Bir Kent Çaresi: Yeşilin Tezahürü

Giderek daha fazla kentsel yaşam örüntülerine maruz kalışın etkilerini sorguladığımız şu yüzyılda nerede olduğumuzla nerede olmak istediğimiz arasında bir müzakere yapıyor olsak, kuşkusuz birbirinden çok uzak iki dünya arasında kaldığımızın farkına varacağız.

Çin’li bir grup tasarımcı ‘nerede olmak istediğimiz’ i galip gelmiş varsayarak ve bu fikre dayanarak kent içerisinde bir dizi deneye imza atmışlar… ‘Urban Bloom’ adını verdikleri bu deney ile kentsel mekânda ihtiyacımız olan özgürlük ve neşe hislerini yarattıkları bir tasarım alanında deneyleme şansı veriyor, yeşili ise bunun için mutlak gereklilik olarak görüyor.

Urban Bloom, şehircilik algısını yenileyen ve canlandıran etkisiyle, kentsel bahçeye dönüştürülmüş bir park projesidir… Binalar arasında avluyu andıran boşluğa konumlanan projede balon şeklindeki materyaller yeşil doku üzerinden yükselmekte; avlu için gölge yapan ve desen etkisi yapan bu materyaller zengin bir çiçek ve bitki örtüsü üzerinde yer almaktadır.

Zengin bir çeşitlilikle tasarlanan modüllerde, çiçeklerin büyümesi ile bu açık alan davetkar bir bahçeye dönüştürülecek. Böylelikle ziyaretçilerin mekânı keşfederek, mekânın amacını kendi deneyimleri ile yorumlamaya teşvik edilmesi öngörülüyor.

Bu canlı alanda, kent bloklarının nehirlerin akışı, çiçeklerin ışığa doğru büyümesi gibi çevrenin doğal davranışı ve enerjisi mekânı ve karakteri somut olarak tanımlamakta.

Tasarımın görsel ve amaçsal duruşlarının yanı sıra sürdürülebilir bir boyutu daha bulunuyor. Kentlerin büyük bir atık üreticisi olduğu gerçeğinden yola çıkılarak kent içinde sürdürülebilir bir yaşam sağlamanın da bir göstergesi… Urban Bloom tamamen sürdürülebilir ve geri dönüştürülmüş malzemelerle yapılan bir mekan olarak yeni bir alan yaratmanın yeniden kullanım ilkeleriyle mümkün olduğuna  işaret ediyor.

Sürdürülebilir yaşam boyutuyla beraber kent içi bir hayal alanı olarak yerleştirilen Urban Bloom kent peyzajı üzerinde kalıcı bir fikstür çizerek kentsel alanın tadını çıkarmaya hizmet ediyor. İnsani ve doğal, kalıcı ve esnek, rasyonel ve sezgisel olan yeni bir kentlilik türü  vizyonunun da fiziksel bir tezahürü.


Proje Künyesi:
Proje Adı: Urban Bloom
Tasarımcı & Mimar: AIM Architecture, Urban Matters 
Bölge: Şanghay, Çin
Yıl:2018
Fotoğraf: Urban Matters by MINI, CreatAR Images
Kaynak: archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)