EDGE ile Hızlı, Kolay ve Ekonomik Yeşil Binalar

EDGE (“Yüksek Verimlilik İçin Tasarımda Mükemmellik”), Dünya Bankası Grubu üyesi olan IFC (Uluslararası Finans Kurumu) tarafından ortaya çıkarılmış gönüllü bir yeşil bina sertifika sistemi. 130’dan fazla ülkede geçerli olan sistem, yakın zamanda Türkiye’ye de girdi.

Binaların doğal kaynakların tüketiminden oldukça yüksek bir oranda sorumlu olduğu yapılan birçok araştırma ile artık tartışma götürmez şekilde ortada. Çevre konusunda küresel ölçekte yaşanan sorunlar her sektörde olduğu gibi yapı sektörünün de bazı önlemler alması gerekliliğini ortaya koyuyor. Bu gereklilik yapı sektöründe kaynakların doğru kullanılması amacıyla çevre dostu binaların yapılması fikrinin  yaygınlaşmasına neden oluyor. Çevre dostu bina yapımına ilgi giderek artarken yeşil bina olarak tabir edilen çevreci binalar da dünya genelinde hızla yaygınlaşıyor. Tüm dünyada belli standartlar ile sertifikanlandırılan yeşil binalar, yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik, konforlu ve enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkarmış durumda...

Dün­ya­da ha­len en po­pü­ler olan ve ülkemizde de en çok kullanılan ye­şil bi­na ser­ti­fi­ka­la­rının LEED, BREE­AM ve DGNB olduğu söylenebilir.  

Yaklaşık son 20 yıldır ar­tan çev­re dos­tu ve ener­ji ta­sar­ru­fu sağ­la­yan yeşil bina kavramı ülkemizde de yaklaşık 10 yıldır sektörün gündeminde. Türkiye’de yeşil bina sertifikası süreci  Siemens Gebze Fabrikası’nın 2009 yılında LEED Gold Sertifikası almaya hak kazanmasıyla başladı ve bu süreç hızla gelişti. Günümüz itibariyle yaklaşık 250 bina farklı derecelerde LEED sertifikasına sahip. LEED ve BREEAM dışında yakın zamanda EDGE sertifikasını sıklıkla duymaya başladık.  Bu sayımızda genel hatlarıyla EDGE Sertifikasını sizler için derledik.

EDGE NEDİR?

EDGE (“Yüksek Verimlilik İçin Tasarımda Mükemmellik”), Dünya Bankası Grubu üyesi olan IFC (Uluslararası Finans Kurumu) tarafından ortaya çıkarılmış gönüllü bir yeşil bina sertifika sistemi. 130’dan fazla ülkede geçerli olan sistem, yakın zamanda Türkiye’ye de girdi.

EDGE, gelişen pazarlar için geliştirilmiş bir yazılım, bir standart ve bir yeşil bina sertifikasyon sistemi. Sertifika sisteminin çıkış noktası yeşil binaların yapılmasını hızlı, kolay ve ekonomik hale getirerek, herkesin yeşil binalara erişimini sağlamak. EDGE, altı bina tipi için yeşil bina tasarlamaya olanak sunuyor: konutlar, ofisler, hastaneler, oteller, okullar ve perakende binaları (süpermarketler, avmler, depolar, hafif sanayi vb.). EDGE, yeni binalar için olduğu gibi mevcut binalar için de kullanılabilmekte.

Yeşil bina yapmayı erişilebilir kılmak amacıyla EDGE, yalnızca enerji, su ve malzemelerdeki gömülü enerji kriterlerinde verimliliğe bakmakta. Sertifikaya hak kazanılması için bu üç parametreden de %20 verimlilik sağlamış olmak gerekiyor. Bu özelliğiyle EDGE puan bazlı diğer sertifika sistemlerinden ayrışmakta ve sayısal bir yönteme dayanan ölçülebilir bir çerçeve sunmakta.

EDGE, yeni nesil binaların karbon salınımını azaltırken, aynı zamanda daha kârlı da olabileceğini kanıtlamakta. Kaynak verimliliklerinin hesaplanması için yeşil bina tasarlamayı kolaylaştıran ve finansal planlamaya da olanak sunan ücretsiz ve www.edgebuildings.com’dan çevirimiçi olarak erişilebilen EDGE Yazılımı’ndan faydalanılmakta. Yazılım, yerel iklim ve yönetmelik verileriyle donatılmış. Basit görünen bir kullanıcı arayüzüyle binanın kaynak verimliliğinin nasıl arttırabileceği ve bu iyileştirmelerin yatırım maliyeti ile geri ödeme süreleri birkaç tıklamayla görülebilmekte. Böylece, tasarlanmakta olan bina çok hızlı bir şekilde yatırımcının bütçesine uygun olarak yeşil binaya dönüştürülebilmekte. Arayüz, tasarım bütünlüğünden ödün vermeden, binanın gelecektekteki  performasının kolayca modellenmesine olanak vemekte. EDGE bir projenin yaşam ömrünün tüm aşamalarında kullanılabilmekte – tasarımın ortaya çıktığı belirleyici andan sahadaki karar alma sürecine kadar -.

EDGE Sertifika sağlayıcıları Türkiye’de GBCI ve SGS-thinkstep. Yeşil binasına EDGE Sertifikası almak isteyen bir firmanın bu iki kurumdan birini seçmesi gerekmekte. Sertifikaya hak kazanmanın değerlendirildiği denetim süreçleri EDGE Yazılım’ı üzerinden yürütülmekte ve EDGE Denetçileri’nin saha denetimleri ile pekiştirilmekte. Sertifika veren kurumlar, EDGE Denetçisi’nin değerlendirmesi ışığında sertifikayı düzenlemekte.

EDGE, yeşil bina uygulamalarının yaygınlaşabilmesi için sektörde konuya hakim profesyonellerin artmasının önemini farkederek, EDGE Uzmanı programını ortaya çıkarmıştır. EDGE Uzmanı olmak için inşaat sektöründe görev almak, yeşil binalar ve EDGE sistemi hakkında teknik bir eğitim almak ve ardından girilen sınavda başarı göstermek gerekmekte. EDGE Uzmanı, ömür boyu geçerliliği olan bir ünvan ve EDGE Uzmanı’nın, proje ekibinin bir parçası olarak projenin yeşil bina olması için yönlendirebilmesi ve istenirse EDGE sertifika sürecini yürüten ekip üyesi olması öngörülmekte.

Bir binanın EDGE’de sertifikalandırılmasının maliyeti diğer sertifikasyon sistemlerinin çok altında. Evler ve apartmanlar söz konusu olduğunda, birim başına maliyet genellikle sadece birkaç yüz dolar civarında olmakta. 

Sertifikaya sahip olmak sadece birkaç hafta sürmekte, yeni bir bina daha inşaatı tamamlanmadan EDGE sertifikalı olarak tanıtılabilmekte. Sertifika alan proje EDGE’in küresel platformunda bir proje incelemesiyle belgelenir ve bu projeye  sosyal medyada yer verilir. Ayrıca projenin pazarlama faaliyetlerinde kullanılmak üzere  EDGE logosu ve marka kullanım kılavuzu teslim edilir. 

Projelere doğru sertifikasyon sisteminin seçilmesi birçok faktöre bağlıdır. EDGE, rekabet avantajı sağlamak için değil, yeşil bina sayısını arttırmaya yardımcı olmak için tasarlanmış bir sistemdir. EDGE rakamlara dayalı, hızlı, yalın ve ekonomik olan bir yaklaşım sunar.
 
EDGE ile ilgili tanıtım ve teknik eğitimler IFC ile anlaşmalı olarak ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) tarafından sağlanmaktadır.

Detaylı bilgi için edge@cedbik.org 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)