Fuchun Nehri Üzerindeki Tekne Odaları

Çin’in Jiande şehrindeki Fuchun Nehri kıyısında yer alan tesis  bir grup tekne odası şeklinde tasarlanan bir yaşama alanıdır.

Birkaç yüz yıl önce Fuchun Nehri kıyısında yaşayan ve su kabilesi olarak adlandırılan hanedanlıkların balıkçılık kültürünü yaşatmak için yapılan bu  tesis Çin Sanat Akademisi Peyzaj ve Mimarlık Tasarım Enstitüsü tarafından uyarlanmıştır.

Beş adet tekne biçimindeki olan ahşap kulübelerin ağaçların elverdiği yerlere yerleştirilmesiyle tekne odalarının yaklaşık üçte ikisi gölün üzerinde yüzüyor etkisi yaratan zarif bir görünüm sergilemekte.

Şu anda farklı bir yaşam deneyimi sağlamak için otel odası olarak kullanıla tekne odaları 50 metrekarelik alanlardan oluşmakta. Çatının orta kısmına yerleştirilen  pencereler, gökyüzünün, ormanın tadı çıkartılarak, güneş ışığından faydalanma imkanı sunan tekne odasının yapı elemanları prefabrik olarak üretiliş ve sahada monte edilerek inşası sürdürülmüş.  Bu inşaat yöntemi basit, temiz, verimlilik ve ekolojik ortamı korumak için özellikle tercih edilmiş.

Her bir odanın kemer biçimli yapısı mekanın tekne formuna doğal yönelim sağlarken mekanların düzenini ve ritmini de ortaya çıkartıyor. Yapısal mantık ve dekorasyonu birleştiren bu tasarım yöntemi tekne odasının estetiğini ve mekansal gücün de bir göstergesi oluyor.  Tekne odalar, misafirleri için mavi ve dingin bir gölün ortasında doğanın seslerine ve akışına ayak uydurulan huzurlu bir dinlenme alanı.


Proje Künyesi:

Proje Adı: Fuchun Nehri Üzerindeki Tekne Odaları

Mimarlar: Çin Sanat Akademisi, Peyzaj Mimarlığı ve Tasarım Enstitüsü, Xiawei Chen, Lijun Ke

Bölge: Hangzhou, Çin

Yıl:2018

Fotoğraf: Aoguan Performance of Architecture

Kaynak:archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)