Yenilikçi Bir Ulaşım Merkezi: Salesforce Transit Center

Salesforce Transit Center, 11 transfer  sistemini birbirine bağlayarak şehir merkeziyle yakın çevresi arasında köprü görevi gören San Francisco'nun merkezinde bulunan son teknoloji ürünü bir multimodal transit istasyonudur.

Yenilikçi ve son derece sürdürülebilir tasarım ilkeleriyle karma bir mahallede yer alan transit merkezi, 22 hektarlık çatı bahçesine sahiptir.

Hafif dalgalı cephesi ve dik açılı sütunlarıyla zarif bir görüntü oluşturan merkezin, sokak seviyesinde perakende mekanlar ve kafeler ile ziyaretçi çekmekte, çatı bahçesindeki yeşil dokusu sayesinde ise bir banliyö merkezinden şehir merkezine dönüşümü yaşatmaktadır.

Transit Center uzun ve yapısal olarak etkileyici tavan pencereleri sayesinde aydınlık ve ışık dolu davetkar bir atmosfer sunarken aynı zamanda bu pencereler sayesinde en derin noktalara dahi güneş ışığı girebilmektedir.

Transit Center'ın tasarımının asıl odak noktası çatı parkıdır. Doğa ve farklı aktivitelerle  yoğunlaşan bu çatı parkı çevre binalar ve köprüler de dahil olmak üzere birden fazla giriş noktasına sahip olacaktır.

1000 kişilik amfi tiyatro, kafe ve çocuk oyun alanının yanı sıra okuma, piknik ya da sadece mola vermek için sessiz alanlar da dahil olmak üzere aktif ve pasif kullanım alanlarının yer aldığı yeşil çatı, meşe ağaçlarından sulak alan bataklığına kadar geniş bir yelpazede ekoloji alanları sunmaktadır. Bu geniş yeşil çatı parkı Salesforce Transit Center'ın çevresel kalite ve sürdürülebilirlik konusundaki vaatlerinin güçlü bir göstergesi olmuş durumda.

Bunların yanında bina enerji tüketimleriyle de bu sürdürülebilirlik kararlarının arkasında durmakta. Binanın yıllık enerji tüketiminin 2008 Enerji Verimliliği Standartlarından yüzde 50'ye kadar daha düşük olması beklenmektedir ve proje LEED 2009 derecelendirme sistemi kapsamında bir Altın sertifika almak için çalışmalarına da devam etmektedir.  

Ayrıca, Salesforce projesinin uygulanmasından sorumlu kamu kuruluşu olan Transbay Ortak Yetkileri Kurumu, Transit Center'ın tasarımına entegre edilecek dört büyük sanat eserini de satın alarak,  sanat ve mimarlık arasındaki çizgiyi bulanıklaştırarak halkın sanata ve mimariye daha erişilebilir olmasını amaçlıyor.  

Proje Künyesi:

Proje Adı: Salesforce Transit Center

Mimari & Tasarım: . Pelli Clarke Pelli Architects

Bölge: San Francisco, ABD

Yıl: 2018

Fotoğraf: Tim Griffith , Vittoria Zupicich , Kyle Jeffers

Kaynak: archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)