EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Evin İklimleri: The Umbrella

AD + stüdyo tarafından tasarlanan aile konutu Vietnam’da yer alan Sai Gon adlı küçük bir sokağa gizlenmiştir. Konutlarla çevrili sokağın köşesinde yer alan ev bahçe kapısından girildiği andan itibaren sessiz ve geniş bahçesiyle şaşkınlık yaratıyor.

Evin tasarımına yön veren unsurlar mevcut olarak Vietnam’ın konut mimarisindeki gibi sıcak iklimli ve çok yağmurlu bir coğrafyadaki inşa kriterleriyle ortaya çıkmış. Bu detayla yeni tasarımda da kullanılacak bir şekilde mimariye modern bir biçimde entegre edilmiş, böylelikle eski yapının yerine iklimsel şartları da göz önünde bulunduran küçük ama genişlik hissi veren modern bir mimari geliştirilmiş. 

Evin önünde yer alan avlular ve çatı yüksekliği yeni projede bir fırsat olarak ele alınmış, ve bina için özel ama nefes alınabilen mekanlar şekillenmiştir. Bu iki ana faktör ise konutun yenilenmesinde yönlendirici bir faktör olarak ele alınmış. 

Genç bir çiftin sade yaşam tarzını yansıtan projede evin her iki yanlarına doğru açılan boşluklar bir yandan mekan ayrılıklarına olanak sağlarken bir yandan da çeşitli kullanımlar için alanları birleştirmeye de izin veriyor. Eski evin kendi özelliklerini de değerlendiren mimarlar kullanılabilir zemin alanının arttırılması için yapı iskeletini güçlendirmeye karar vererek ikinci katın kullanımını da desteklemiştir. 

Yıl boyu yüksek sıcaklığa sahip tropik bir şehirde bulunan konut, tropik ağaçlar, verandalar ve şemsiyelerin sunduğu konfor hissini kendi içerisinde hissettirirken, bu tropik yapıya ait doğanın ve rahatlığın evin tasarımına ilham olduğu rahatlıkla görülebilmekte.


Proje Künyesi:
Proje Adı:The Umbrella
Mimari & Tasarım: AD + studio
Bölge:Vietnam
Yıl:2018
Fotoğraf: Quang Dam 
Kaynak:archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)