Tükettiğinden Fazla Enerji Üreten Yeşil Otel; Svart

Norveç mimarlık pratiği Snøhetta, bu kez Kuzey Kutup Dairesi’ndeki bir buzulun hemen eteğinde, sürdürülebilir bir otel yaratmak için kolları sıvadı. Svart Oteli, 2021'de açıldığında tükettiğinden daha fazla enerji üretebilecek dünyanın ilk yeşil oteli olacak.

Yapıyı çevresel açıdan böylesine kırılgan bir bölgede inşa ediyor olmak ofisi yenilikçi çözümler konusunda motive etmiş ve Snøhetta’nın başarılı bir tasarıma daha imza atmasını sağlamış.  

Svart, harcadığı enerjiden daha fazla enerji üretme kapasitesine sahip dünyanın ilk Powerhouse oteli olacak. Adını Kuzey Norveç'teki Svartisen buzulundan alan Svart, standart otellerden % 85 oranında daha az enerji tüketimi yapacak. Bunların hepsinde, Snøhetta'nın özenli araştırmasının ve tasarımının payı büyük. 

Snøhetta'nın Kurucu Ortağı Kjetil Trædal Thorsen, “Oteli, çevresel açıdan bu kadar hassas ve kırılgan bir  ortamda inşa etmek, bölgenin doğal güzelliğini, faunasını ve florasını korumak açısından bizlere bazı açık yükümlülükler getirdi,” dedi. “Bu güzel Kuzey doğasına asgari çevresel ayak izi bırakacak, sürdürülebilir bir bina tasarlamak bizim en temel hedefimizdi.”

Suyun üzerine inşa edilen Svart, dairesel formuyla içinde bulunduğu peyzaja panaromik açıdan mükemmel açılar sunuyor. Yapının strüktürü çağdaş olsa da, yerel geleneğe dayandırılmış. Yapının çerçevesini ve destek direklerini oluşturan yıpranmış ahşap, yerel balıkçıların kullandığı geleneksel mevsimlik evlerden yani rorbue'lardan esinlenilmiş . Ek olarak, Kuzey Kutbu suları üzerinde yükselen A şeklindeki kirişler, balıkları kurutmak için kullanılan ahşap fiskehjell formlarına gönderme yapıyor. 

Svart'ı sürdürülebilir turizmde öncü bir yapı haline getirecek en önemli etkenlerden biri otele sadece tekne ile ulaşılabilmesi. Otelin şu anda, Bodø kentine ulaşımı sağlayacak nötr bir enerji botu kullanma planı var. Otelin çatısına yerleştirilen güneş panelleri, optimum enerji üretimi sağlayacak biçimde konumlandırılmış. Jeotermal kuyuları ısıtma için enerjisini topraktan alıyor. Buna ek olarak otelin tüm oda, teras ve restoranları ise yaz ayları boyunca gölgeden yararlanacak şekilde stratejik olarak konumlandırılmış.

Cephenin büyük pencereleri, şeffaf bir yanılsama yaratırken bol miktarda doğal ışığın filtrelenerek iç mekana taşınmasını da sağlıyor. Bu ışık oyunları Kuzey Kutup Dairesi’ne özgü çok önemli bir özellik. 2021'de açılması planlanan Svart , Snøhetta’nın ileride, ortakları Arctic Adventure, Asplan Vaak ve Skanska ile birlikte inşa etmek istediği birçok Powerhouse binasından sadece biri.

Proje Künyesi:

Proje Adı: Svart Oteli

Mimari & Tasarım: Snohetta

Bölge: Norveç 

Fotoğraf: Snøhetta / Plompmozes. 

Kaynak: dezeen





Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)