Çimsa Eskişehir Fabrikası’na GES Kuracak

Sabancı Holding'e bağlı olan Çimsa, çevresel performansını artırarak sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlamak için çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Şimdi, Afyon ve İspanya Bunol Fabrikası'nın ardından Eskişehir Fabrikası'nda da güneş enerjisi santrali kurma kararı aldı.

Planlanan güneş enerjisi santrali, 14.2 MWp DC kurulu güce sahip olacak ve yılda yaklaşık 19 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek. Bu, Eskişehir Fabrikası'nın yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 14'ünü karşılayacak. Santralde kullanılacak 25.740 güneş paneli, 166.000 m² alanda yer alacak ve üretilecek elektrik miktarı yaklaşık 6.300 hanenin yıllık elektrik ihtiyacına eş değer olacak.

2024'ün ikinci çeyreğinde başlaması planlanan Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımının 2025'in ikinci çeyreğinde tamamlanması hedeflenmektedir. Bu projenin yıllık yaklaşık 8.400 ton karbondioksit (CO₂) tasarrufu sağlaması öngörülmektedir, bu da 5,6 milyon ağacın CO₂ nötrleme kapasitesine denk gelmektedir.

Çimsa CEO'su Umut Zenar

Çimsa CEO'su Umut Zenar, bu konuda şunları söyledi: "Küresel çimento sektöründe enerji verimliliği ve dijital dönüşüm gibi faktörler, net sıfır hedeflerine ulaşmada kilit rol oynamaktadır. Sabancı Holding'in 2050'de 'Net Sıfır' olma taahhüdüne paralel olarak, 2022'de dekarbonizasyon projesini başlattık. Bu kapsamda Bilim Temelli Hedefler Girişimi’ne (SBTi) hedef taahhüdümüzü sunduk. Enerji verimliliği ve çeşitliliği, emisyon azaltımı yolculuğumuzun önemli bir parçasıdır. Enerji kullanımımızın yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik oranını artırmayı hedefliyoruz."

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik elde etme oranlarının artırılması, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada önemli bir adım olarak öne çıkıyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)