EkoYapı Dergisi - Ekolojik Yapılar ve Yerleşim Dergisi

Kırsal Bir Geri Çekilme

Londra merkezli uygulama ofisi Foster Lomas, Man Adası'nda çarpıcı bir karbon nötr evi tanıttı. Sartfell Retreat, yerel üreticiler tarafından yerel kaynaklı drystone duvarlar kullanılarak inşa edilen özel bir ev: Temiz su sağlayan off- grid su sistemi, karbon sıfır etkili samanlar ve yeşil çatı gibi birçok sürdürülebilir özelliğe sahip ev doğal ortamıyla da güçlü bir bağlantı yaratmaktadır.  

Sartfell Dağı'nın yakınında yer alan ev, yedi dönümlük restore edilmiş bir yamaçta yer almaktadır. Ev planı, ev sahiplerinin, mevcut manzarayı dikkate alarak biyoçeşitliliği  koruma hedefiyle ortaya konulmuştur. Foster Lomas ve yerel yardım kuruluşu olan Manx Wildlife Trust ile işbirliği içinde geliştirilen proje, bölgenin biyolojik çeşitliliğini sergilemek için bir eğitim platformu olarak kullanılacaktır.

İnşa aşamasına başlanmadan önce, ev sahipleri ve mimarlar yerel iklim ve topoğrafya üzerine çeşitli çalışmalar yapmış, her şeyden önce yerli bitkilerin sahada yetiştirilmesine olanak sağlamak için toprakta zararlı nitratları temizlemiş. Buna ek olarak, projenin başlamasından bir yıl önce ev yerleşimini doğru konumlandırmak ve veri analizlerini sağlamak için araziye hava istasyonu kurmuşlar.  

Yerel inşaatçılar tarafından hazırlanan evin hacmi, arazinin doğal eğimi izlenerek,  sıkı bir termal kütle sağlamak için kalın duvar sistemleri kullanılmış. Evin hemen hemen her yerinden engelsiz görüş sağlamak için geniş şerit pencereleri drystone dış cepheye yerleştirilmiş. Üç bölmeli pencereler, güneş kazanımını önlemeye yardımcı olan çıkıntılı çelik çerçevelere yerleştirilmiştir.

Evin dışı, kırsal alanın doğal peyzajına sorunsuz bir şekilde uyum sağlarken, iç tasarım oldukça çağdaş. Evin döşemeleri ve duvarları  için cilalı beton kullanılmıştır. Minimal, modern mobilyalar, odağı çevreleyen doğaya açan açık, düzenli bir alan yaratmaktadır.

Modern evin kalbinde, evin üç seviyesinden süzülen delikli metalden yapılmış büyük bir merdiven bulunmaktadır. Her seviyede, merdivenler, ev sahiplerinin, kitaplarla dolu, yükselen üç seviyeli bir kütüphane olan “Bilgi Merkezi” dedikleri tarafa kuşatılmıştır. 


Proje Künyesi:
Proje Adı: Sartfell Retreat
Mimari & Tasarım: Foster Lomas
Bölge: Man Adası
Yıl: 2013- 2019
Fotoğraf: Edmund Sumner
Kaynak: inhabitat


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)