Kütüphane Kavramını Değiştiren: Oodi Helsinki Merkez Kütüphanesi

Finladiya’nın en büyük (ve muhtemelen en maliyetli) kütüphanesi olan Oodi, kapılarını Helsinki halkına açtı. Büyük açılışını Çarşamba günü yapan Oodi, Finlandiya’da Bağımsızlık Günü olması sebebiyle Perşembe gününü de çeşitli aktivitelerle kutladı.

Burası teknik olarak bir kütüphane olsa da, sadece kitap ödünç alabileceğiniz bir yer olmanın çok ötesine geçiyor. Binada insanların buluşabileceği ve sosyalleşebileceği pek çok alan bulunuyor ve ziyaretçilere okumalar, atölyeler ve özel etkinlikler gibi pek çok faaliyete katılma fırsatı sunuluyor.

Oodi kütüphanesinde kitapların dışında, yaratıcı insanlar için üç boyutlu yazıcı ve dikiş makineleri, müzisyenler için prova odaları, küçük bir sinema ve çeşitli kullanım amaçlarıyla rezerve edilebilecek alanlar bulunuyor. Kütüphanede aynı zamanda bir kafenin yanı sıra sanal gerçeklik teknolojisini deneme fırsatı sunuluyor.

98 milyon Euro’ya mal olan kütüphane, uluslararası mimari yarışmayı kazanan Helsinki merkezli ALA mimarlık firması tarafından tasarlandı.

Oodi’ye yapılan büyük yatırım, halk kütüphanelerinin Finlandiya’da ne kadar önemli bir rol oynadığının göstergesi. Ayrıca yeni kütüphane, 1794 yılında kurulan ilk kütüphaneden beri ülkenin zaman içinde ne kadar geliştiğinin de bir sembolü.

İlk kez 1800’lü yıllarda ülkedeki halk kütüphanelerinin sayısı giderek artmaya başlamıştı. Amaç, Finlandiya halkına okuma ve yazmayı öğrenme fırsatı sunmak ve ülkedeki okuryazarlık oranını artırmaktı. O dönemin kütüphaneleri farklı kuruluşlar ve organizasyonlar tarafından finanse edilmişti.

”Okuryazarlığın Finlandiya’yı daha ileriye götüreceğine güçlü bir şekilde inanmıştık. Kütüphaneler olmadan ülkemizin şu anki refah seviyesine yükselmesi asla mümkün olamazdı,” diyor Finlandiya Kütüphaneler Derneği başkanı Rauha Maarno.

Oodi ile birlikte bugün Finlandiya’da toplam 730 halk kütüphanesi bulunuyor. Finlandiya’nın kütüphaneleri çok yoğun kullanılıyor ve kitap ödünç almada dünyanın en yüksek oranlarından birine sahipler. Sadece geçtiğimiz sene Finlandiya’daki kütüphanelerdeki etkinliklere bir milyon insan katıldı.

”Kütüphanelerin kullanımı değişse de, sembolü oldukları şeyler hiç değişmedi. Eğer finansmanını sağlayabilirsek, geleceğin kütüphaneleri eğitim ve öğretimden çok daha fazlasının yapıldığı yerler olabilirler,” diyor Maarno Tuomas Uusheimo...


Proje Künyesi:

Proje Adı: Oodi Helsinki Merkez Kütüphanesi 

Mimari & Tasarım: ALA Architects

Bölge: Helsinki / Finlandiya 

Yıl: 2018

Fotoğraf:  Tuomas Uusheimo

Kaynak: https://yle.fi/uutiset/osasto/...



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)