Yarının Müzesi

Maua İskelesi'nde bulunan Yarının Müzesi, Rio de Janeiro'daki liman mahallesi Porto Maravilha'nın canlanma sürecinin bir parçasıdır . Proje, Liman Bölgesi ile şehir merkezi arasında daha iyi entegrasyona olanak sağlayarak, bu bölgeyi şehrin en cazip mahallelerinden biri haline getirmeye yardımcı olmaktadır. Mimar Calatrava ise “Tutarlı bir diyalog sonucu oluşan yapının, geleceğe yönelik bir müze ve eğitim birimi olarak inşa ettiklerini belirtiyor. 

Yarının Müzesi tasarımı Carioca kültüründen esinlenmiştir ve mimarisi ile şehir ve doğal çevre arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Müze, 5.000 metrekarelik geçici ve kalıcı sergi alanının yanı sıra, yapının etrafını saran ve iskeleye kadar uzanan 7.600 metrekarelik bir plazayı kapsamaktadır.

Müze binası, 75 metre uzunluğunda ve 45 metre uzunluğunda geniş çıkıntılara sahiptir. Bu özellikler, müzenin iskeleden körfeze doğru uzandığını göstermektedir. Kalıcı sergi üst katta yer almaktadır ve Guanabara Körfezi'nin panoramik manzarasına sahip 10 metre yükseklikte bir çatıya sahiptir. Bina toplam 18 metre yüksekliği ile  UNESCO Dünya Mirası Alanı olan Sao Bento Manastırı'nın manzarasını korumaktadır.

Geniş mobil kanatları ve cephe yapısı ile dirsekli çatı, yapının genişliğini en aza indirirken, Guanabara Körfezi'ne uzanmayı vurgulayan iskele uzunluğu giderek genişlemekte. Binanın etrafını çevreleyen yansıma havuzu körfezden pompalanan ve iskelenin sonundan çıkarılan suyu filtrelemek için kullanılırken ziyaretçilere de Müze'nin yüzdüğü izlenimini vermektedir.

Bina, doğal enerji ve ışık kaynaklarını içeren sürdürülebilir bir tasarıma sahiptir. Körfezden gelen su, binanın içindeki sıcaklığı düzenlemek için kullanılır.Bu kaynak aynı zamanda müzenin çevresini yansıtan havuzlarına su temin etmekte kullanılıyor. Müze ayrıca gün boyunca güneş ışınlarının açısını optimize etmek ve binaya güneş enerjisi üretmek için ayarlanabilen fotovoltaik güneş panelleri kullanır. 

Yarının Müzesi, beş önemli soruyu cevaplamaya odaklanmıştır: Nereden geldik? Biz Kimiz? Neredeyiz? Nereye gidiyoruz? Ve önümüzdeki elli yıl boyunca nasıl birlikte yaşamak isteriz? 

Proje Künyesi:

Proje Adı: Museum of Tomorrow

Mimari & Tasarım: Santiago Calatrava

Bölge: Brezilya

Yıl: 2016

Fotoğraf: Gustavo Xavier , Amanda Marton Ramaciotti

Kaynak: archdaily


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)