Yangına İzin Vermeyecek Malzeme ve Yöntemler Kullanılmalı

Perşembe günü İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Taksim İlkyardım Hastanesi’nde meydana gelen yangın felaketine ilişkin Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği bir açıklama yayınladı.

''05 Nisan Perşembe günü İstanbul Gaziosmanpaşa’daki Taksim İlkyardım Hastanesi’nde meydana gelen yangın felaketi hepimizi derinden üzmüştür. Dış cephe boyunca hızla yayılan yangın, çok şükür ki, bir can kaybına neden olmamıştır. Olaydan etkilenen hastalara, hasta yakınlarına, hastane personeline ve tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Bu yangında dikkatlerden kaçmaması gereken husus yangının hızla yayılmış olmasıdır. Yönetmeliklere uygun malzemelerin kullanılmamasından dolayı yangın hızla bütün cepheyi sarararak, çatıya ulaşmıştır. Avrupa’daki istatistiklere göre 60 yıl önce küçük bir yangının tam bir yangın haline gelmesi için geçen süre 15 dakika iken, günümüzde bu süre yaklaşık 3 dakikaya inmiştir. Bunun en önemli nedeni ise binalarda kullanılan malzemelerinin yanıcı özellikler taşımasıdır. Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği olarak yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzeme ve yöntemlerin kullanılmasının son derece önemli olduğunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. 

Yangın konusunda yönetmeliklerimizde bir eksiklik olmamasına rağmen, denetimler ne yazık ki yetersizdir. Yönetmeliklerimize göre 28,5 metreden yüksek yapıların cephe ısı yalıtım uygulamalarında, yanıcı ısı yalıtım ürünlerinin kullanılmaması gerekmektedir. Bu konuda kamuoyunun bilinçli olması, yapılarda kullanılan malzemelerin içeriği hakkında fikir sahibi olması gerekmektedir. Yangın dayanımı zayıf yalıtım malzemelerinin kullanılması, yapıların kısa sürede alev almasına, zehirli gazların açığa çıkmasına ve suyla söndürmenin imkânsız hale gelmesine neden olmaktadır. Vatandaşlarımızın binalarda kullanılan yalıtım malzemelerinin yönetmeliğe uygun olarak yüzde 100 yangın dayanımı sağladığına dikkat etmesini önemle rica ediyoruz. 

Benzer felaketlerin yaşanmaması adına yetkililerin kısa sürede harekete geçmesini ve mevcut yapılarımızdaki durumu araştırarak, gerekli önemleri almasını umut ediyoruz.''

                                                                                                        Türkiye Gazbeton Üreticileri Birliği


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)