Kule Yapıları 2: Vitra Slide Tower

Carsten Höller’in tasarladığı, üstünde yer alan ve öne çıkan saatiyle Vitra Kaydırak Kulesi, klasik anlamda bir bina olmanın ötesinde, manzara hakimiyetine sahip bir gözlem kulesi ve eşsiz deneyim sunan bir sanat eseri.

Almanya’da bulunan Vitra Kampüsü’nde tasarlanan Vitra Kaydırak Kulesi, gözlem platformu sayesinde uçsuz bucaksız bir manzara sunuyor. 30.7 metrelik kule, camla kaplı görüntüleme platformu ve spiralli kaydırağı destekleyen eğimli tripod sütundan oluşuyor. Üç sütunun buluştuğu kulenin tepesinde ise 6 metre çapında dönen bir saat var. Bu saat kuleye heykelsi bir görüntü kazandırsa da diyagonel yerleşimi ve sayıları olmadığı için saat olarak kullanılmıyor.

Pragmatik bir konsepte sahip bu heykelsi kule, mekânsal algıyı alt üst eden gözlem yanılsamasına neden oluyor. Bir iç mekân deneyimi sunarak keşfe götüren Vitra Kaydırak Kulesi eşsiz ve keyifli bir deneyime davet ediyor. Höller’in mimari bakış açısına göre slide/kaydıraklar; tıpkı asansör, merdiven veya yürüyen merdivenler gibi bir yapının ulaşım unsuru olabilir. Hızlı, güvenli, enerji açısından verimli ve aynı zamanda zevkli bir ulaşım yöntemi olan ‘slide’, Höller’ in mimarisinde çağdaş yorumlardan biri.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)