Düzensizliğin Düzenini Kurmak: Çamlıyaka Konakları

Çekmeköy bölgesi, İstanbul içerisinde lüks villa anlayışının geliştiği alanlardan biri. Yeşille bir bütün ve huzurlu bir yer olması, bölgeyi çok daha prestijli bir konuma getirmekte. Sabri Paşayiğit Mimarlık da projeyi tasarlarken öncelikle bulunduğu konumun avantajlarını ve güzelliklerini öne çıkarmayı hedeflemiş.

Orta ölçekli, yüksek kalite yaşam standartlarına hitap edebilecek bir proje olarak öne çıkan Çamlıyaka Konakları projesinde, çevreyle uyumlu doğadan rol çalmayan, aksine onu öne çıkaran bir proje tasarlanmak istenmiş.

Toplam 9 adet konut yapısında geleneksel ve modernin birleştiği bir anlayışla hareket edilen projede, teras ve geniş cam kullanımına önem verilmiş. Amaçlarının, kullanıcıların evin içinde bile dışarıyı hissedebilecekleri bir ortam yaratmak olduğunu belirten Sabri Paşayiğit Mimarlık, dört katlı blokların, üst iki katını penthouse daireler olarak tasarlamış.

Proje kapsamında, Çekmeköy gibi kent merkezine çok yakın olmayan alanlar için konut kullanımının yanı sıra, günlük ihtiyaçların karşılanabileceği sosyal donatı alanları da düşünülmüş. Alanda 2 adet yapıda yerleşen ticari ve ofis kullanımları sayesinde, projenin kompakt ve kendi kendine yeten bir proje olması hedeflenmiş. Bu sosyal donatı yapıları ise konutlara kontrast oluşturacak şekilde daha organik bir yapıda tasarlanmış.

Kısacası, kırıklı formlar kullanılan villa birimlerinin arazi içerisinde dağıldığı, daha organik formların tercih edildiği ticaret ve ofis bloklarının ise bütüncül ve yükseklik olarak ön plana çıktığı projede, mevcut kültür merkezi ise kendi eski formunu korumuş ve bu iki modern form arasında tamamlayıcı ve bağlayıcı bir işlev görmüş. 

Doğanın da aynen böyle olduğunu düşünen Sabri Paşayiğit Mimarlık, ilhamını şu şekilde tanımlıyor: “Kendi içerisinde düzensizliğin düzeninin kurulduğu, keskin ve kıvrımlı hatların yan yana büyüdüğü, kurallarını kendi başına yazan bir yaşamdır doğa. Biz de tam olarak bundan ilham almak istedik.”

Cephelerde doğal taş kaplamalar ve ahşap güneş kırıcılar kullanılan projede, peyzajda da su ve su bitkilerinin iç içe geçtiği, dinlenme ve oturma mekânlarını içine alan daha organik bir tasarım düşünülmüş. İç peyzaj elemanlarının, çeşitli rotalar ve bu rotaların kesişme noktaları ile oluşan ufak meydanlar sayesinde kullanıcılara çeşitli senaryolar sunması istenmiş.

Proje Künyesi: 
Proje Adı: Çamlıyaka Konakları
Mimarlar: Sabri Paşayiğit Architects
İşveren: Ege Yapı
Bölge: İstanbul, Türkiye
Proje Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
Tahmini İnşaat Bitiş Yılı: 2020
Toplam İnşaat Alanı: 19.000 m2


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)