Çekirdek Beton Podyum Üzerinde Sürdürülebilir Bir Bina

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
HOLZROTONDA AZALTILMIŞ MEKANSAL VE KARBON AYAK İZİYLE DENGELENİR

Sürdürülebilir Bir Bina

Wirth Architekten'in Holzrotonda'sı Almanya'nın Rotenburg-Wümme kentinde yer alan neo-Palladyan bir konut. Üst kısmı alt kısmından önemli ölçüde daha büyük olan iki yığma hacimden oluşan yapı, ilk olarak 450 yıl önce Andrea Palladio tarafından tasarlandığı gibi şehir ve kır evleri arasındaki sınıra dayanıyor. Mimarın, villaların son zamanlarda şehirlerin eteklerinde daha büyük, tek ailelik konutlar haline gelmesine ilişkin düşünceleri, Almanya'daki konutların evrim geçiren manzarasında uygunluk buluyor. Müstakil aile evlerinden birlikte yaşama alanlarına geçiş, 2001 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde büyüyen bir trend oldu ve 2020 yılına kadar Almanya genelinde 16,02 milyon bu tür konutla sonuçlanacak.

Sürdürülebilir Bir Bina

Bu olgu popüler olmasına rağmen, mevcut kaynakların sınırlı doğası hakkında endişelere yol açıyor. Holzrotonda, hem mekânsal hem de karbon ayak izini en aza indirerek bu paradoksu ele alıyor. Zemin katlarıyla zemine sıkıca temas eden geleneksel evlerin aksine, bu tasarım, bir vestiyer, bir misafir tuvaleti ve bir depo odasını merkezi, spiral bir merdiven etrafında birleştirerek kapalı alanın doğasını yeniden tasarlıyor ve konut alanları yukarıda dengeleniyor.

WIRTH ARCHITEKTEN BEŞİKTEN BEŞİĞE TASARIM İDEOLOJİSİNİ BENİMSİYOR

Sürdürülebilir Bir Bina

Wirth Architekten'in sürdürülebilir düşünceleri, inşaat malzemesi paletine kadar uzanıyor ve üretim ve teslimat sırasında genel enerji dengesi üzerindeki olumsuz etkilerden kaçınmak için cephede ağır, yanmış kaplama malzemelerinden kaçınmayı tercih ediyor. Mimarlar, beton ve yalıtım malzemelerine olan ihtiyacı en aza indiren bir tasarım tercih ederek, dikkatli kaynak kullanımı ilkesiyle uyum sağladı.

Sürdürülebilir Bir Bina

Holzrotonda iç mekanda tipik inşaat normlarına karşı cesur bir duruş sergiliyor. Beşikten beşiğe ilkelerine bağlı kalarak, montaj katmanlarının ve alçıpan panellerin yokluğu, kompozit malzemelerin kasıtlı olarak hariç tutulmasıyla birleştiğinde, potansiyel sökümü ve ardından geri dönüşümü kolaylaştırır.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)