Satış Ofisi Müşterinin Karar Vermesinde Etkin Rol Oynuyor

Arkiteam Mimarlık 

Kurum ve projeyle ilk buluşma noktası olan satış ofisleri, projenin hikâyesinin başladığı ve görsel olarak şekillendiği bir şov alanı olarak düşünülmeli. Ülkemiz genelinde sürekli artan gayrimenkul projeleri tüketicilerin karar verme süreçlerini de aynı oranda zorlaştırıyor. Bu nedenle firmanın vizyonunu ve tarzını yansıtan satış ofisleri de müşterinin karar verme sürecinde etkin bir rol oynuyor... 

Arkiteam Mimarlık Kurucu Ortağı Mimar Seda Dündar

Gayrimenkul projelerini kullanıcıya tanıtmak ve inşaat firmaları ile kullanıcıyı bir araya getirmek için yapılan satış ofisleri günümüzde çok önemli bir tasarım ve yatırım alanı haline geldi. Pazarlama algısını oluşturan ilk ve temel noktalardan biri olan satış ofisleri; firmanın vizyonunu, projenin konseptini ve kalitesini yansıtarak müşterinin karar verme sürecinde etkin bir rol alıyor. 

Kullanıcıya sunulan avantajlar, projenin vadettiği yaşam stili, kentsel ölçekte projenin konumlanması ile ilgili ipuçlarının, kullanıcıyla üç boyutlu şekilde tanıştığı bu mekânların pazar payındaki etkisi günümüz koşullarında artarak devam ediyor.

Kurum ve projeyle ilk buluşma noktası olan satış ofisleri, projenin hikâyesinin başladığı ve görsel olarak şekillendiği bir şov alanı olarak düşünülmeli. Ülkemiz genelinde sürekli artan gayrimenkul projeleri tüketicilerin karar verme süreçlerini de aynı oranda zorlaştırıyor. Bu nedenle firmanın vizyonunu ve tarzını yansıtan satış ofisleri de müşterinin karar verme sürecinde etkin bir rol oynuyor. Yine satış ofisi tasarımı projenin hedef kitlesini belirlemek ve nihai kullanıcıya ulaşmak adına da belirleyici bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Pazar payında bu kadar etkin bir rol oynayan satış ofisi tasarımları da bu anlamda kendi içinde birçok tasarım kriteri bulundurmaktadır.

Yamanevler Satış Ofisi

Satış ofisinin iki temel unsuru 'ikna' ve 'güven'dir 

Projenin yeri, hitap ettiği sosyal sınıf, mimarisi ile iç mimari ve vadettiği ayrıcalıklar satış ofisinin tasarımını etkileyen en önemli  etkenlerdendir. Bu doğrultuda oluşturulacak tasarımın iki temel unsuru ise müşteri nezdinde edinilecek ‘güven’ ve ‘ikna’dır.

Pazarlama ve satış odaklı bu mekânlarda ihtiyaç ve çalışma düzenine göre bir akış şeması yani plan çözümlemesi mimari tasarım ile beraber ilk aşamada düşünülmesi gereken noktalardır. Bu konuda mimari ve iç mimari hizmet veren firma ile satış ve pazarlama ekibinin birlikte çalışması daha doğru bir sonuç için önem teşkil etmektedir. Plan düzlemi içine istenilen fonksiyonların çözümlenmesi ile projenin kimliğini yansıtacak dış mekân ve iç mekân tasarımlarının belirlenmesi gerekir. Projede ki tüm detayların ve kullanılacak olan malzemelerin, projenin mimarisi, sosyal olanakları, çevre şartları, konumu ve ya logosu gibi detaylara işaret etmesi ortak bir dil birliği açısından yararlı olacaktır.

Her projede tahmini satış ofisi ziyaretçi sayısı, satış ofisinin yapılacağı arazinin konumu ve büyüklüğü binanın plan aşamasını şekillendiren unsurlardır. Plan çözümlemesi ve mimari kütlenin çalışılması ile beraber müşterilerin ziyaret edeceği binanın iç mimari konsept çalışmaları başlamaktadır. Projenin tasarım şekillendirmesinde gün ışığı ve bina kat yüksekliği önemli detaylardandır. Bina yüksekliğinin daire ölçeğinde olmaması minimum iki kat seviyesinde olması satış ofisi genel konseptini güçlendiren unsurlardır. Satış ofisi iç mekân  detayları ise bizce bir kurgu üstünden oluşturulmalıdır ve bu kurgu mekanın her ayrı mahallinde kendini anlatabilmelidir.

Tasarım sürecine bir hikayeyle başlıyoruz

Arkiteam Mimarlık olarak çalıştığımız her satış ofisinde de bu doğrultuda, projenin konseptiyle örtüşen ve projeyi en doğru şekilde anlatabileceğimiz bir hikaye oluşturarak tasarım sürecine başlıyoruz. Projenin logosu, konumu, müşteri kitlesinin tarzı, sosyal yaşantısı veya bölgenin coğrafi koşulları bu hikayelerin çıkış noktasını oluşturabiliyor.

Marmara 4 Satış Ofisi

Satış ofislerine ayrılan önem ve bütçeler arttı 

Satış ofisi tasarım kimlikleri markalı konut sektörünün ilk çıkış sürecinden itibaren çok fazla değişime uğradı. Pazar payında satış ofislerinin ve örnek dairelerin öneminin fark edilmesiyle birlikte sektörde bu alana ayrılan bütçeler ve tasarım çizgileri de oldukça değişti ve gelişti. Bu değişim ve farklılaşma sürecinde mekânlarda tasarım çizgisi netleşti ve daha sıcak bir ruha sahip mekânlar tasarlanmaya başladı. Bu süreçte ziyaretçi sayısı ve mekânın büyüklüğüne göre, masa düzeni azalmaya veya bu düzen içinde satış bölümü veya masa düzeni olarak tanımlanan alanların etkisi zayıflamaya mekânın bütününde yardımcı bir tasarım objesi  olarak düşünülmeye başlandı. Proje maketleri ise mekânın merkez noktasını işaret eden tasarım objesi olma özelliğini koruyor.

Karat 34 Satış Ofisi

Tasarladığımız her satış ofisinin bir tasarım dili olması ve mekânın bütününden bu dilin okunmasına önem veriyoruz. Çalıştığımız ofislerin bir ruhu olması bizim için olmazsa olmazlardandır. Deneyimlerimize göre alışılagelmiş satış ofisi konseptleri dışında, sıcak, konforlu, insanların kendilerini evlerinde hissettikleri gibi rahat bir ortam oluşturmak önemli bir nokta.  Bu dil tabi ki daha önce bahsettiğimiz gibi; konum, proje ve sosyal yaşam şartları ile bütünleştiğinde en doğru etki yakalanmış olur. 

Tasarımda bütünlük duvara asılacak bir görselle tamamlanamaz 

Projelerimizde mekânın büyüklüğü el verdiği sürece rahat oturma gruplarından oluşan, satış elemanı ve müşterinin daha yakın temasta olabileceği loca olarak tanımladığımız satış birimleri oluşturmaya çalışıyoruz. Yine masa düzleminde çalıştığımız ofislerde de mekânın genel konsepti içinde bu birimleri tasarım çizgimizle farklılaştırmaya özen gösteriyoruz.

Arıcılar Satış Ofisi

Bazen bir açı, bazen yarım bir separasyon veya yeşil bir alan bu bölümleri satış ofisi içerisinde işaretlediğimiz noktalara dönüştürüyor. Satış ofisi içerisinde diğer önemli tasarım alanları ise giriş / danışma ve bekleme alanlarıdır. İlk günümüzden itibaren söylediğimiz gibi projenin ziyaretçilerine ‘Hoş geldiniz’ mesajını veren bu alanlar mekan içerisinde iyi çözümlenmeli, kullanılan malzemelerle ve konforuyla ziyaretçileri iyi hissettirmelidir.  Bu alanlarda ziyaretçilerimiz iyi ağırlandığında satış ve maket alanları dediğimiz pazarlama alanlarına daha pozitif duygular içerisinde geçiyor. Bu nedenle buradaki metrekarelerin büyüklüğü, tasarımın bütünlüğünü ve projenin hikayesini bu alanlara yansıtmak projeyle ilgili ipuçları veren görseller, dijital ekranlar kullanmak önemli detaylardır. Satış ofisinde projenin görsellerini anlatan bir sunum yapılıyorsa, dijital veya basılı görseller şeklinde de olsa tasarımın izlerinin taşınması gerektiğini düşünüyoruz.

Zeytinburnu Satış Ofisi

Sadece masalardan ve duvarlara asılmış proje görsellerinden oluşan bir satış ofisinin başarı göstereceğini düşünmüyoruz. Mekân içinde her noktada tasarımcının çalışması ve sunumların tasarımlarının da aynı incelikle işlenmesi gerekiyor. Genel olarak tüm mekânların ıslak hacimler, mutfak, çocuk oyun alanı, sinema odaları ve toplantı odaları gibi tüm birimlerin projenin kimliğini ve uygulama kalitesini yansıtan birimler olduğu göz önünde bulundurularak çözümlenmesi gerekiyor. Müşterilerimize sunduğumuz hayalin üç boyutlu hali yani maket alanı ise bizce satış ofislerinin merkezini oluşturuyor. 

Merkez noktada bu fonksiyonun satış ofisi içinde devam eden tasarım çizgisi ile işaretlendirilmesi ve maket alanın doğru ışıklandırılması çok önemlidir. Mekânın genelinde doğal ışığın olması ve aydınlatma hesaplarının doğru çözülmesi ve estetiği de en az sabit ve hareketli mobilya çözümleri kadar önemlidir. Bina içinde doğru iklimlendirme yapılması da ziyaretçilerin konforu için dikkat edilmesi gereken detaylardandır. 

Emlak Konut Satış Ofisi

Örnek daire hikayeyi tamamlayan en önemli halkadır

Satış ofisi içinde çözümlediğimiz veya satış ofisi ile bağlantılı binalarda çözümlediğimiz örnek daireler ise projenin müşteriye teslim edilecek olan kısmını anlattığı için satış ofisi tanımının içerisinde en önemli ve reel kısmı oluşturuyor. Müşteri örnek dairelerde projenin tüm iç mimari detaylarını ve malzeme seçimlerini göreceği için proje bütçesi , konumu ve hitap ettiği müşteri kitlesi tanımlaması açısından detaylıca çalışılması ve konuşulması gereken başka bir konuyu oluşturuyor. Örnek daire geçiş koridorları veya alanları diye tanımladığımız mekânlarında satış ofisi içerisinde incelikle tasarlanması gerekiyor. Satış hikayesi bu mekânlarda da devam etmelidir. Müşteri bu çizgiyi, mekânın yaşanılırlığını ve estetiğini bu mahalde de hissetmeli, soğuk tanımlanmamış bir mekânda hikayesinden kopartılarak örnek dairelere yönlendirilmemelidir. Bu noktada örnek daire, oluşturulan hikayenin en önemli tamamlayıcı halkasıdır.

Karat 34 Satış Ofisi İç Mimari

Satış ofisi tasarımlarımızla uluslararası arenada 6 ödüle layık görüldük 

Proje çeşitliliğinin çok fazla olduğu bu dönemde her satış ofisinde ayrı bir  tasarım dili oluşturmak ve o projeye özgün bir çizgi yakalamak ise  Arkiteam olarak bizim için en önemli kriterdir. Çalıştığımız her satış ofisinin cephe ve iç mekân tasarımında farklılık oluşturmaya büyük önem veriyoruz. Farklı bölgelerde farklı müşteri kitlelerine hitap ediyoruz ve bu anlamda tek bir dil üstünden konuşmayı doğru bulmuyoruz.

Hayata geçirdiğimiz projelerden bunu örnekleyecek olursak; Konya‘da yaptığımız Temaşehir projesinde ünlü düşünürümüz Mevlana ve semazenlerden etkilenerek, İstanbul’da inşa edilen Karat 34 projesinde projenin logosundan yola çıkarak, Avrupa Konutları Yamanevler Projesinde ise binanın mimari formundan yola çıkarak farklı çizgiler oluşturmaya çalıştık. Bu farklı tasarım çizgilerimiz ise üçüncü yılımızda satış ofisi tasarımlarımızla bize uluslararası arenada altı ödül kazandırdı. Bu pozitif geri dönüşler de bize her satış ofisi için ayrı kurgulanmış ve her projede projenin hikayesine uygun bir tasarım dili oluşturmanın doğru olduğunu gösteriyor.

Tema Şehir Satış Ofisi


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)