Hamam ve Sauna Tasarımlarında Geleneksel Motifler Modern Çizgiler ile Buluşuyor

Uluslararası platformlarda birçok ödüle layık görülen Tuzla Villaları’nda farklı konseptlerde hamam ve sauna tasarımlarına imza atan EDDA Mimarlık Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz, senenin renk, malzeme ve aksesuar trendlerini değerlendirerek ev sahiplerinin hamam ve sauna tasarımlarında dikkat etmeleri gereken noktaları aktarıyor.

Kuzey ülkelerinden esen ‘Hygge’ rüzgarları, kişilere soğuk kış günlerinde sıcak ve samimi ortamlar yaratarak kendilerini mutlu edebilecekleri bir düşünce biçimi sunuyor. Yoğun geçen bir günün ardından hem arınma hem de rahatlama amacıyla kendimizi içerisine attığımız banyolar, zamanla birer spa işlevi de görmeye başladı. Çok eski zamanlardan bu yana kültürümüzde büyük bir yer edinen hamamlar ise artık evlerimize giriyor. Gerçekleştirdiği konut projelerinde doğal ve akıcı bir tasarım yaklaşımı benimseyen EDDA Mimarlık Kurucusu Eda Tahmaz, otellerde görmeye alışık olduğumuz hamam ve sauna tasarımlarının artık konut projelerinde de yer bulduğunu belirterek, son yıllarda artan bu yönelime dikkat çekiyor. Kültürümüzde arınma ve rahatlama ritüeli için başvurulan hamam ve saunalarda geleneksel motifler, modern çizgiler ile buluşarak kendilerine has bir duruş meydana getiriyor. Sadeliğin ön plana çıktığı bu mekanlarda ahşap renk ve dokuların yükselişe geçtiğini belirten iç mimar, kullanılabilecek doğal malzeme önerilerini, yaşanan teknolojik gelişmeleri ve ev sahiplerinin dikkat etmesi gereken püf noktalarını açıklıyor.

2019 yılı hamam ve sauna tasarımlarında sadeliği, ince detayları ve doğal dokuları da beraberinde getiriyor. Formlar, hacimler ve malzemeler arasındaki uyum ince metal parçalar ve zarif mermer detaylar ile sade ve estetik bir görüntü kazanıyor. Hakimiyetini ilan eden trend, ahşap renk ve dokular olurken, ahşap ile beyaz geçişleri oldukça tercih edilen bir seçenek olacak. Bakır ve pembe tonları ile toprak tonlarının yükselişe geçtiğini belirten Tahmaz, hamamlarda gri, bej ve mavi tonlarındaki doğal mermer dokular birbirleri ile geçişli kullanıldığı takdirde farklı dokular ve desenler elde edilerek aydınlatmanın da katkısıyla mistik ve ferah bir ortam yaratılabileceğini ifade ediyor. Dore altın tonları, siyah ve beyaz metaller de bu sene göreceğimiz yeniliklerden birkaçı…

Sauna tasarımlarında kullanılacak malzemeler ısıya ve suya dayanıklı, çarpmadan etkilenmeyecek ve hijyenik koşullara uygun ürünlerden seçilmeli. Tavan ve duvar kaplamaları için Finlandiya çamı ve Amerikan sediri gibi malzemelerin güzel sonuç vereceğini belirten Tahmaz’a göre yer döşemeleri ve oturma grubunda, Afrika abachi ve ayous malzemeleri kullanılabilirken hamam tasarımlarında ise doğal mermer dokular dışına çıkmak neredeyse imkansız.

Modern bir tasarım ve ince detaylarla harmanlandığında hamam ve saunalara zarif ve estetik dokular kazandırabilen geleneksel motiflerin mekana kattığı etnik hava, dekoratif öğelerle desteklenebilir. Ahşap sauna kepçesi, bakır ya da ahşap sauna kovaları, ahşap sauna yastığı, sauna menfezi, saunalar için uygun bir aplik, ihtiyaca göre sauna saati, sauna taşı, termometre ve higrometre gibi aksesuarlar, tercih edilebilecek örneklerden.

Günümüzde hamam ve saunaların ısıtma, havalandırma ve aydınlatma sistemlerinde kullanılan otomasyon sistemleri ile ısıtılarak, havalandırılarak ve aydınlatılarak daha pratik ve kullanışlı hale geldiğini aktaran iç mimar, teknolojinin gelişmesi sonucu, sıcak ve nemli mekanlarda ısıya ve suya dayanıklı, kolay temizlenebilen malzemelerin üretilmesiyle birlikte daha keyifli ve işlevsel tasarımlar gerçekleştirildiğini söylüyor.

Hamamların ve saunaların kendilerine has bir duruşları olduğunu düşünen Tahmaz, bu karakterin mekan içerisindeki sayısız detayda gizli olduğunu, bu yüzden de her bir detayın özenle planlanarak, yenilikçi ve farklı  çizgilere sahip ama bir o kadar da geleneksel Türk hamamı kültürünü yaşatan tasarımlara imza atılması gerektiğini dile getiriyor ve EDDA Mimarlık olarak nasıl bir yaklaşım sergilediklerini özetliyor:

“Kullanıcı taleplerini de dikkate alarak yaptığımız hamam ve sauna tasarımlarında ısıya ve suya dayanıklı, çarpmadan etkilenmeyecek ve hijyenik koşullara uygun malzemeler tercih ediyoruz. Geleneksel motifleri ince ve zarif detay ve aksesuarlarla birlikte kullanarak eski ile yeni arasında estetik ve bütüncül bir bağ kurmayı amaçlıyoruz. Hamam ve sauna tasarımlarında mekanın su yalıtımından mermerlerin ısıtmasına, kullanılacak mermer ve çinilerin seçimine, tavan imalatına ve kullanılacak aydınlatmaya kadar her noktasını detaylı bir şekilde ele alıp işlevselliği estetikle bütünleştirerek geleneksel olanı günümüzde yaşatıyoruz.”



Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)