Binalarda Yalıtım Lüks Değil Gereklilik

Tolga Celayer, Austrotherm Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü

Dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, ister soğuk iklimde ister sıcak iklimde, mantolamanın bir lüks değil, gereklilik olduğu konusunda hem fikir olmalıyız. Son yıllarda ise enerji kaynaklarının azalmasına bağlı olarak artan enerji maliyetleri ve çevresel kısıtlamalar sebebiyle sadece kişisel değil, evrensel bir konu haline gelmiştir.

Austrotherm’i ve sizi kısaca  tanıyabilir miyiz?  

Austrotherm, Avrupa’nın en önemli inşaat malzemesi üretici gruplarından Schmidt-Industrie Holding’e bağlı olup, Orta ve Doğu Avrupa’da 11 ülkede 21 üretim tesisi ile ısı yaltım ürünleri alanında 70 yıldır faaliyet göstermektedir.  
 
Austrotherm Türkiye, bina dış cephe mantolamada kullanılan EPS ısı yalıtım malzemeleri ile birlikte inşaat mühendisliği uygulamalarında kullanılan EPS blok ürünlerini üretmektedir. İstanbul-Kavacık’taki merkez binamızın dışında Turgutlu - Manisa ve Dilovası - Gebze’de iki adet fabrikamız, Kayseri, Antalya, Diyarbakır ve Ankara’da üretim tesislerimiz mevcuttur. Şu an için altı tane üretim noktasıyla Türkiye’ye hizmet vermekteyiz, 2018 yılında ise iki yeni üretim tesisimiz  devreye girecektir. 

Türkiye’de sektörünüzün genel durumunu değerlendirir misiniz?

Isı yalıtım malzemesi sektöründe, özellikle  EPS için, piyasadaki yanlış algı ve zaman zaman karşılaşılan mesnetsiz haberler, her ne kadar tüketiciyi yanlış yönlendirse de yapılan bilgilendirme çalışmaları ile bunun önüne geçiliyor. 

EPS; fiyat-performans, kullanım kolaylığı ve içerisindeki hava kapsülleri sebebiyle en iyi ısı yalıtım malzemelerinden biri olmasının yanı sıra, Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmeliğe uygunluğu ile mantolama için kullanılabilecek ısı yalıtım levhalarında en çok tercih edilen  malzeme durumundadır.

Isı yalıtım malzemesi kadar, bu malzemelerin nasıl uygulandığı da çok önemlidir. Mantolama ustalarının belli bir bilgi ve yeterlilik seviyesinde olması gerekliliği ön plana çıkmaktadır. Yalıtım sektöründe karşımıza çıkan en önemli eksik, mantolama işlerinde çalışan ustaların eğitimsiz olması, dolayısıyla hatalı uygulamalar sonucunda ısı yalıtımının doğru ve efektif yapılamamasıdır. Mesleki yeterlilik belgeleri, kurs ve eğitimler sıklaştırılmalı ve bu konu bir kontrol mekanizması ile takip edilmelidir. 

Ekonomimizdeki en büyük kayıplardan biri olan enerji kaybını azaltmanın en hızlı ve kolay yolu, konut ve işyerlerindeki enerji tüketimlerini büyük ölçüde azaltmak için ve her mevsim konforlu yaşam sürmek için binalarımıza ısı yalıtımı yaptırmaktan geçiyor. Seçilen belgeli ve kaliteli ürünler ile yeterlilik belgesi bulunan ustalar tarafından ilgili mevzuatlara uygun olarak yapılmış bir mantolama, nihai tüketiciler tarafından güvenle tercih edilebilir.

Isı yalıtım sektöründe sadece yeni yapılan binalarda ilgili ısı yönetmeliklerine uyulması yeterli değildir. Türkiye’de mantolama yapılmamış 15 milyonun üzerinde bina olduğu bilgisine dayanarak, daha gidecek çok yolumuz olduğu, pazarın gün geçtikçe büyüdüğü sonucunu çıkartabiliriz. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, ısı yalıtım ürünlerinde; CE, TSE belgeli ve KDS etiketli ürünler tercih etmek, işinin ehli firmalarla çalışmak olmalıdır. 

Piyasaya sunduğunuz EPS Isı Yalıtım Levhası ve geoBLOCK® ürünleriniz sürdürülebilirlik ilkeleri ve çevresel duyarlılık nitelikleri nelerdir?

Isı yalıtım levhalarımız EPS hammaddesinden üretilmiş olması sebebiyle %100 geri dönüşümlüdür. EPS içerisinde bulunan malzemeler atmosfere ve ozon tabakasına zarar vermez,  bu nedenle çevre dostu yalıtım malzemelerinden biridir. Bilindiği üzere EPS’nin bazı farklı tipleri günümüzde; tavuk, balık, taze meyve sebze gibi taze ve donmuş gıda ürünlerinin ambalajlanmasında da güvenle kullanılmaktadır. EPS insan sağlığına zararı olmayan bir üründür.

Çevre duyarlılığı perspektifinde , EPS üretimi düşük enerjili bir üretim olup, nihai ürün üstün teknik özellikleri sebebiyle ekonomik olarak adlandırılmaktadır. İçerisindeki şişirici gaz üretildikten çok kısa bir süre sonra hava ile yer değiştirir, ürünün yüksek mekanik dayanımı performansının ürün ömrü boyunca sabit kalmasına olanak verir.

EPS ömürsüz bir ürün olup, sabit kalınlıkta kalır, ısı iletkenliği değeri değişmez, mekanik özellikleri ve diğer özelliklerinde bir bozulma olmaz. 

Yalıtım ve mantolama uygulamalarının yapının verimliliğine etkileri nelerdir?

Dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, ister soğuk iklimde ister sıcak iklimde, mantolamanın bir lüks değil, gereklilik olduğu konusunda hem fikir olmalıyız. Son yıllarda ise enerji kaynaklarının azalmasına bağlı olarak artan enerji maliyetleri ve çevresel kısıtlamalar sebebiyle sadece kişisel değil, evrensel bir konu haline gelmiştir. 
Yapılarımızın genelinde ısı yalıtımı ile elde ettiğimiz enerji verimliliği, binalarımızın değerini artırmaktadır. Bina işletme giderleri binanın ömrü süresince azalırken, yaşayanların konforu artmaktadır. 

Binalardaki ısı köprüleri ve ısı kaçakları mantolama uygulamaları ile ortadan kaldırılırken, oluşturulan hava sızdırmaz bariyer sayesinde aynı zamanda katmanlar arasında oluşan yoğuşma engellenir. Buhar geçirgenliği olan EPS yalıtım levhalarının kullanımı, su buharının geçişine imkân sağlar, binaların nefes almasına izin vererek yoğuşma riskini yok eder. Bina duvarlarında oluşan mantar, küf gibi istenmeyen durumların en büyük nedenlerinden biri bu yoğuşmadır. Aynı zamanda dış yalıtım hava oluşumlu gürültünün yapı içerisinde penetresini azaltarak konfor ortamını sağlar ve yaşam kalitesini artırır.

Binanın yapı elemanlarında genleşme ve büzülmelerden dolayı gerilmeler meydana gelir. Bu gerilmeler de zamanla yapı elemanlarında kılcal çatlamaların ortaya çıkmasına sebep olur. Mantolama ile bu kılcal çatlaklara dış ortamdan sızabilecek suyun hem donarak daha büyük çatlamalara yol açmasının hem de demir donatıya ulaşarak korozyona sebep olmasının önüne geçilmesi sağlanmış olur.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)