Design Pavilion'da Bambu Gölgelik ve CLT Toplanma Alanı Öne Çıkıyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
CLT panellerden yapılmış bir "kutsal alan" ve dokuma bambu şeritlerinden yapılmış bir bulut kanopisi New York'taki Design Pavilion etkinliğinde sergilenen pavyonlar arasında yer alıyor. Şangay merkezli stüdyo llLab ve Studio Kër'den tasarımcı Michael Bennett tarafından yaratılan iki pavyon, sürdürülebilir yapı malzemeleri ve tekniklerini sergiliyor. Yapılar, NYCxDesign'ın bir etkinliği olan ve kentin yıllık mimarlık festivali Archtober'ın programının bir parçası olan Design Pavilion için sergileniyor.

NYCxDesign İcra Direktörü ve Design Pavilion'un kurucusu Ilene Shaw, "Bu malzemelerle ilgili. İkisi de malzemeyle ilgili. Güçlü, dayanıklı, sürdürülebilir mimari yapı malzemeleriyle ilgili." dedi. 

Bamboo Cloud
Bamboo Cloud

Manhattan'ın Meatpacking District bölgesindeki Gavensvoort Plaza'da yer alan sergiler yan yana bulunuyor. llLab'in Bamboo Cloud pavyonu, stüdyonun yağmurdan korunmak için dokuma bambu şeritleri kullanarak bir dizi kanopi ve yaşanabilir kapsül oluşturduğu Çin'in Guilin kentinde kurulan önceki bir projenin devamı niteliğinde. New York'ta da benzer bir form alan pavyon, her bir tabanda gümüş kaplamalı, organik şekilli banklara uzanan yapısal sütunlarla desteklenen iki amorf bambu "bulutundan" oluşuyor.

Ekip, "Dokuma yapısıyla el işi bir sepetin güzelliğini korurken, enstalasyon, malzemenin gücünü cesurca sergileyerek geleneksel sınırlarını aşıyor. Gözenekli bir yüzeye dokunan bambu şeritlerden oluşan pavyon, form bulmak için doğal olarak iç kuvvetini kullanıyor ve sonunda bina ölçeğinde kullanılma potansiyeline sahip yapısal olarak esnek içi boş bir alan olarak stabilize oluyor." dedi. 

Bamboo Cloud
Bamboo Cloud

En üstteki yapılar, Çin'deki yerel halk tarafından kullanılan ve llLab ekibinin pavyonu oluşturmak ve monte etmek için öğrendiği bir el dokuma tekniğiyle oluşturuldu. llLab kurucu ortağı Hanxiao Liu, bambu formlarının genel şekillerinin "bambudan anlayan" yerel dokumacılar tarafından oluşturulduğunu söyledi. Liu, Guilin'deyken pavyonun insanları doğayla buluşturmayı amaçladığını ve Design Pavilion sergisi için yoldan geçenleri bambunun maddeselliğiyle tanıştırmanın yanı sıra bölge için bir topluluk alanı sağladığını açıkladı.

Liu, "En önemli şey bölgenin bu alandan keyif almasını sağlamak. İnsanların o şeyin kendisini hissetmesini sağlamak." dedi. 

Public Display

llLab, geceleri alttan sıcak bir ışıltıyla aydınlatılan pavyonu aydınlatmak için aydınlatma tasarım stüdyosu L'Observatorie International ile birlikte çalıştı. Public Display pavyonu için tasarımcı Michael Bennett, büyük ölçekli çapraz lamine ahşap paneller kullanarak bir topluluk alanı yarattı. Panellerden biri yapısal bir duvar oluştururken, diğeri hafif bir açıyla ona dayanıyor. Ahşap sandalyelerden oluşan bir yarım daire dikey panele bakarken diğer tarafa, eğimli CLT'nin altına bir bank yerleştirilmiş. İnce, dikdörtgen kesikler yapı boyunca serpiştirilmiş ve açılı panele büyük, merkezi bir açıklık açılmış.

Bennett, "Bu malzemeyi alıp en saf haliyle göstermek için bir fırsat… Fikir, onunla çok fazla şey yapmamak. Onu parçalayıp çılgınca bir şey yapabilirim ya da insanların kutsal alanı hissedebilmeleri ve aynı zamanda malzemeyle etkileşime girebilmeleri için yeterli bir şekilde gösterebilirim." dedi. 

Enstalasyon aynı zamanda, kilise gibi ortamlara göndermeler yaparak, bir sığınak yeri olarak topluluk ve kutsal alanları da araştırıyor. Bennett, "Felaketle çevrili bir alanda olup da yine de bir açıklık duygusu hissedebilir misiniz? Bu benim çok düşündüğüm bir şey." dedi.

Public Display

Design Pavilion sergisinin bir parçası da 60 metre uzunluğundaki World Trade Center Podium'un dört tarafına yansıtılan bir dizi animasyonlu dijital portre. Sanatçı Marjorie Guyon tarafından devam etmekte olan I Was Here projesinin bir parçası olarak tasarlanan ve Yes We Are Mad'den Marc Aptakin, Roy Husdell ve Yoel Meneses tarafından ortaklaşa yaratılan video ve animasyonlar "ataların ruh portrelerini" tasvir ediyor.

Guyon, "Üç yaşındayken, karayı ve denizi onun gözünden görebilmek için feribota binip Özgürlük Heykeli'nin en tepesine tırmanmıştım. Özgürlük Heykeli gibi, I Was Here projesinin Ancestor Spirit Portraits'i de ikoniktir - varlıkları şehrimizi, ülkemizi ve dünyamızı onların kutsal, kadim gözlerinden görmemizi sağlar." dedi. 

Design Pavilion, Mayıs ayında NYCxDesign Festivali'ne ev sahipliği yapan NYCxDesign programının bir parçası. Geçtiğimiz yıl festival kapsamında yerel tasarımcı Jean, Naval Cemetery Landscape'de kuş evleri, oturma yerleri ve diğer kamusal mimariyi sergilemiş ve New York'un kamusal parklarında bulunan kurtarılmış mobilyalar Marta Gallery tarafından düzenlenen bir sergi için terk edilmiş bir Chinatown binasında sergilenmiş.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)