Şiddetli Yağmurların Erken Tespitini Kolaylaştıracak Teknoloji

Mitsubishi Electric, şiddetli yağmurları erken tespit etmek amacıyla, ışık tespiti ve mesafe ölçümü anlamına gelen rüzgar LIDAR (light detection and ranging) ve diferansiyel emilimli LIDAR anlamına gelen su buharı DIAL (differential absorption LIDAR) ölçme yöntemlerinin kullanıldığı yeni bir sistemin demo testlerine başladı. Yapılan testlerle bu yeni sistemin, havadaki su buharını ve kümülonimbus bulutlara yol açan yukarı yönlü hava akımlarını geleneksel sistemlere göre çok daha hızlı, kesin ve kapsamlı bir biçimde eşzamanlı olarak ölçtüğünün kanıtlanması hedefleniyor. 

Dünya genelinde ekstrem hava koşullarına bağlı afetlerde artış gözlemleniyor. Bu noktada, özellikle şiddetli yağmurlarda insanların güvenli alanlara tahliye edilmesini sağlamak için erken uyarı sistemlerinin mümkün olan en kısa sürede devreye girmesi daha da önemli hale geliyor. Geleneksel hava radarları, kümülonimbus bulutların ancak oluştuktan sonra gözlemlenmesini sağladığı için şiddetli yağmurların zamanında tahmin edilmesi ve tahliyelerin önceden yapılması zorlaşıyor. Hava tahmininin daha etkin bir şekilde yapılmasını sağlamayı hedefleyen Mitsubishi Electric, bu amaçla tasarladığı yeni su buharı DIAL ve rüzgar LIDAR teknolojilerinin ölçüm kesinliği konusunda yoğun test ve geliştirme çalışmaları yapıyor. Mitsubishi Electric’in 28 Mayıs 2014’te satışa sunduğu konvansiyonel rüzgar LIDAR sistemine dayalı olarak geliştirilen yeni sistem, atmosferik su buharının ölçülmesini sağlıyor. Yerden alınan lazer ışınlarını aktararak rüzgarın hızı ve yönünün yanı sıra su buharının miktarını ve mesafesini eşzamanlı olarak ölçüyor.

Dünyanın en yüksek çıkış gücüne sahip lazer amplifikatör

Yeni teknoloji, insan gözüne zarar vermeyen 1.5 mikrometre (μm) dalga boyunda tek frekans atımlı lazer kullanımı ile güvenli ölçümler yapılmasına ve yüksek hassasiyetli tespite imkan tanıyor. Mitsubishi Electric’in orijinal tasarımı, tek dalga boyunun yüksek çıkış gücü sayesinde saçılım kayıplarını ve yüksek amplifikasyondan kaynaklanan enerji kaybını engelliyor. Sistem, 15.8 milijul (mJ) değerindeki dünyanın en yüksek çıkış gücüne sahip lazer amplifikatör ile dikkat çekiyor. Yapılan testlerle bu yeni sistemin, havadaki su buharını ve kümülonimbus bulutlara yol açan yukarı yönlü hava akımlarını geleneksel sistemlere göre çok daha hızlı, kesin ve kapsamlı bir biçimde eşzamanlı olarak ölçtüğünün kanıtlanması öngörülüyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)