EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Calgary Merkez Kütüphanesi

Snøhetta ve DIALOG  mimarları tarafından tasarlanan Calgary Yeni Merkez Kütüphanesi kapılarını halka açtı. Genişletilmiş tesisiyle yılda iki kat daha fazla ziyaretçiyi ağırlamayı hedefleyen kütüphane, hızla genişleyen şehir için hayati bir rol üstlenecek.

1988 Olimpiyatları'ndan bu yana Calgary'nin en büyük kamu yatırımı olan kütüphane, kentin yaşamında yeni bir bölümün başlangıcını, bilgi ve kültür ortamının yaratılması ve inovasyonu üzerine odaklanmıştır. Calgary Halk Kütüphanesi, sakinlerinin yarısından fazlasının aktif kart sahibi olduğu Kuzey Amerika'daki en büyük kütüphane sistemlerinden biridir. Yeni bina, her türlü insan ve aktiviteye, sosyal etkileşim ve değişime, öğrenim ve öğrenmeye yönelik alanlar sağlıyor.

Bina, tamamen işlevsel bir Hafif Raylı Transit Hattının şantiyeden yukarıdan aşağıya, kavisli bir yarım ay yolunda şehir ve doğu köyünü böldüğü karmaşık bir kentsel koşul içinde yerleştirilmiştir. Buna karşılık tasarım, kapsüllü tren hattının ana girişini kaldırıyor. Yavaşça teraslanmış yamaçlar binanın kalbine kadar yükselmekte, her yönden gelen insanların kütüphaneyle etkileşime girmesine izin vermektedir.

 Teraslara yerleştirilmiş açık amfitiyatrolar, insanların oturması için gereken yerleri ve kütüphane programlarının dışarıya dökülmesini sağlamakta. Yerli manzaraya atıfta bulunan dikimler, Calgary'nin dağlarını ve çayırlarını şehir manzarasına çeker ve plazanın çevresindeki sokakları karaağaç ve titrek kavak ağaçları ile bütünleştiriyor.

Dinamik, üçlü camlı cephe, kütüphanenin tüm ziyaretçilere davet ettiği bir mekan sağlama hedeflerini ifade eden modüler, altıgen bir modelden oluşuyor. Altıgen formdaki toplanmış varyasyonlar, binanın donuk cam ve ara sıra yanardöner alüminyumdan oluşan alternatif panellerindeki kavisli yüzey boyunca dağılmaktadır.

Cephenin kristal geometrisi, ziyaretçileri yaklaştıkça kucaklayan geniş bir ahşap kemeri ortaya çıkarmak için oyulmuştur. Binanın girişini çerçeveleyen form, bölgeye özgü Chinook bulut kemerlerinden referans almış.  Organik formu ve dokusu, büyük binayı dokunsal, samimi bir ölçeğe indirmekte, binanın dışından görülebilen ana atrium ise insanları içeri davet etmektedir.

'Ciddi' bir 'Eğlence' spektrumunda organize edilen kütüphane projesi, alt katlarda daha canlı olan kamusal aktivite mekanlarından, üst seviyelerdeki daha yavaş çalışma alanlarına giderek bir spiral yukarı doğru döner. Sokak seviyesinde yer alan çok amaçlı salonlar binanın çevresini çevreler ve iç ve dış arasındaki bağlantıyı geliştirir. Zemin katta, Çocuk Kütüphanesi el sanatları ve çizim temelli etkinlikler, erken okuma yazma programları ve tam vücut kapalı oyun deneyimi için alan sağlayan oyun salonları sunmaktadır.

Altı kat boyunca, çeşitli alanlar dijital, analog, grup ve bireysel etkileşimler sağlar. Kütüphanenin en üst seviyesinde, kütüphane içinde bulunan mücevher kutusu olarak tasarlanan Büyük Okuma Odası, odaklanmış çalışma ve ilham için bir alan sağlar.  

Okuyucular yumuşatılmış ışık ve akustik ile bir geçiş alanı içine girer. İçeride, dikey ahşap çıtalar, katı duvarlar kullanmadan iç mekânı tanımlayarak hem mahremiyeti hem de görünürlüğü sağlamak için alanı kaplar. Doğal ışık, ahşap kaburgalardan geçen alanı aydınlatır ve atrium ile batı cephesi arasında göz gezdiren bir manzara oluşturur.

Işık ve etkinlikle dolu olan bu bina, sadece dışarıdan gelenlere bir işaret olarak hizmet etmeyecek, aynı zamanda Calgary'de kültür, öğrenim ve toplum ruhunu yeniden canlandıracaktır.

Proje Künyesi

Proje Adı: Calgary Merkez Kütüphanesi

Mimari & Tasarım: : Snøhetta ve DIALOG  

Bölge: Calgary, Kanada

Yıl:2018

Fotoğraf: Michael Grimm

Kaynak: archello


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)