Marsilya Rıhtımları: Beden, Duygu ve Şaşkınlık...

Konsepti şehir ve deniz arasında yeni bir bağ kurmayı amaçlamak olan Docks, geçirgen ve gözenekli yapısıyla şehir ve doğa manzaralarını buluşturan bir yapıya sahip.

The Docks tarihsel olarak deniz ve Marsilya şehri arasındaki eksende yer alan, bölge için güçlü bir potansiyel olan ayrı bir kesiminde bir diyalog mekânı olarak karşımıza çıkmakta. Konsepti şehir ve deniz arasında yeni bir bağ kurmayı amaçlamak olan Docks, geçirgen ve gözenekli yapısıyla şehir ve doğa manzaralarını buluşturan bir yapıya sahip.

Proje Marsilya için tarihi bir değere sahip olan iki farklı yapının arasındaki gerçek bir değişim ve etkileşim alanını kapsıyor. Projede rıhtım ve sahil şeridi arasındaki ilişkiler örtülerek eski yapı alanını saydam sistemler ve yeni ilişkiler yoluyla denize uzanmaktadır. Nesne algısı, görsel diyaframlar, mekânın özgün atmosferi ile ışık ve rüzgarın dikkate alındığı mimaride, iç avlu düzenlemeleri de ışık kaynağından sağlanan bir enerji merkezi olarak görülmekte. 

Alfonso Femia Atölyesi mimarlarının yürüttüğü proje şehir ve denizin iletişim kurduğu bir mekân organizasyonu olarak yorumlanırken aynı zamanda Akdeniz temasıyla da biçimlendirilerek yeni bir sosyal ve kamusal alan olarak işlevsel hale getirilmiş. Saydam eklemler ve denize doğru devam eden mekanlarıyla Docks bir dizi müdahale içermektedir. Bu müdahaleler Provence’ın taşı, rıhtımın Floransa bitkilerini, Albisola’nın seramiklerini, Modena seramiğinin 7 mavisini, Murano ve Venedik camı ile oluşturulan ayna elemanlarını, ahşap heykelleri ile bir yolculuğun da başlangıcıdır.

Tasarımcı mimarlar projeyi bir hikaye hatta araştırma ve meydan okuma ile diyalog- irade, yorgunluk-neşe, kültür ve düşünce unsurlarıyla ele alarak, sadece yüzeysel mimaride değil aynı zamanda derinlerde de çağdaş yaşamın hızlı dinamiklerini idare edebileceğimiz bir iletişim kutusu olarak görmekteler.




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)