Wadden Deniz Merkezi

Wadden Deniz Merkezi'nin heykelsi formu, geleneksel bir yerel sanat eserinin çağdaş bir yorumunu sunan ve çevre manzaraya bir dönüm noktası kapısı oluşturan Danimarka'nın batı sahilinin bataklıklarından yükselmektedir. Proje mimarı;  Dorte Mandrup Architects, binanın içeriğini ve iç çevre ile eşik değerlerin yanı sıra,  inşasıyla binayı kendi bünyesine yerleştirmeyi hedeflemiştir.

Proje, her yıl 15 milyon göçmen kuş barındıran UNESCO Dünya Mirası olan Danimarka'nın en büyük milli parkına kapsamlı bir tanıtım sunmak için sergi kapasitesini büyük ölçüde artırarak orijinal Wadden Deniz Merkezini güncellemekte ve genişletmektedir. Binanın temel amacı, yakındaki bu bataklıklar hakkında farkındalık ve anlayış oluşturmaktır ve bu nedenle mimarisi, içinde bir dönüm noktası olarak dururken, bu geniş ve yatay manzara ile doğrudan bir ilişkiye sahiptir.

Binaya, en yüksek noktasındaki bir girişe açılmadan önce binanın çoğunu saran, yerden yükselen heykelsi bir çatı hakimdir. Yerel buğday tarlalarından toplanan saz, duvar ve saçaklara dağılarak, tekil, yatay ve anıtsal bir form oluşturur. Ortaya çıkan bina ifadesine biraz içe dönük ve kapalı görünmekle birlikte,  kütlesini parçalayan ve dokunmak için güçlü bir itici güç veren bir dokunsallık ve değişkenlik sunar. Bu entrika duygusu, projenin başarısında merkezi bir öneme sahip  yerel, ancak farklı, yeni bir biçime bürünüyor ve bir kamu işlevine ev sahipliği yapıyor.

Bina geleneksel yerel işçiliği kullanırken aynı zamanda merkezi bir avluyu çevreleyen dört kanatla tanımlanan bölgenin yerel çiftlik evi tipolojisinde de  bir süreklilik sağlar. Korunaklı avlu, binanın çeşitli kanatlarını birbirine bağlar, görsel yönlendirme sunar ve sergi rotasında araya gelir.

Aydınlık sergi alanları, dış malzemelerin dokunsal niteliklerinin tam aksinedir. İnteraktif sergi tasarımı, yakındaki bataklık alanlara büyüleyici bir giriş sağlarken, bina boyunca yapılan bir yolculuk çevre manzaraya sembolik bir yeniden bağlanmaya doğru ilerletmektedir.  Doğu galeri alanları ise, gün ışığına çıkan ancak dışarıdaki araziyle anlamlı bir bağlantı sunamayacak kadar düşük olan bir pencere ile örneklenmiştir.

Avlu ve bir bütün olarak bina, Wadden Denizi Ulusal Parkı'na açılan bir kapı görevi görmektedir ve bu nedenle, mimarisini kapsamasıyla birlikte peyzaj hakkındaki anlayışını ve deneyimini destekleme ve geliştirme kabiliyeti bakımından değerlendirilmelidir. 

Dorte Mandrup Architects, eşsiz, ilgi çekici ve çağdaş bir dönüm noktası olma ihtiyacını yerine getirirken, yerel halk ve geleneklerle süreklilik sunan bir mimariyi başarıyla hazırlamıştır.


Proje Künyesi:

Proje Adı: Wadden Deniz Merkezi

Mimari & Tasarım: Dorte Mandrup Architects 

Bölge/ Yıl: Ribe, Danimarka/ 2017

Fotoğraf: Adam Mork

Kaynak: arcspace.com







Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)