Kentleşme Mentorunda: Ecoton

Duncan Lewis Scape Architecture tarafından tasarlanan Ecoton, şehir ve doğa arasında önemli bir bağlantı oluşturan Avrupa'nın en büyük ahşap inşaatı olmayı hedefliyor.

“Soruyorum: neden bir ağaç gibi bir bina tasarlayamıyoruz? Oksijen yapan, azotu gideren, karbonu izole eden, suyu damıtan, toprağı güçlendiren, güneş enerjisi kullanan, yiyecek üreten, mikro iklimler oluşturan, mevsim ile renk değiştiren bir bina? Bu, doğanın bir rol model olarak kullanılması ve bir dezavantaj değil bir mentor olması anlamına gelir. ”McDonough, Broungart, 1998.

Bu düşünce, Fransız mimarlık stüdyosu tarafından Ecotone tasarımının ardındaki düşünceyi içermektedir. Ecotone, Coteau bölgesinde, Paris'in güneyinde, Arcueil'de bulunan, Avrupa'nın en büyük ahşap konstrüksiyonu olarak tasarlanmıştır. Proje, şehir içindeki doğal unsurları birleştirmeyi ve doğayla ve kentle kusursuz bir şekilde bütünleşmeyi amaçlıyor. 'Ekoton' terimi, yapının somutlaştırması gereken iki ekosistem arasındaki bir geçiş bölgesini sembolize eder.

Yapı, ahşap kereste ile  büyüyen ağaçları birleştiren iki tepeden oluşmaktadır. Bina, çalışma alanlarına ve sosyal alanlara doğal ışık sağlayan birçok teraslı büyük bir merdiven şeklini almaktadır.  İç kısım;  ofisler, oteller, restoranlar, mağazalar ve spor salonundan oluşan çok amaçlı kullanım alanı olarak işlev görmekte. Neredeyse doğal çevrenin bir parçası olan yapının tepelere benzemesini sağlayan tasarıma birçok yeşillik eklenmiştir.

Şehir ve doğa arasındaki bu bağlantı, Duncan Lewis’in tüm projelerinde açıkça görülmektedir. Ecoton, Paris'in “küresel ekolojik kriz zamanında” yeşil kalkınmaya bağlı olduğunu göstererek, gelecekteki sürdürülebilir kent konusuna dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.


Proje Künyesi:
Proje Adı: Ecotone
Mimari & Tasarım: Duncan Lewis Scape Architecture
Bölge / Yıl: Paris, 2017-2023
Fotoğraf: Duncan Lewis Space Architecture izniyle…
Kaynak: triptyque.com, popupcity.net


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)