Modernizmin Soğuk Yüzüne Bir Atıf...

40. Sayı Kapak Projesi:  James Casebere, Emotional Architecture

Casebere 1953 yılında Michigan'da doğmuş ve şu anda New York'ta yaşayan bir fotoğraf sanatçısı... Son 40 yıldaki çalışmaları; film, mimarlık ve sanat tarihi eserlerini kendi stüdyosunda yarattığı basit ve karmaşık modellere aktararak, yaklaşık bir masa büyüklüğündeki bu maketleri, ışıklandırma koşullarını ve mekanlardaki atmosferi yeniden yaratmayı amaçlayan bir şekilde fotoğraflamasını kapsıyor.

40. sayımızın kapak görseli; New York’taki Sean Kelly Gallery’de 27 Ocak - 11 Mart 2017 tarihleri arasında ziyarete açık olan ve James Casebere’nin dünyaca ünlü Meksikalı mimar Luis Barragán’dan esinlenerek hazırladığı eserlerin sergilendiği ‘Duygusal Mimari’ (Emotional Architecture) sergisinden...

Giriş, 2016 © James Casebere

Casabere’nin, Luis Barragán’ın en meşhur eserlerindeki güneş ışığından ve platonik formlarından esinlenerek hazırladığı fotoğraf koleksiyonu bu sergide sanat severler ile buluştu. Serginin adı; Barragán ve sanatçı Mathias Goéritz tarafından tasarlanan modernist mimarinin üslubuna atıfta bulunarak; modernizmin soğuk işlevselliğinden uzak, mekânı, rengi ve ışığı kucaklayan, sıcaklığın, ve rahatlamanın yansımasını ifade eden ‘Duygusal Mimari’ olarak seçilmiş. 

Sarı Saçak, 2016 © James Casebere

Casebere 1953 yılında Michigan’da doğmuş ve şu anda New York’ta yaşayan bir fotoğraf sanatçısı. Son 40 yıldaki çalışmaları; film, mimarlık ve sanat tarihi eserlerini kendi stüdyosunda yarattığı basit  ve karmaşık modellere aktararak, yaklaşık bir masa büyüklüğündeki bu maketleri, ışıklandırma koşullarını ve mekânlardaki atmosferi yeniden yaratmayı amaçlayan bir şekilde fotoğraflamasını kapsıyor. İnşa edilmiş fotoğrafçılık olarak ifade edilen bu çalışmalarda, maketler insan ve mobilya figürlerinden yoksun olarak hazırlanıyor. Ortaya çıkan görüntüler, izleyicileri mekânları projelendirmeye ve orada yaşamaya davet ediyor, boşlukları doldurmak ise izleyicilerin hayal güçlerine ve belleğine bırakılıyor.

Boş Stüdyo, 2017 © James Casebere

Casebere, iç mekân çalışmaları ve hapishane hücrelerinin incelenmesi projeleriyle tanınıyor.
Bu yeni çalışmasında ise Casebere, Barragán’ın görkemli renk kullanımını, dramatik hafif ve
basit dokunsal düzlemsel yüzeylerini keşfetmek için bir yolculuğa çıkmış.

Resepsiyon Odası, 2017 © James Casebere

Barragán Guadalajara’da doğdu , inşaat mühendisi ve mimar olarak mezun oldu. İki yıl sonra,  1925’te Avrupa’da iki yıl süren bir yolculuğa başladı. Burada ziyaret ettiği şehirlerin bahçelerinin güzelliğinden, Akdeniz ve Müslüman kültürünün güçlü etkisinden çok etkilendi . Peyzaj mimarlığına olan ilgisinin başlamasının nedeni de büyük ölçüde bu gezileri idi. Meksika’nın en ünlü mimarlarından biri olan Luis Ramiro Barragán (9 Mart 1902 - 22 Kasım 1988), yaşamı boyunca sayısız esere imza atarak, Meksika geleneksel mimarisini anımsatan parlak renkleri kullanması ile ülkede modern mimari konusunda devrim yaratan mimarların başında geliyor.

Kütüphane, 2017 © James Casebere

Yaşamı boyunca tasarladığı 30’u aşkın yapıtta; bahçelerin atmosferi, mimarlık işinin aslında ne olduğu, düz ve sağlam duvarların ve avluların gökyüzüne açılmasının anlamlarına işaret etti. Canlı
renkli blokları ve sakin bahçeleri bir araya getirmesiyle, 1980’de Pritzker Ödülü, 1985’te Jalisco Ödülü kazandı. Ölümünden bir yıl önce Barragán Meksika Ulusal Mimarlık Ödülü’nü aldı.

Turuncu Duvarlı Avlu, 2017 © James Casebere



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)