Boran Ekinci Mini Portföy

RHENZINK Sponsorluğunda

1963 yılında Diyarbakır’da doğdu. 1987 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. 1988 - 1990 yılları arasında Dalokay-Ekinci Mimarlık Ltd. Şirketi’nde mimarlık çalışmalarını sürdürdü. 1991 yılında Ankara’da Boran Ekinci Mimarlık Bürosunu kuran Ekinci, 1994 yılından itibaren İstanbul’da Boran Ekinci Mimarlık Ltd. Şirketi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.

ODTÜ Teknokent AR-GE Binası, Şişecam AR-GE Binası (Sinan Erbuğ ile), Şişli Belediye Binası (Hakan Dalokay ile), Fethiye Ece Marina, Belkıs Apartmanı gibi bilinen birçok projede imzası bulunan Ekinci, aynı zamanda; ODTÜ Ar-Ge Binası Proje Yarışması’nda 1.lik Ödülü, ODTÜ Ar-Ge Binası ile THBB 2004 Onur Ödülü, Fethiye Marina ile IX. Ulusal Mimarlık Ödülleri Yapı Dalı -Yaşam çevresi Başarı Ödülü, Fethiye Marina ile Mies Van der Rohe Ödülü Adaylığı, Mecidiyeköy Konut Bloğu ile X. Ulusal Mimarlık Ödülleri 2006 Yapı Dalı Başarı Ödülü, İzmir Büyükşehir Belediyesi Opera Binası Mimari Proje Yarışması (Hakan Dalokay ile) 8.mansiyon ödülü,Kızılağaç Evleri ile XIII. Ulusal Mimarlık Ödülleri Proje Dalı Ödüllerinin de sahibidir.

Profesyonel meslek hayatının yanında; Türkiye genelindeki bir çok etkinlikte ve üniversitelerde, konferans, sempozyum, seminer ve workshoplarda yer almış, bir çok yarışmada da juri üyeliği yapmıştır. Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi,Yıldız Teknik Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölümlerinde mimari proje dersi vermiştir.

PROJELERİNDEN ÖRNEKLER

ŞİŞLİ BELEDİYE BİNASI

Mimar: Boran Ekinci – Hakan Dalokay
Mimari Tasarım: BORAN EKİNCİ MİMARLIK LTD. ŞTİ. - HAKAN DALOKAY MİMARLIK
Ekip: Yeliz Tekin Çimen ,Deniz Okten,Evren Öztürk,Sasan Sahafi, Handenur Yazıcı Engin,Emre Yiğit
İşveren: Şişli Belediyesi
Yer : Şişli - İstanbul
Proje tipi : Hizmet Binası
Proje tasarım tarihi : 2010
İnşaat bitiş tarihi : 2014

Yapı lineer bir ana strüktür ile bu strüktürü çevreleyen bir yeşil kabuğun ilişkisi içinde ortaya çıkar. Yeşil kabuk, kırılan yüzeyleri ve yapının çevresi ile bağlantılarını görsel ve fonksiyonel açıdan güçlendirir; yapı çevresinde hareketli bir dolaşım sistemi oluşturur.

Kabuğun kırılarak farklı kotları birbirine bağlayan yüzeyleri sayesinde, yapının zemin üzerindeki –toplam 12 metre yüksekliğindeki- ilk 2 katı topografyanın bir parçası haline gelir. Böylece belediye yapısının giriş bölümü ile halkın kullanımına açık alanları görsel olarak üst katlardan ayrılırken; yapı olduğundan alçak görünür ve zerafet kazanır.
4’er metre yüksekliğindeki üst katlarda ise yapı strüktürü sürekli bir gölgeleme sistemi ile çevrelenir. Sistemi oluşturan, eksenlerinde hareket eden paneller sayesinde yapıda hem maksimum enerji tasarrufu sağlanır; hem de cephelere hareketlilik, kütleye hafiflik kazandırılır.

Yapının önemli bir avantajı plan kurgusunun sadeliğidir. Alt katlarda tercih edilen L plan ile üst katlarda tercih edilen 2 yandan çekirdekli lineer plan, oldukça karmaşık bir işlev programına sahip olan yapıya algı ve kullanım netliği/ rahatlığı sağlar.

Yapının iç mekanlarında galerili ve köprülü bir dolaşım sistemi tercih edilmiştir. Ana dolaşım hattı yan akslarında yer yer boşaltılarak galeriler oluşturulmuştur. Her katta devam eden bu galeriler sistemi sayesinde katlar arası iletişimin yanı sıra dolaşım alanlarında iç mekan deneyiminde ferahlık sağlanması amaçlanmıştır.

MECİDİYEKÖY KONUT BLOĞU

Mimarlar: BORAN EKİNCİ HAKAN DALOKAY
Mimari Tasarım: BORAN EKİNCİ MİMARLIK LTD.ŞTİ. DALOKAY MİMARLIK
Yardımcı Mimarlar: NESİME ÖNEL
İşveren: ÇARMIKLI İNŞAAT SAN. TİC. LTD.
Tasarım Tarihi: 2005

Yapının arsa üzerindeki konumu, boyutları ve güneye bakan zengin cephesi, tüm yaşam ve yatak birimlerinin en iyi ışığı almasına olanak sağlamakta ve manzaradan faydalanmaktadır.Strüktürel sistem ve daire planlarının mantığı, çok çeşitliliğe ve istenilen sayıda daire tipi seçeneğine olanak tanırken, bu özellik pazarlama konusunda çok büyük fayda sağlayacaktır. Binanın hafif geri çekilen güney cephesinde güneş ve ışık kontrolü yapılırken bu elemanlarla cephe hareket kazanmış ve zenginleşmiştir.

YALIKAVAK EVİ

Mimar: Boran Ekinci
Mimari Tasarım: BORAN EKİNCİ MİMARLIK LTD. ŞTİ.
Yardımcı Mimarlar: Haluk Kuvvetli, Yeliz Tekin Çimen
İç Mimari: Merve Kösematoğlu Interiors
Yüklenici Firma: Oktay inşaat Turizm A.Ş.
Yer: Yalıkavak / Bodrum
Proje tipi: Konut
Proje tasarım tarihi: 2006
İnşaat bitiş tarihi: 2008
İnşaat alanı: 540 m2
Fotoğraf: Sinan Akyurtlaklı

Bodrum Yalıkavak’ta bulunan yapı, yaklaşık 400 m2’lik bir konuttan ve 80m2’lik yardımcı evinden oluşmaktadır. Parçalı bir plan şemasına sahip olan yapının yatma ve yaşama birimleri iki ayrı kol olarak giriş bölümünde birbirine bağlanmaktadır. Yapının ana tasarım kriterini topoğrafyası oluşturmuştur. Çok eğimli bir alanda bulunan yapı mevcut araziye uyumlu ve manzaraya hakim olacak şekilde tasarlanmıştır. Alanda yapılan teraslamalarla yapının bir bölümü topoğrafyaya gömülerek yeşil bir çatı örtüsü oluşturulmuştur. Yapı tasarımında, malzeme kullanımında, kütlelerin ve yapı bileşenlerinin biraya gelişlerinde, farklılaşmalar, tekrarlar arasındaki ilişkiler özgürce kurulmuştur.

KIZILAĞAÇ EVLERİ

Mimar: Boran Ekinci
Mimari Tasarım: Boran Ekinci Mimarlık Ltd.Şti
Ekip: Deniz Mallı, Mert Özcan
Yüklenici Firma: Peska Turizm Yatırım A.Ş
Yer : Bodrum
Proje tipi : Konut
Proje tasarım tarihi : 2010
İnşaat alanı: 11.784 m2
3D Görselleştirme: Artı Eksi Sıfır Mimarlık

Bu projenin turizm imarında olması bize yerleşime alışılagelmişin dışında bir yaklaşımda bulunabilme şansı sağladı.

Bodrum’da yaygın olan yan yana, üst üste dizilen ve bütün bir araziyi yapı silsilesiyle dolduran yerleşim düzeni, izin verilen yapı yoğunluğuyla birlikte ele alınınca ve bütün kent böyle olunca korkutucu olmaya başlıyor.

Bu projede aynı yoğunluğu fazlası ile sağlayabildiğimiz halde neredeyse hiç yapı gözükmüyor. Ve tüm evler koca koca bahçelere ve alabildiğince manzaraya, denize açılıyor. Bu çalışmayı yapabildiğimiz için çok memnunuz.

ECE MARİNA FETHİYE

Mimari Tasarım: BORAN EKİNCİ MİMARLIK LTD. ŞTİ.
Proje : BORAN EKİNCİ
Yardımcı Mimarlar: ELA ARDIÇOĞLU, NİLAY ARSLAN, MUHARREM ÇAĞLAN
İşveren: CELAL ECE
Tasarım Tarihi: 2003
İnşaat Tarihi: 2003

DUBAI MU010 OFİS BİNASI

Mimar: Boran Ekinci- Hakan Dalokay
Mimari Tasarım: BORAN EKİNCİ MİMARLIK LTD. ŞTİ.
Yardımcı Mimarlar: Deniz Okten, Can Tanyeli,Hülya Nur Genç
Görseller: Murat Çetin- artıeksi sıfır mimarlık
Yüklenici Firma: Premiere Group
Yer: Dubai
Proje Tipi :Ofis Binası
Proje Tasarım Tarihi: 2008
İnşaat Alanı: 13.435 m2

Dubai bazı projeleri üretebilmek için bir fırsat adeta. Burada artistik, kalite, lüks veya prestij için normalde alışık olmadığımız bütçeler ayrılabiliyor. Bu proje bize ilk geldiğinde yapılaşma sınırları ürkütücü derecede moral bozucu idi. Ayrıca binanın art deco stilinde yapılması gerektiği gibi bizlerin hemen arkamızı dönüp gitmemiz gereken bir durum vardı.
Burada yapı sınırlarının içinde bir geometrik bütünlüğe gidebilen bir planlama ve yapı sınırlarından bağımsız bir dış kabuk örtüsü kullanarak , heykelimsi , soğana benzer bir geometrik yapıya gittik.

Arsanın bir tarafının park, diğer üç tarafının yol olması bu yaklaşımı destekledi. Ortada duran tek bir şey gibi.Ayrıca oluşturulan teraslar mekan zenginliğine katkıda bulundu. Bu teraslarında bir gölge kabukla sarmalaması daha çok biçimsel olduğu halde iklime ve teras açık alan sınırlandırmalarına uyum ve fayda sağladı. O imar durumlarından bu yapıya gelinmesi ise büyük sürpriz.

İSTİNYE KONUTLARI

Mimar: Boran Ekinci
Mimari Tasarım: Boran Ekinci Mimarlık Ltd.Şti
Ekip: Yeliz Tekin Çimen
Yüklenici Firma:Doğa Gayrimenkul
Yer: İstanbul
Proje Tipi: Konut
Proje Tasarım Tarihi: 2013
İnşaat Alanı: 24.000 m2+Bodrum Katlar
3D Görselleştirme: Artı Eksi Sıfır Mimarlık

Sarıyer İstinye’de 18.000 m2 bir alanda konumlanan bodrum katlar hariç yaklaşık 24.000 m2 lik inşaat alanına sahiptir. Arsanın boğaz manzarasına hakim konumu ile yaklaşık 40 m’ye varan eğimli yapısı ve projenin boğaz silüetine olan etkisi tasarımın en belirleyici kriterlerini oluşturmuştur.

Eğimden faydalanarak oluşturulan teraslamalar ile blok mantığından oluşan alışılagelmiş boğaz yapılaşmasının dışına çıkılmıştır. Çevre yerleşmelerde bulunan projelerle aynı yoğunluğa sahip olmasına karşın boğazdan bakıldığında yapı kitlesi ve yoğunluğu hiçbir şekilde hissedilmemekte, tamamen bahçelerden oluşan terasların oluşturduğu yeşil bir doku algılanmaktadır. Proje bu yönüyle boğazda yapılaşmaya alternatif bir örnek teşkil etmektedir.

Konutlar, boğaza doğru sırasıyla otopark-müştemilat, araç-yaya yolu, arka avlu, yatak odaları, bahçe-köprü-galeri, ara avlu, yaşama ve yaşama ile ilişkilenen teras bahçe olmak üzere her biri ayrı bir blok üzerinde konumlanan 4 ayrı zondan ve bu zonlar arası geçişten oluşan, tek katlı bir tip daire modülü üzerinden kurgulanmıştır. Proje, bu modülün yatayda sıra ev mantığında yan yana dizilmesi, düşeyde ise çatı alanlarının bahçe olarak kullanıma olanak sağlayacak şekilde kaydırılarak teraslama yapılmasıyla oluşturulmuştur. Bina girişlerinde kurgulanan avlular, zonlar arasında oluşturulan bahçe alanları ve galerilerle birlikte açık ve kapalı köprü geçişler ile tüm mekanların ışık ve hava ihtiyaçları karşılanmış, keyifli ve dinamik yaşam alanları tariflenmiştir. Tasarlanan bu kesit ve ince uzun plan kurgusu ile hiçbir şekilde önü yapılarla kesintiye uğratılmayan konutların neredeyse tamamına manzara ve bahçeler verilmiştir. Ağaç yetiştirilebilen bahçeler, jakuzi ve barbekü kullanımları ile zenginleştirilirken bahçeler arasında tasarlanan yeşil duvarlarla konutlar arasındaki mahremiyet.

ODTÜ AR-GE BİNASI

Mimarlar: BORAN EKİNCİ
Mimari Tasarım: BORAN EKİNCİ MİMARLIK LTD. ŞTİ.
Yardımcı Mimarlar: UFUK BULUTTEKİN, NİLAY ARSLAN,
ELA ARDIÇOĞLU, MUHARREM ÇAĞLAR
Yüklenici: EBİ İNŞAAT
İşveren: ODTÜ GELİŞTİRME VAKFI
Tasarım Tarihi: 2003
İnşaat Tarihi: 2004

Bu yapının, ODTÜ Teknokent için tarifleyici konumda bulunması batı kapısı yönünden algısı, görsel etkisi ve akılda kalıcılığı önemli bir tasarım kriteri oluşturmuştur. Yalın dörtgenbiçim ve cephe sistemiyle gece-gündüz ışık ve hava şartlarına göre değişen cephe etkisi oluşturulmuştur. Yapı merkezi hem iç ve dış dolaşımı hem de yapıdaki farklı işlevleri bir araya getirme özelliğine sahiptir. Yapım kolaylığı, düşük maliyet, iç dış mekan bütünlüğü, gün ışığı-mekan derinliği ilişkileri önemli tasarım kriterlerindendir.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)