Akg Gazbeton, Horizom 2020 Programında Türkiye'yi Temsil Ediyor

Avrupa Birliği komisyonu tarafından 71 milyar euro bütçe ile hazırlanan ve 2020’de tamamlanması hedeflenen HORIZON 2020 programında AKG Gazbeton İşletmeleri, Türkiye’den kendi alanında kabul edilen tek Türk firması oldu. AKG Gazbeton İşletmeleri, yeni nesil yalıtımlı duvar örgü malzemeleri üretilmesinde çalışacak ve 9 milyon euro bütçeli projeden 400 bin euro bütçelik kısım ile inovatif ürünler geliştirecek.

AKG Gazbeton, Avrupa Birliği Çerçeve Programları (AB ÇP) olarak tanımlanan ve sanayi kuruluşları, araştırma kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının yararlanabildiği HORIZON 2020’de gazbeton sektörü adına Türkiye’den kabul edilen ilk işletme oldu. “Yapı Malzemeleri Üretiminde Entegrasyon ve Endüstriyel Atıkların Değerlendirilmesi” projesiyle programa kabul edilen AKG Gazbeton’un yer aldığı proje 54 ayda tamamlanacak. 11 milyon euroluk araştırma projesi, Avrupa çapında 9 ülkeden 26 partner ile 4,5 yıl sürecek.

İnovatif ürünler geliştirecek 

Uluslararası endüstriyel ortak yaşam modeli geliştirme projesinde AKG Gazbeton İşletmeleri, yeni nesil yalıtımlı duvar örgü malzemeleri üretilmesinde çalışacak ve 9 milyon euro bütçeli projeden 400 bin euro bütçelik kısım ile inovatif ürünler geliştirecek.

Programda, çeşitli sanayi kollarında üretilen malzemelerin kullanılmayan çıktılarından yeniden yapı malzemesi üretilmesi hedefleniyor. Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen en büyük “insiyatif” olarak değerlendirilen program ile çeşitli sanayi kolları, sivil toplum ve yerel endüstriler için önemli adımlar atılacak. Yapı malzemesi alanında üretilecek yeni ürünlerin ise çevreci ve yenilikçi ürünler olması en önemli şartlardan biri.

Avrupa Birliği Çerçeve Programları (AB ÇP) olarak tanımlanan HORIZON 2020, dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma programı olarak tanınıyor.

Sağladıkları katkı değeri üzerinden destek sağlanacak

AB Komisyonun talep ettiği şartları sağlayan firmalar 14 ay süren, araştırma, partner firma adaylığı, planlama, proje yazımı, müzakere süreçlerinden geçerek projeye katılım daveti aldılar.

Bu sürecin sonunda Avrupa Birliği Proje Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilerek kabul edilen firmalar, ülkelerindeki TUBİTAK gibi kuruluşlar tarafından duyuruldular. AB Komisyonu ile bu süreçleri yürüten TUBİTAK, Türkiye’den bu projeye katılım daveti alan ve süreçleri başarıyla tamamlayan firmalara projeye sağladıkları katkı değeri üzerinden destek payı sağlayacak.

‘Güçlü AR-GE’miz en önemli etken’

AKG Gazbeton İşletmeleri’nin projeye seçilme nedeninin yenilikçi ve stratejik Ar-Ge faaliyetleri olduğuna değinen AKG Gazbeton İşletmeleri Genel Müdürü Ali Şükrü Kahyaoğlu; “AKG’nin, “araştırma ve geliştirmeye” dayalı kurum vizyonuyla çalışmasının önemli bir göstergesi olan HORIZON 2020 katılımımız ile sektörümüzde yine bir ilk olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. AKG Gazbeton, 9 ülke ve 26 firmadan oluşan ortak konsorsiyumda, Türkiye’den katılan üç firmadan biri olarak yer aldı. Kurumsal saygınlığımız ve referanslarımız sayesinde kurulan konsorsiyumdan doğrudan davet aldık. Yıllar içerisinde gerek yurt içinde gerekse yurt dışında pek çok üniversite, teşvik kurumu (TÜBİTAK, SANAYİ Bakanlığı, TTGV, EU..v.b) ile beraber başarılı projeler yürütüyoruz. Ar-Ge Merkezini açarak, sektörümüzde de bir ilk olduk. Güçlü Ar-Ge altyapımız ve kadromuz bu projede yer almamızdaki önemli etkenlerden biri oldu.” dedi.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)