Tarihi Denetim İçerisinde

Old Town, liman ve Viru Meydanı arasında bulunan Rotermann, Tallinn merkezinde tarihsel açıdan önemli bir konuma sahiptir. Tartu, Narva Pärnu’nun için yollarının kesişmesi zaten Tallinn’ini kentin resmi merkez noktası haline 19. yüzyılda getirmiştir.

Rotermann  eski kent merkezi tarihi binaları yoğun olarak doludur. 1829 yılında kurulan Hıristiyan İbrahim Rotermann, kurumsal Rotermann Fabrikaları sahibidir ve şehirde kompakt bir sanayi bölgesi gelişimini başlattı. 

Burada sanayi ve ticaret hem iyi günler ve kötü günler gördü. Sovyet yıllarında binalar harap hale geldi ve o zamanlarda onarımı imkansız görünüyordu ki binalar bu süre içindeki yıllarda harap oldu. 1979 yılında Andrei Tarkovsky dünyaca ünlü filmi “Stalker” için burayı kullandı.

Ulusal Miras Kurulu, 2001 yılında tarihsel değeri olan eski sanayi binalarından olan “Rotermann çeyrek” yapısını listeye aldı  ve böylece yeni bir fonksiyon, yüksek kaliteli çağdaş mimari ile karşılaşacağı ortam meydana geldi.

Tahıl asansörü tarihi denetim içinde binada bir restorana ev sahipliği yapmaktadır. Binanın çatısının içinde bir bölge bir metre kadar camlı şekilde yükseltilmiştir. Amaç doğal ışığı almak ve mümkün olduğu kadar ikinci kat mekanlarına ışık getirmektir.

İç cadde tarafında bina; evler ve işyerleri yerleştirildiği için çeşitli dönemlerde kapalı olan duvarlar açılır. Bu odaların iç tavanlarında asılı eski tahıl hazneleri korunurlar. Zemin kattaki binanın orta kısmını haçvari tonozlu bir arkad mekanı böler ve şehir merkezine doğru gelen iç caddeye bir giriş oluşturur. Dans stüdyoları olan çatıda pencereler tavan bölgesi ile tarihi kentin genelinde dikkat çeken tepe konumu sağlar.

Rotermann Tahıl Asansörü  Estonya 2016 Ulusal Miras Kurulu tarafından onanmış örnek bir tarihi miras restorasyon / rekonstrüksiyon projesidir.


Proje Künyesi:

Proje Adı: Rotermann Tahıl Asansörü

Mimari: KOKO Architecture

Bölge: Tallinn, Estonya

Yıl: 2016

Fotoğraf: KOKO Architects

Kaynak: mimdap


 



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)