Postmodern Hacimler: Imprint

Mimar Robert Venturi ve Denise Scott Brown 1972 tarihli ”Learning from Las Vegas”adlı kitabında iki tür bina örneklemektedir. Bunlar işlevlerini yansıtan binalar ve dekore edilerek dış kabuğu otonomlaştırılan binalar.

Rotterdam merkezli mimarlık pratiği MVRDV tarafından Seul'un Cennet Şehri'nde inşa edilen iki ayrı binalı eğlence kompleksi olan Imprint ise her iki kategoride de dikkat çekiyor. Hem modernist, hem işlevsel sadeliği ile birçok mimari kategoriye dahil olan bina aynı zamanda mimarlık ve sanat arasındaki ayrımı da bulanıklaştırmakta. 

Güney Kore’nin en büyük havalimanına yakın bir konumda bulunan binalar, eğlence ve otel kompleksi olan Paradise City’nin en son üyesi olarak eğlence mekânı ve tema parktan oluşmaktadır. MVRDV’nin ustaca çözümü sayesinde bu binalar pencereleri olmamasına rağmen çevreleriyle bağlantı kurabilmekteler. 

İki binanın cepheleri gerçekte, cam elyaf takviyeli betondan yapılmış, MVRDV'nin 3B modelleme dosyaları kullanılarak tek tek üretilen kalıplar birbirinden farklı panellerden oluşuyor. Bir kez kurulduktan sonra, kabartmaları vurgulamak için paneller beyaz boyanmış, böylece iki yapı soyut sanat eserlerinin heykel hacimlerine dönüştürülmüş.

Yapıların en dramatik ve özgün mimari hareketi şüphesiz ki  “hacimleri kaldırılmış” girişleridir. Burada binalar adeta; cilalı tavanlarını ortaya çıkarmak için bir perde gibi cephelerini kaldırıyor gibi görünmektedir. 

The Imprint'in bir sıçrama yapmak için yaratıldığını söylemek çok basittir. Aslında gece kulübünün bir köşesini kaplayan muazzam, göz kamaştırıcı bir altın spotun nezaketi olan Incheon Havalimanı'na inen yolcuların görebileceği şekilde tasarlanmıştır. 

 Bu dikkat çekici özelliği daha da vurgulamak için, cephelerin geri kalanı gece alttan yumuşak bir şekilde aydınlatıldığında, yaldızlı spot parlak bir şekilde yukarıdan aydınlatılır ve bu da, , MVRDV'nin şaşırtıcı bir tasarıma bir örnek olmasını sağlar. 

Proje Künyesi:
Proje Adı: Imprint
Mimari & Tasarım: MVRDV
Bölge: Güney Kore
Yıl: 2018
Fotoğraf: Ossip van Duivenbode
Kaynak: yatzer


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)