Göründüğü gibi değil! | Ethem Onur Parlar & Şinasi Göktürkler

Labirent Sanat, 10 Ocak – 16 Şubat 2019 tarihleri arasında Ethem Onur Parlar ve Şinasi Göktürkler’in "Göründüğü gibi değil!" başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor.

Ethem Onur Parlar’ın işlerinde kışkırtıcı olanın, geleneksel motiflerin alt birimlerini oluşturan görsel bir arka plana dönüşerek biçimsel ve düşünsel anlamda yeniden üretilerek, izleyene sunulduğu ironik bir karşılaşma anına tanık oluyoruz. Bedenden dekupe edilip soyutlanan, belirsizleştirilen detayların biraraya getirilmesiyle oluşturulan ara formlar, yatayda ve ön arka ilişkisi içinde tüm resim yüzeyini kaplayan ornamentler ile oluşturulan şaşırtıcı ve sürpriz niteliğindeki birleştirmeler, güncel olanın hapsedilip izleyiciye yeniden sunulduğu yeni bir biçim algısı oluşturuyor.

Şinasi Göktürkler’in “Muhtelif Muhtemeller” olarak tanımladığı sergide yer alan serisinde, yarattığı imgeler üstünden id, benlik ve üst benlik konularını ele almaktadır. İçimizdeki doyumsuz tarafı tanımlayan id, kendisini yalnızca ihtiyaçlara göre ayarlayan, eleştiri kabul etmeyen, güdüsel, durdurulamayan yanımızdır. Bilincin orta aşaması olarak, Freud'un izah ettiği Ben’lik, doğa ya da çevre ile id arasında bir denge unsuru, eleştiri yapan ve güdüleri durdurma ile ilgili bölümdür. Üst ben’lik, kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren vicdan bölümüdür daha çok emir ve yasaklara göre bir yol belirler.

Ethem Onur Parlar’ın işlerinde tekinsiz olan, iki boyutlu düzlem içinde toplumun kabul ettiği geleneksel formlara dönüşüp çeperlere dağılıp belirsizleştirilirken, Şinasi Göktürkler’in işlerinde güncel ve müstehcen olmayan formların merkezine açılan bir yarık, muhtemel karşılaşmalara zemin hazırlıyor.

Aynı meselenin iki farklı yaklaşımla ve teknik olanaklarla ele alındığı sergideki çalışmalar, beden, toplumsal cinsiyet, cinsellik gibi toplumsal bazı konuların alternatif bakış açılarıyla yeniden sorgulanabilme ihtimalini hatırlatıyor.

Ethem Onur Parlar ve Şinasi Göktürkler’in farklı medyumlardan ürettikleri işlerinin yer aldığı “Göründüğü gibi değil!” isimli sergisini 10 Ocak-16 Şubat 2019 tarihleri arasında Labirent Sanat’ta görebilirsiniz.

Açılış 10 Ocak Perşembe günü 19.00 - 21.00 arası gerçekleştirilecektir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)