Güneşten Elektrik Üreten Çatıların Geleceği: Öztüketim Modeli

Yakın gelecekte, elektrik üreten ve tüketen çatılar blockchain tabanlı uygulamalarla bağlantı kurup, kendi aralarında güneş elektriği alışverişi yapacak.

Endüstriyel çatılarda güneş enerjisinin mevcut durumu, sorunları ve çözüm önerileri ile geleceği Solarbaba Solar Çatı Konferansı'nda masaya yatırıldı. 

22 senedir başta güneşten elektrik üretimi olmak üzere, temiz enerji kaynaklarının tanıtılması, tabana yayılması ve kurulu kapasitesinin artması için çalışan Solarbaba’nın geleneksel Solar Çatı konferansı bu yıl 3’üncü kez;  Asunim Türkiye, SMA Solar Technology AG ve Zorlu Solar destekleri ile 3 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Solarbaba organizatörlüğünde ICCI Powered by POWER-GEN 2018 bünyesindeki konferansta, endüstriyel çatıların potansiyeli ve geleceği masaya yatırıldı. Fütürist Ufuk Tarhan’ın da konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte enerjiden finansa çeşitli sektörlerden öncü konuşmacıların yanı sıra güneş enerjisine dayalı kripto para birimi SolarCoin Kurucusu Francois Sonnet de “SolarPara” konseptini, güneş enerjisi ve blockchain ilişkisini katılımcılarla paylaştı. 

Okul, ofis binaları, oteller, camiler, kamu binaları, belediyeler, seralar, organize sanayi bölgeleri, fabrikalar, hastaneler, alışveriş merkezleri, üniversiteler, havaalanları, depolar gibi çok sayıda çeşitli işletme çatısı ve cephesi her gün bol miktarda güneş alıyor. Ülkemizde, bu binaların artık aynı zamanda elektrik üreticisi konumuna dönüşmeleri için mevzuatlarda son zamanlarda kolaylaştırıcı düzeltmeler deyapılıyor. En az 10 GW gücünde bir potansiyele sahip olduğu tahmin edilen endüstriyel çatıların en kısa zamanda güneşten elektrik üretebilmesi Türkiye ekonomisi ve istihdamı için de büyük önem taşıyor. Tüketimin olduğu yerde üretim esasına dayalı milyonlarca ufak güneş enerjisi santrali hem cari açığın azaltılması, istihdama katkı sağlanması, kayıp-kaçak problemlerinin önüne geçilebilmesi hem de arz güvenliği, yerli-milli-katma değerli ve ihraç edilebilir teknoloji üretimi için de ideal bir uygulama alanı sunuyor. 

“Endüstriyel Çatılarda Doğru ve Kaliteli EPC Hizmetinin Önemi”

Endüstriyel çatılarda hem sanayimiz hem de ülkemiz için büyük fırsatların yattığına değinen Asunim Türkiye Genel Müdürü Umut Gürbüz konferansta “Son dönemde elektrik fiyatlarında artış yaşanırken, fotovoltaik sistemlerin fiyatlarında düşüş görüldü. Bu sayede sanayicilerimiz çok cazip fiyatlarla kendi elektriklerini üretme noktasına ulaştı. Yakında solar çatılara sahip üreticilerin enerji maliyetlerindeki düşüş sayesinde, solar çatıya sahip olmayan üreticilere nazaran daha rekabetçi konuma geldiklerini hep beraber göreceğiz. Bu avantaj elbette ki sadece akıllı tasarım, doğru ürün seçimi ve tecrübeli mühendislik kavramlarının bir araya gelmesi ile ortaya çıkacaktır” sözleri ile sektörü değerlendirdi. Dünyanın 12 ülkesine hizmetlerini götüren bir şirket olarak küresel çaptaki deneyimlere dayanarak, Gürbüz süreci şöyle özetledi: “Çatı üzeri GES alanında yapılan yanlış seçimlerin beklenenden az getiri sağlamasını bir kenara bırakın, aksine büyük zararlara yol açtığını biliyoruz. Çatı üzeri GES’ler arazi tipi GES’lerden farklı ve çok daha kompleks sistemlerdir. Endüstriyel çatılarda doğru ve kaliteli bir EPC için öncelikle yük profillerinin ve enerji ihtiyaçlarının doğru analizi önemli. Kurulumun yapılacağı tesis içinde üretilen üründen, tesisin çatı özelliklerine ve çevresine kadar yapılacak kapsamlı çalışma sonrası, o tesis karakteristiğine en uygun tasarım ve tasarıma uygun ürünlerin seçilmesi gerekli. Tüm bu hazırlık ve tasarım süreçlerine hakim profesyonel kurulum ekibinin çeşitli kriter ve püf noktalarını gözeterek kurulumu tamamlaması, kurulumu yapan şirketin tüm teminat ve garantileri vermesi ile süreç sonlanır”.

“Çatı Pazarı Potansiyeli Çok Yüksek”

SMA Solar Technology Güney Avrupa Bölge Yöneticisi Valerio Natalizia Endüstriyel Çatı pazarının büyüme potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekerken, “devlet teşviklerinden bağımsız olarak tüm sanayiciler ve büyük ölçekli ticarethaneler öztüketim modeliyle işletmeleri için çok büyük enerji tasarrufu sağlayabilir. Lisanssız elektrik üretim yönetmeliğiyle birlikte Türkiye’de 4,5GW’ın üzerinde bir güneş enerjisi kurulumu gerçekleşmiş olması oldukça sevindirici. Dileriz ki aynı büyüme trendini evsel ve ticari çatı pazarı için de yaşarız. Türkiye büyüyen ekonomisi ve yüksek ışınım oranı ile çok büyük bir potansiyel taşıyor. Görüştüğümüz üst düzey tüm karar vericiler bu hedef doğrultusunda planlama yapıyor. Umarız bu tip çatı uygulamalarının hızlanabilmesi için gerekli mevzuat değişiklikleri biran evvel hayata geçer” açıklamalarını yaptı. Natalizia ayrıca “Doğru inverter seçimi yüksek verimli bir çatı üstü GES için çok önemli bir kriter. SMA olarak ticari segmentteki çözümlerimize ilaveten farklı ihtiyaçlara cevap verebilecek yeni ürünlerimiz Sunny Tripower CORE 1 ve SHP75 Peak 1 modellerimizi Türkiye pazarına sunuyoruz. Ayrıca çok yakında enerji depolama, elektrikli araç şarj istasyonları, iklimlendirme gibi birçok entegrasyonu içeren yeni enerji yönetim platformu ennexOS’i de ticari kullanıcıların hizmetine sunuyor olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Zorlu Enerji Grubu Solar Direktörü Evren Evcit “Çatı pazarını harekete geçirebilmek adına atılması gereken en önemli adım mahsuplaşmanın getirilmesi. Mahsuplaşma sayesinde hem devlete hem de tüketicilere büyük yarar sağlanacak. Pazarın sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için de; denetim konusunda yasal düzenlemeler hazırlanması, onaya sunulan projelerdeki teknik konulara dikkat edilmesi ve her ayrıntının göz önünde bulundurulması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Zorlu Enerji Grubu Solar Teknik Müdürü Halil Oral ise “Endüstriyel çatılarda güneş paneli kurulumları için dikkat edilmesi gereken en önemli iki konu, çatıdaki statik ve sızdırmazlık. Yatırımcıların kurulum sonrasında sıkıntı yaşamaması ve tesisinden maksimum kazanç sağlayabilmesi için; çatısını profesyonel, güvenilir kurulum firmalarına emanet etmesi, çatının yapısına uygun en doğru ürün ve hizmeti seçmesi gerekiyor. Biz Zorlu Enerji olarak çatı projelerinde enerjiyi maksimize etmekten önce, güvenliği maksimize ediyoruz” dedi.

“Hem elektrik üret hem solar para kazan”

Çatılarda üretilen fazla elektriğin depolanması, çatıların birbiri ile iletişimi ve kendi aralarında güneş elektriği alışverişi yapabilmeleri, blockchain teknolojisine dayalı SolarCoin gibi birimlerin yaratılması ve elektrikli arabaların zaman içerisinde sistemin doğal bir parçasının olması gibi yakın geleceğin önemli başlıklarının ele alınacağı etkinlikte SolarCoin Kurucusu Francois Sonnet de geleceğin kripto para birimi ile güneş enerjisi arasındaki ilişkiyi anlattı. Doğrulanmış her bir MWsaat güce karşılık tesis sahiplerine 1 SolarCoin verilmesi fikrine dayanan “SolarCoin”, diğer kripto para birimlerinin aksine detayları ve para transferlerini şeffaf bir şekilde gösteren sistemde işliyor.

Güneş Enerjisinde Teşviksiz Yeni Dönem

Dünyada bugüne kadar güneş enerjisinde birçok ülkede devlet teşvikleri önemli bir yer teşkil ediyordu. Yeni dönemde ise teşvikler yerini yeni çözümlere bırakacak. Solarbaba Kurucusu Ateş Uğurel bu konuda; “Bu yüzden her bireyin ve kurumun kendi elektrik ihtiyacını ister çatısında ister ülkenin herhangi bir yerindeki arazisinde olsun, temiz enerji kaynaklarından üretmesi temel hedef olacak. KurumsalSolar isimli model, önümüzdeki senelerde dünyanın birçok ülkesinde tanıklık edeceğimiz bir model. Elektrik üreticisi ile elektrik tüketicisini SolarKontrat adını verebileceğimiz standart bir blockchain tabanlı anlaşma ile aracısız bir araya getiren liberal piyasa koşulları, aynı zamanda dijital devrimin de önemli bir adımı olacak” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)