Toz Boya Uygulanan Proje 8: ​Antakya​ Müze Otel​

Antakyalı iş adamı Necmi Afsuroğlu 2009 yılında, tarihi St. Pierre Kilisesi’ nin tam karşısında Antakya’nın ilk 5 yıldızlı otelini inşa ederken tarihi mozaiklere rastlıyor. Hemen Kültür Bakanlığı’na haber veriyor, arkeologlar, uzmanlar incelemeler yapıyorlar ve inşaat alanında dünyanın en büyük tek parça tarihi mozaik eseri bulunuyor. Ya mozaik kaldırılıp inşaat aynen devam edecek, ya otel başka bir alana taşınacak…

Kültür Bakanlığı bütçe ayıramadığı için “Siz yola devam edin” diyor. Necmi Afsuroğlu bugüne kadar yapılan tüm otel çizimlerini, tüm yatırımları bir kenara atarak kadrosuna arkeologlar, uzmanlar alıyor ve inşaat alanında arkeolojik kazı çalışmalarına başlıyor. Eserler çıktıkça müzeye teslim ediliyor, yerinde sergilenecekleri özenle koruyorlar. Nasıl bir mimari çizimle bu eserleri koruruz diye düşünürken Mimar Emre Arolat 26 kazığın üzerine oturtalım oteli ve aşağıda mozaikler ve eserler aynen kalsın diyor.

Bunun üzerine inşaat alanına tarihi eserlere gelmeyecek şekilde 26 dev kazık çakıyorlar. Oteli de bu kazıkların üzerine konteyner odalar olarak inşa ediyorlar. Bu 26 kazık iş makinesi kullanılarak değil, toprak birer metre elle kazılarak çakılıyor.

Antakya Müze Otel, inşaatı 2009’da başlayan ve arkeolojik kalıntılar üzerine kurulu Türkiye’ nin 3. Derece sit alanı ilk mozaik oteli. Bu proje de standart dayanımlı mimari seri ürünlerimizden 09618.MN613 kodlu boya tercih edilmiştir.



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)