"Bricks in Common" Pavyonu Sürdürülebilir Bir Gelecekte Tuğlanın Yerini Sorguluyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Kopenhag şehri şu sıralar UNESCO'nun 2023 World Architecture Capital statüsünü kutluyor. Danimarka'nın başkenti aynı zamanda UIA 2023 World Congress of Architects'e de ev sahipliği yaptı. Etkinliğin bir parçası olarak, BM'nin 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi ve 2023 UIA kongre teması doğrultusunda, gelecek için inşa etme konusundaki fikirleri değerlendirmek üzere bir dizi pavyon - deneysel projeler ve keşif yapıları - inşa edildi: "Leave No One Behind". Bir pavyon - "Bricks in Common" - bu eski yapı malzemesinin inşaat sektörü için sürdürülebilir bir gelecek yaratmadaki rolünü ele alıyor.

Danimarka'da ve aslında tüm Kuzey Avrupa'da tuğla geleneksel, sıradan bir yapı malzemesi. "Bricks in Common" projesini yürüten firmalardan biri olan İskandinav mimarlık stüdyosu AART'ın Ortağı ve Mimar Nanna Flintholm şöyle diyor: "Tuğla Danimarka'nın sosyal ve refah yapılarında merkezi bir rol oynamıştır ve mimari mirasımızın önemli bir parçasıdır." Ancak tuğla bir çelişki oluşturuyor. Birçok avantaja sahip bir malzeme olan tuğla dayanıklı, kötü hava koşullarına karşı dirençli, bakımı kolay ve yeniden kullanılabilir veya geri dönüştürülebilir. Flintholm aynı zamanda tuğlanın "üretiminin çok yoğun enerji gerektirdiğine" dikkat çekiyor ve tuğlayı geleceğe taşımak için "karbon emisyonlarını, kaynak tüketimini ve geri dönüşümü dikkate alan inovasyon ve malzemeye yeni yaklaşımlar gerektireceğini" belirtiyor.

Bricks in Common

"Bricks in Common" pavyonu, bu çok sevilen yapı malzemesine olan takdirini gösterirken, tuğlanın sürdürülebilir bir gelecekteki yerini ve önemini sorguluyor. Pavyon, her biri yaklaşık olarak aynı karbon ayak izine (yaklaşık bir ton CO2-eq) sahip üç farklı boyutta kemerden oluşuyor.

En küçük kemer sağlam ve geleneksel enerji yoğun tuğladan yapılmış. AART, orta boy kemerin "piyasadaki en yeni ve en iklim dostu makine kalıplı tuğlayı kullanarak dönüşüm söylemini yansıttığını" belirtiyor. AART, "Bu kemer, daha küçük kemere kıyasla yüzde 50 daha az karbon emisyonuna sahip ve böylece azaltım sağlamanın aslında nasıl mümkün olduğunu gösteriyor." dedi. Pavyonun en büyük kemeri, en küçük kemere kıyasla CO2'de yüzde 75'lik bir azalma sağlama hedefini temsil ediyor. Bu hedef, 2030 yılına kadar karbon ayak izini yüzde 75 oranında azaltma hedefiyle Danimarka'daki yeni konut inşaatlarıyla ilgili.

Bricks in Common

Üç kemerin her biri belirli miktarda geri dönüştürülmüş tuğla içerir; küçük kemerde yüzde 10, orta kemerde yüzde 30 ve büyük kemerde yüzde 70. Küçük kemer doğal gaz bazlı standart formatta bir tuğla ile inşa edilmiş. Orta ve büyük kemerlerde biyo-doğal gaz bazlı standart formatta tuğla kullanılmış.

Bricks in Common

Tuğla türüne bağlı olarak, bir dizi farklı malzeme kalitesi olacak. Nanna Flintholm "Tuğla sadece tuğla değildir ve söz konusu karbon emisyonları olduğunda piyasadaki birçok seçenek arasında büyük farklar var." dedi. Ayrıca mimar şunları da belirtiyor: "Gelecekte bir yapı malzemesi olarak tuğladan gerekli azaltımları elde etmek amacıyla, yeni yapılar için karbon emisyonu gerekliliklerini belirlemenin ötesine geçmeli ve malzemelerin nasıl işlendiğine ve yeniden kullanıldığına ilişkin gereklilikleri de belirlemeliyiz."

Bricks in Common

"Bricks in Common" geçici bir pavyon. Kemerler düşük karbonlu beton bloklar kullanılarak stabilize edilmiş. Kalan taban kum ve çakılla doldurulduktan sonra tuğla ile döşenmiş. Kireç harcı kullanımı, tuğlaların gelecekte yeniden kullanılabilmesini sağlıyor.

AART, NOAA mimarları ile birlikte "Bricks in Common"ın geliştirilmesine öncülük etmiş. Pavyon, Ekim 2023'e kadar Kopenhag Limanı'nda, Havnegade 37'nin önünde yer alacak.

Bricks in Common

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)