Işıklar Ekoklinker Yapı Ürünlerinin, Sıcak iklim Performansının Tespiti

Muğla Akyaka’ da bulunan yeni inşaatı tamamlanan Alp Suits Mandalin otelin kullandığı ekoklinker yapı kabuğu çözümlerinin yerinde değerlendirmesi, tecrübelerin tespit edilmesi için Işıklar Yapı Ürünleri Genel Md. Özgür Üzeltürk ve MSGSÜ Dr. Öğr. Üyesi Ümit Arpacıoğlu ziyaret gerçekleştirdi.

Sıcak iklimde bütünleşik konforun sağlanması için yalıtım detaylarının  önemi her geçen gün artmaktadır. Bunu yerinde basit bir deneyle görmek için hazırlıklarımızı gerçekleştirdik. Öncelikle batı ve güneye cephesi olan bir oda seçilerek bu odanın yüzey sıcaklıkları 24C0 de  sabit  kalacak şekilde yapay iklimlendirme yaptık. Yapılan çalışma pencereleri kapalı odanın konfor değerlerini soğutmaya ihtiyaç duymadan kaç dakika koruyacağını içeren basit bir ön çalışma niteliğindedir.

Belli zaman aralıkları ile batı ve güney ekoklinker kullanılmış cephelerde ölçülen iç ve dış yüzey sıcaklıkları sonucunda görülmüştür ki dış sıcaklığın artışına rağmen oda sıcaklıkları 2 saat boyunca konfor aralığında kalmıştır.

Çalışma sonrasında otel sahiplerinin konu ile ilgili görüşleri alınmıştır.

1-    Merhabalar, öncelikle sizleri ve iş yerinizi tanıyabilir miyiz?

-Alp ailesi olarak gün geçtikçe öz sermayesi ile büyüyen bir aile şirketiyiz. 1978 senesinden beri Sağlık, İnşaat ve Turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Turizm sektöründe misafirlerimizi 3 sezondur Alp Suites markası ile Akyaka’da ağırlıyoruz. Küçük otellerden oluşturduğumuz bu sistemin binalarını inşaat firmamız Alps Yapı inşa ediyor. Aile yakınlarımızla birlikte şekillendirdiğimiz ve hayata geçirdiğimiz yeni projemiz Pinehill’in de devreye girmesi ile 30 dairede, yaklaşık 160 yatak kapasitesine ulaşmış bulunmaktayız. 2019 yazında İnişdibi projemizin de hayata geçmesi ile 4 tesiste 180 yatak kapasitesine ulaşacağız.

2-     Otel projelerinde, yapım aşamasında kullanılan ürün ve malzemenin önemi hakkında bilgi alabilir miyiz? En çok dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

Sektörde tecrübelendikçe ve aynı hizmete yönelik yapılar inşa ettikçe çok ince detaylara dikkat etmeye başlıyorsunuz. Yapıların yangına direnci, deprem güvenliği, ses izolasyonu ve iklimlendirme gibi detayları doğru malzeme ve isçilik ile çözebilirseniz rakiplerinizden pozitif yönde ayrılıyorsunuz. Yazları çok sıcak gecen bir iklimde iyi sekide sağlanmış ısı izolasyonunun önemi çok büyük. Aynı zamanda orman yangınlarının çok sık görüldüğü bir bölgede iseniz Ekolinker tuğla sistemini kullanmak çok mantıklı hale geliyor.

3-     Otelde konaklayanların konforu açısından hangi konular öne çıkmakta ve bu konulara ilişkin proje sahiplerine vereceğiniz tavsiyeleri nedenleriyle birlikte öğrenebilir miyiz?

Otel misafirlerinin kendini güvende hissetmesi için her türlü tedbiri aldığımızı ve buna yönelik malzemeleri kullandığımızın farkında olmasını sağlıyoruz. Aynı zamanda iklimlendirme sistemimizin performansını artırması, ısı kaybını azaltması ve çok iyi ses izolasyonu sağlaması nedeni ile bu ürünü tercih ettik. Bu tarzda konutlar inşa edecek olan proje sahiplerine maliyet hesabı yaparken uzun vadeli geri dönüşleri hesaplamalarını tavsiye edebilirim.

4-     Ses konusunun otellerde büyük bir problem olduğunu herkes bilir. Bununla ilgili nasıl bir çözüm ürettiniz? Ses yalıtımı ile ilgili özel bir ürün kullandınız mı?

Çok doğru bir noktaya değindiniz. Ses konusu, otellerdeki huzur ve geçirilen zamanın kaliteli olması açısından çok önemlidir. Otel müşterisi biraz zahmetlidir. Çünkü tatile çıkmıştır ve tatilde sadece dinlenmeye vakit ayırmak ister. Bu süreçte yaşayacağı aksilikleri ve huzursuzlukları hemen dile getirir ve hemen bir çözüm ister. Bununla ilgili olarak da tercihimizi bu konuda da bize çözüm sunacağını vadeden bir ürün olan Ekoklinker’den yana yaptık. Daireleri bölen duvarlarda Ekolinker’in 20 cm’lik tuğlasını, WC etrafında da 10 cm’lik ara bölme tuğlasını kullandık ve sonuçtan çok memnun kaldık. Sesle ilgili bir şikâyet almıyor oluşumuz endişesiz bir iş süreci yürütmemizde bize büyük bir zaman kazandırıyor. Biz de bu zamanı müşterilerimize daha kaliteli hizmet sunabilmek için kullanabiliyoruz.

5-     Daha önceki otel deneyimlerinizde, ısı ve ses yalıtımıyla ilgili ne derece problemler yaşamıştınız?

Bu ürünü kullanmadan önce 8,5 tuğla + xps + 13,5 tuğla kullanıyorduk. Bu bize hem bu kadar etkili bir sonuç vermiyordu hem de çok isçilik gerektiriyordu. Aynı zamanda bize m2 ve zaman kaybına da neden oluyordu. Bunca zahmete karşılık ses ve ısı yalıtımı konusunda da şu aan kullandığımız Ekoklinker ürünü kadar verim aldığımızı kesinlikle söyleyemem.

6-      Oteliniz Muğla’da yer alıyor. Maalesef yangın afetleriyle ilgili çoğu zaman kötü haberler aldığımız coğrafi bir konuma sahip. Kullandığınızı söylediğiniz Ekoklinker 20s’in bu konuda bir önlemi var mı?

Yangına karşı dayanıklı olduğunu biliyorum. Dediğiniz gibi yangın açısından böyle riskli bir bölgede o açıdan da doğru bir tercih yaptığımızı düşünüyorum.

7-     Peki bir sonraki projenizde de yalıtım konusunda yine bu ürünü tercih etmeyi düşünüyor musunuz?

Kesinlikle. Bir sonraki projemiz olan İnişdibi’nde de aynı ürünü tercih edeceğiz. Profesyonel konaklama sektöründe yalıtım konusunda taviz vermemenin avantajlarını tecrübelerimiz ışığında çok iyi biliyoruz.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)