Gelenekselle Uyum ‘Melez Villalar‘

Arsada kurgulanan mekânsal çözümlemeler ve mimari kurgu arsanın mevcut koşulları (yol–komşu parsel) sebebiyle iki cephede birbirinden farklı gelişti. Konsepti oluşturan ‘Melez Kavramı’da buradan gelmektedir. 

Pınart Mimarlık kurucusu Y. Mimar Pınar Kayhan, Güzelbahçe sahil şeridinde yer alan değerli arsada tasarlanan Melez Villalar projesinin tasarım süreci hakkında bilgi verdi: Melez Villalar Projesi’nde iklimsel veriler, yakın çevrenin geleneksel dokusu ve mevcut arsa koşulları bakımından mekânsal, fonksiyonel ilişkilerin verimli, yoğun ve kompakt şekilde çözümlenmesini gerektiriyordu.

Melez Villalar

EN-BOY ORANI BAKIMINDAN GÖRECE 'DAR VE UZUN' KABUL EDİLEBİLEN ARSADA SINIRLAYICI MEVCUT KOŞULLAR, DOĞU VE BATI CEPHELERİNİN MİMARİ DİL VE FONKSİYONEL KURGU BAKIMINDAN BİRBİRİNDEN FARKLI KARAKTER GÖSTERMESİNE NEDEN OLDU.


Yol-Komşu Parsel İlişkisi ve ‘Melez Kavramı’ 

En–boy oranı bakımından görece ‘dar ve uzun’ kabul edilebilen arsada sınırlandıran mevcut koşullar, doğu ve batı cephelerinin mimari dil ve fonksiyonel kurgu bakımından birbirinden farklı karakter göstermesine neden oldu. Villaların doğu cephe hattı ön bahçe statüsünde olduğu için doğu cephesinde 1,5 metre kapalı/açık çıkma yapılabilirken, batı cephe hattı yan bahçe statüsünde olduğu için batı cephesinde çıkma yapılamadı. Arsada kurgulanan mekânsal çözümlemeler ve mimari kurgu arsanın mevcut koşulları (yol–komşu parsel) sebebiyle iki cephede birbirinden farklı gelişti. Konsepti oluşturan ‘Melez Kavramı’da buradan gelmektedir. Diğer yandan betonarme ana strüktür ile uygulamadaki pratikliğin, strüktürel potansiyelin ve strüktürel hacmin mekânlara yansıtılması amacıyla çelik profiller kullanıldı. Dolayısıyla villaların strüktürel bakımdan da melezlik göstermesi sağlandı. Birinci kat mekânlarına çatı boşluklarının dahil edilmesi ve ısınan havanın yükselerek binadan tahliye edilmesi sayesinde mekânlarda yaz–kış temiz hava sirkülasyonu sağlanmış oldu. 

Melez Villalar

İklimsel Veriler ve Mimari Elemanlar (Cumbalar-Güneş Kırıcılar) 

Araç yolu sayesinde doğu cephesinde iki bina arası mesafe geniş olduğundan kuzey doğu yönünden körfez manzarası izlenebilmekteydi. Bu sebeple doğu yönünde pencere açıklıkları geniş tutuldu. Villaların doğu cephe hattı ön bahçe statüsünde olduğu için doğu cephesinde yapılan cumbaların zemin kattaki mekânları güneşten koruması amaçlandı. Doğu cephesinde birinci katlarda yer alan mekânlarda ise geniş açıklıkların üzerinde mekânları güneşten koruyan alüminyum güneş kırıcılar tasarlandı. Batı cephe hattı yan bahçe statüsünde olduğundan ötürü çıkma yapılamadı. Ayrıca komşu parselde yer alan binaların mesafesi mahremiyet bakımından yetersiz görüldüğünden batı cephelerindeki açıklıklar dar ve uzun tutularak mahremiyetin sağlanması ve mekânların güneşin etkisinden olabildiğince korunması amaçlandı.


DOĞUDA ALÜMİNYUM GÜNEŞ KIRICILAR VE BATIDA ÇATI İLE BÜTÜNLEŞEN SÜREKLİ KÜTLENİN KUZEY VE GÜNEY YÖNÜNDE DEVAMLILIK SAĞLAYARAK SEMİYOLOJİK AÇIDAN ZİHİNLERDE ‘EV KAVRAMINA’ ÇAĞRIŞIM YAPMASI AMAÇLANDI.


‘Ev İmgesi’ ve Kompakt Kitle 

Projenin doğu ve batı yönlerinde farklı baskın karakter gösteren cephelerin, görece oldurak dar kuzey ve güney yönlerinde bütünleşerek anlamlı bir dil oluşturması hedeflendi. Doğuda alüminyum güneş kırıcılar ve batıda çatı ile bütünleşen sürekli kütlenin kuzey ve güney yönünde devamlılık sağlayarak semiyolojik açıdan zihinlerde ‘ev kavramına’ çağrışım yapması amaçlandı. 

Melez Villalar

‘Malzeme Kullanımı ‘Geleneksel ve Modern’ - ‘Taş ve Metal’ 

Batı cephesindeki sürekli kütle ile doğu cephesinde cumbalarla tanımlanan güneş kırıcılar birinci katta bütünleşerek proje kimliğini veren mimari kabuğu oluşturur. Zemin katta, arsa geometrisi ile uyumlu sürekli kütle ise mimari kabuk altında adeta baza görevi üstlenerek sürekli kitleye vurgu yapar. Kütlenin birinci katında, doğu cephesinde cumba, kapalı çıkmalar ve güneş kırıcılar modern ve yalın anlayışla tasarlanmış, metal ve alüminyum malzemeler kullanılmıştır. Batı cephesindeki sürekli kütle dokulu sıva ile tanımlandı. Zemin katta baza görevi üstlenen kütle doğal taş ile vurgulanarak geleneksel Güzelbahçe Evleri ile yapının uyumlanması amaçlandı. Ekolojik, yüksek ısı yalıtım değerli oluşu, dayanıklılığı (aşınmaya, yağmura, rüzgara, sıcaklık değişimine karşı dayanım vb.), uzun ömürlülüğü yanı sıra doğal ve akıcı yüzeyi ve estetik sebeplerle zemin katta ve iç mekânlarda doğal taş tercih edildi. 

Melez Villalar

ÇATI PENCERELERİ VE GALERİ PENCERELERİ SAYESİNDE DOĞAL GÜN IŞIĞI, BİNANIN İÇİNE ALINMIŞ OLDU. KATLAR BOYUNCA YER ALAN YANSITICI YÜZEYLER İLE KAT BOYUNCA DAĞITILARAK BENZERSİZ BİR AMBİYANS ELDE EDİLDİ.


Melez Villalar

Dış mekânda mimarideki düşey lineer çizgiler ve grid ile uyum sağlaması için düzgün geometrili kesme volkanik tüf kullanıldı. Mimaride keskin, düşey hatlar ile zemin katta volkanik tüfün akışkan, yumuşak ve akıcı dokusu arasında zıtlık yakalandı. Zıtlığı vurgulamak için iki renkli ve akışkan desenli sarı – beyaz volkanik tüf tercih edildi. İç mekânda renk, doku, ebat ve mimari dil ile uyum sağlanması bakımından kayrak taşı tercih edildi. Mekânları ferah göstermek ve sınırsız görünüm elde etmek amacıyla ince ve gizli harç uygulaması yapıldı. Mekânların olduğundan daha geniş algılanması için homojen renkli, dokulu kayrak taşı tercih edildi. Özellikle doğal taş kullanımıyla yaşam alanlarına ölçek verilmesi amaçlandı. Doğal taş ile mekânlarda sıcaklık, huzur, dinginlik verilmesinin yanı sıra benzersiz ambiyans yakalanması sağlandı. Ayrıca doğal taş kullanımı ile görme dışında diğer duyuların (başta dokunma) aktif edilmesi amaçlandı. (Varoluşsal öz). 

Proje Adı: Melez Villalar 

Proje Yeri: Güzelbahçe – İzmir 

Proje Ofisi: Pınart Mimarlık Tasarım Ekibi: Y. Mimar Pınar Kayhan 

İşveren: FiyapBayındır İnşaat 

Ana Yüklenici: FiyapBayındır

İnşaat Fotoğraf: Zm Yasa Mimari Fotoğraf 

İnşaat Bitiş Yılı: 2023 

Arsa Alanı (m2 ): 960,52 M2 

Toplam İnşaat Alanı (m2 ): 1188,18 M2


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)