Çocuk Odaklı Tasarım: Erciyes Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi

Kayseri’de 8300 m2 inşaat alanına sahip Türkiye’nin en kapsamlı çocuk hematoloji ve onkoloji hastanesi inşa ediliyor. Mimari tasarımı Sabri Paşayiğit Architects tarafından yapılan proje, aynı zamanda birçok kesimden bağışlarla hayata geçirilen bir sosyal sorumluluk projesi. 

Proje alanı, Erciyes Üniversitesi Hastaneleri bünyesindeki Çocuk Hastanesine ek olarak yapılıyor. Konumu itibariyle ulaşım akslarının kesişiminde yer aldığından proje alanına erişilebilirlik oldukça kolay. Proje alanının batısından geçen Talas Bulvarı alanı Mustafa Kemal Paşa Bulvarı üzerinden Kayseri Havalimanına bağlayan en önemli aks. Doğudaki Aşık Sinan Bulvarı üzerinden Kocasinan Bulvarı’na bağlanan proje alanından, Kayseri Tren Garı’na da ulaşım oldukça kolay. Aynı zamanda alana 20 metre uzaklıkta Erciyes Üniversitesi Hastaneleri tramvay durağı bulunuyor. Tramvay ile, proje alanından kuzeyde Kayseri Merkez’e, güneyde Talas’a, batıda Organize Sanayi Bölgesi’ne ve doğuda İldem Sitelerine kadar gidilebiliyor.

Sabri Paşayiğit Mimarlık için hastane tasarımında en önemli konu, çocuk odaklı bir tasarım elde edebilmek olmuş. Tamamen güneye Erciyes manzarasına yönelen odaların yanı sıra, her katta çocuklara özel oyun odaları tasarlanmış. Cephesindeki ve iç mimarisinde kullanılan renk ve desenler ile çocuklara “bir hastane ortamından en uzak ortamın sağlanması” için çalışılmış.

Bodrum kattan ana hastane ile bağlantısı sağlanacak olan proje alanının yan parselinde de bir Aile evi bulunuyor. Hastanenin dış cephesinde Giydirme cephe, kompozit panel, alüminyum söveler, renkli cam ve boyalı alüminyum kaplama malzemeleri kullanılacakken, iç kısımda manyetik duvar, deri, ahşap kaplama, anti bakteriyel duvar kağıdı ve zemin kaplamalarının kullanılması tasarlanmıştır. 

Hastane; zemin ve dördüncü katta KİT Servisi, birinci ve üçüncü katında nötropeni servisi, ikinci katta hematoloji ve onkoloji servisi olacak şekilde zemin üstü kattan ve 1 bodrum katından oluşmakta. 

Projenin en önemli yanlarından biri, Jacie kriterlerine göre yani Avrupa standartlarında bir yapı olarak tasarlanması. Kapsamı ve devlet hastanesi bünyesinde olması sebebiyle, her sosyo-ekonomik kesimi kucaklıyor. 

Temeli 6 Mayıs’ta eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımlarıyla atılan projenin önümüzdeki sene tamamlanması hedefleniyor. 

Proje Künyesi: 
Proje Adı: Erciyes Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Hastanesi
Mimarlar: Sabri Paşayiğit Architects
Bölge: Melikgazi, Kayseri, Türkiye
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Toplam İnşaat Alanı: 8300 m2


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)