Kurgu: Verimlilik, Aydınlık, Sessizlik

Kral Juan Carlos Hastanesi, Madrid, İspanya

Hasteneleştirme için belirlenen nazik hatlara sahip iki oval yapı, çağdaş rezidans yapılarının ögelerini sağlık binalarına taşıyor. Koridorların sayısının düşürülmesi ile sağlanan artı değerler arasında; rahatsız edici ses dağılımının, aynı merkezli dolaşımın ve ortak alandaki ışık-sesin azalması yer alıyor.

Bu yeni hastane modeli üç ana etmen üzerine kurgulanmış durumda; verimlilik, aydınlatma ve sessizlik. Hem hastane mimarisi hem de meskun mimari açısından alanlarının en iyileri projelere dahil ediliyor. Konsept açısından, yeni hastane tipi hem sağlık üniteleri, hem ayakta tedavi gören hem de yatarak tedavi edilen hastalar için uygun bir alt yapı oluşturmayı baz alan bir tutumla çalışıyor. Üç modül ya da paralel bina şeklinde yansıma yakalayan ana strüktür öğeleri esneklik, ekspansiyon, fonksiyon açısından netlik ve dikey sirkülasyon şeklinde sıralanıyor.

Hasteneleştirme için belirlenen nazik hatlara sahip iki oval yapı, çağdaş rezidans yapılarının ögelerini sağlık binalarına taşıyor. Koridorların sayısının düşürülmesi ile sağlanan artı değerler arasında; rahatsız edici ses dağılımının, aynı merkezli dolaşımın ve ortak alandaki ışık-sesin azalması yer alıyor. Yeni bir mimari oluşturmak için birbirine ilişik olan temel ve taç adlı fonksiyonel iki konsept alan ile yakalan model, sağlık profesyonellerine doğal ışığın ve sessizliğin hakim olduğu bir ortamda hastaları tedavi etme fırsatı verirken hastalara da aynı ortamda iyileşme şansı tanıyor.

Hastanenin genel konsepti, sahip olduğu yapıdaki bir sağlık mekanının mimari tasarısı üzerinde şekilleniyor; gerekli programların ihtiyaçlarına ve muhtemel maddi gerekliklere uygun olmak ana hedef... Genel konsept aynı zamanda fonksiyon kazanma sistemini çağdaş ve çekici bir mimari yaklaşımla birlikte kullanılabilir kılmayı amaçlıyor. İnsan ölçeği ve solar korunma gibi kavramlara uygun çözümleri de bünyesinde bulunduran projenin bir diğer önemli yönü ise hastane geneline yayılmış ve ortak kullanım bölgelerinden ayrılan hasta tedavi alanları. Binanın; hastanelerin basit ve yaygın kullanıma açık alanlarını farklı bir bakış açısı ile yorumlama sürecinin sonucu olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Projenin tasarım kararları hastanenin farklı medikal bölgeleri hesaba katılarak alınmış. Hastanenin büyük bir iyileştirme makinesi olarak çalışması için incelikle düşünülmüş olan öğeler hastanın mekan ile kurduğu ilişkinin sıkıntısız ve samimi olması konusunda oldukça kararlı. Öyle ki iç mekanlar hastanın bina ile uyum içinde ve yeterli doğal ışığı alarak kendini iyi hissetmesi göz önünde tutularak biçimlendirilmiş. Çalışmanın ilk anından itibaren kararlaştırıldığı üzere hastanenin tedavi bölgeleri ve diğer kullanım yerleri arasında farklı alanlara sahip olması gerekiyordu. Bu farklı alan algısı hastane projesi için uygun bulunan yeşil çatı sistemi ile de destekleniyor.

Mekanlar arasında tam bir fonksiyon uyumu yakalamak ve maksimum esneklik sağlamak proje şemasının iç ve dış mekan planlaması açısından en çok önem taşıyan noktasıydı. İç ve dış sirkülasyonu birbirinden ayırmak ve dikey bağlılığı uygun girişlere aktarmak ise şemayı daha anlaşılır kılma konusunda faydalı oldu. Binanın fonksiyon konusundaki başarısı hasta ve hasta yakınlarının hastane dahilinde geçirmek zorunda oldukları zaman dahilinde sahip oldukları yaşam kalitesiyle doğru orantılı.

Bina sürdürülebilirlik açısından ele alınırken, inşa edildiği çevre, topoğrafya ve solar oryantasyon şartları göz önünde bulundurulmuş. Tüm bu sistem ve tasarımsal gerçeklikler şehir yaşam şartlarıyla birlikte yorumlanıyor. Sisteme yeşil ögeleri ve yenilenebilir enerji teknolojisini dahil etmek ise başta kaynak yönetimi olmak üzere pek çok pozitif değerin hayata geçmesini mümkün kılıyor. Çatıda kullanımı tercih edilen yeşil çatı sistemi ise binanın doğal ışığa ve vantilasyona ulaşması konusunda fayda sağlıyor.qrahatsız edici ses dağılımının, aynı merkezli dolaşımın ve ortak alandaki ışık-sesin azalması yer alıyor.

Sisteme yeşil ögeleri ve yenilenebilir enerji teknolojisini dahil etmek ise başta kaynak yönetimi olmak üzere pek çok pozitif değerin hayata geçmesini mümkün kılıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)