Peyzaj Kozaları

Viyana’lı mimarlık ofis heri&salli, Avusturya’da özel bir mülk sahibi için bahçesindeki yüzme havuzunun etrafında kozayı andıran çelik bir yapı tasarladı. Monte edilmiş paneller ile iç yapılar arasına parametrik bir mekânsal eleman olarak tasarlanan yapı deneyimlenebilir yüzey olanaklarını tanımlayan niteliğe sahip.

Göl manzaralı mevcut bahçeyi yeniden tanımlamak ve aynı zamanda çevre özellikleri doğrultusunda sınırlama oluşturmak amacıyla ele alınan yapı klasik bir çit teması üzerinden geliştirilmiş.  Bahçe çitlerindeki gibi özel alanı koruyan ve sınırlama işlevi getiren tasarımın dikkat çekici yanı ise çizgilerin görsel güçleri.

Görsel güce sahip bu temsil, estetik bir eleman olarak bahçeyi 3 boyutlu bir hale getirmekte ve farklı alanları da ayırmakta; aynı zamanda da kozaya benzeyen formuyla kısmen kapalı ve korunmuş mekanları nitelemektedir.

Çizgilerde eğrilerin yoğun olarak kullanılmasının diğer bir nedeni ise mekanı olduğundan daha büyük kılarak daha fazla konstrüksiyonları kapsayabilecek olması. Öyle ki merdiven ve oturma birimi gibi farklı entegre yapılar ve sırtlıklı masalar ile bu çelik yapı geometrik bir şekilde ilişkisini tamamlayabilmektedir. Bu durumda mimari, tanımlanmış bir alanda yapılabilecek tüm olasılıkların birikimini bahçeye lanse etmektedir.


Proje Künyesi:
Proje Adı: Peyzaj Çiti
Mimarlar: heri&salli 
Bölge: Avusturya
Fotoğraf: Paul Ott Photografiert
Kaynak: archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)