Sürdürülebilir Tavır: Balıkesir Olive Garden

Sabri Paşayiğit Architects tarafından Ege Denizi kıyısında tasarlanan konsept proje için bölgenin doğal yapısından ve yerel mimarisinden esinlenilmiştir. Proje alanında, ilhamını bölgedeki zeytin ağaçlarının dallarından alan konut alanları, mavi dereye ve doğal yeşile karışmıştır.

Alanda tasarlanan yaya ve araç yolları köprüler ile Havran Çayı’nın öteki tarafında tasarlanan ticari, spor ve otel alanlarına bağlanmıştır. Bu sayede, farklı ihtiyaçlara hitap eden ve doğa içindeki sirkülasyon bağlantıları ile yaşayan bir mimari tasarlanmıştır.

Proje; mimari yaklaşımı ve içerdiği fonksiyonları ile kentin yaşam kalitesini yükseltirken konumu ve çevresiyle kurduğu doğa dostu tavrı sayesinde metropol hayatının yoğunluğundan sıkılanlara alternatif bir yaşam ortamı sunmaktadır.

Havran Çayı’nın proje alanının ortasından geçerek oluşturduğu yakalarda konut ile ortak kullanımdaki sosyal ve ticari birimler karşılıklı olarak yerleşmektedir. Manzaraya göre konumlanan konutlar, yerel mimari etkisinde az katlı, bahçeli olarak doğal taş ve ahşap malzemeleri kullanılarak tasarlanmıştır.

Rekreasyon alanlarını besleyecek ve gündelik ihtiyaçları karşılayan ticari alanlar, spor ve cami birimleri peyzajla uyumlu bir şekilde arazide konumlanmıştır.

Alanın kıyı kısmında tasarlanan eğlence ve otel birimleri ile kullanıcıların Ege denizi ve güneşinin tadını çıkarması hedeflenmiştir. Kullanıcıları için manzara eşliğinde, doğa içerisinde sosyalleşme ve sağlıklı yaşam gereksinimlerine cevap verecek şekilde yürüme ve bisiklet yollarının da yer aldığı peyzaj çalışması yapılmıştır.  

Sunduğu alternatif birimlerin yanında projenin en önemli özelliği olarak, güneş enerji sistemi ile yerleşim alanının tüm enerji ihtiyacının karşılanması hedeflenmiştir. GES alanlarıyla kendi enerjisini üreterek sürdürülebilir tavrı sayesinde bulunduğu yere ve kullanıcılarına örnek bir yaşam alanı sunulması amaçlanmıştır.

Proje Künyesi: 

Proje Adı: Balıkesir Olive Garden

Mimarlar: Sabri Paşayiğit Architects

İşveren: Balıkesir Büyükşehir Belediyesi – Emlak Konut GYO

Bölge: Burhaniye, Balıkesir, Türkiye

Proje Yılı: 2016

Proje Tipi: Konsept Proje

Proje Kategorisi: Karma Kullanım

Toplam İnşaat Alanı: 110.000 m2


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)