İyi ki Doğdun Dünya !

22 Nisan, 1970’te modern çevreci hareketinin doğduğu günden bu yana Dünya Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Günü’nün amacı, çevre konusunda insanlığı eğitmek, farkındalık yaratmak ve uygulamaya geçmelerini sağlamak, hedef çevre hareketini tüm Dünya’ya yaymaktı.

Gezegenimizde olagelen çevre sorunları için ilk büyük ve yaygın etkili sivil hareket Santa Barbara- Kaliforniya’daki petrol sızıntısı ardından Senatör Gaylord Nelson’un fikri ve üniversite öğrencilerinin büyük katılımıyla 22 Nisan 1970 günü gerçekleştirildi. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki savaş karşıtı genç güçten ilham alan G. Nelson çevreyi koruma ve çevre için endişe duyulması gerektiğini siyasi gündeme taşımayı hedefledi. Eylem gününü öğrencilerin bahar tatili ile final sınavları arasında seçti. Nelson, Kongre Üyesi Pete McCloskey’i yanına aldı ve Harward Üniversitesi’nden Denis Hayes’i ulusal koordinatör olarak görevlendirdi. D. Hayes ülke genelindeki etkinlikler için 85 kişilik ekip kurdu. 

20 milyon Amerikalı yollara çıktı ve çevre için duyarlılıklarını dile getirdi. Siyasi görüş ayrımı olmadan her kesimden Amerikalı, zengin, fakir, iş adamı, işçi, her yaşta öğrenci bir araya geldi. Ardından Çevre Koruma Ajansı (EPA) kurularak çevre yasaları çıkarılmaya başlandı. Çevre Avukatı olarak görev yapan Hayes “Dünya Günü Ağı” kurdu. 1990’da ikinci büyük Dünya Günü, 141 ülkede küresel kutlandı. “Bir kumardı ama işe yaradı” diyen Senatör Nelson’a sivil bir yurttaşa verilebilecek en büyük ödül olan özgürlük madalyası verildi. 

2000 yılındaki Dünya Günü’nde küresel ısınma ve temiz enerjiye odaklanılarak 184 ülkede 5000 çevre grubu, internetin de gücünü kullanarak yüzbinlerce insana ulaşarak liderlerden hızlı ve belirleyici eylem isteyerek sesini duyurdu. 2010’a gelindiğinde artık “İklim Değişimi” temalı Dünya Günü karşı hareketi ve lobi faaliyeti de vardı. İklim değişikliğini inkâr edenler, bölünmüş çevre hareketi, azalan halk ilgisi olmasına karşın 192 ülkede 22000 ortakla küresel ağaç dikimi girişimi başlatıldı. “Bir Milyar Yeşil Hareket” teması ile 2011 yılında sera gazı azaltımı gerekliliği ve sürdürülebilirlik kavramı projelerde öne çıkarıldı. 

Arama motoru Google bu hareketi 22 Nisan 2011’de anasayfasına taşıdı. O günden bu yana Google basit ve dikkat, ilgi çekici çizimleri, minik animasyonları (Doodle) ilgili günde çok güzel oluyor. Geçen yıl tundra (kutup bozkırı), orman, çayır, çöl ve mercan resifi doodle’da yer aldı. 2017’yi görmek için heyecanlıyım.
En büyük sivil hareket

Dünya Günü, insan davranışını değiştiren ve politika değişikliklerini kışkırtan bir gün. En büyük sivil hareket. 2017 Dünya Günü kampanyası “Çevre ve İklim Okuryazarlığı”. Bunun için eğitim ve öğretimin küçük yaşta başlaması ve sürdürülebilir yaşam kültürüne sahip nesillerin yetiştirilmesi şart. Bu nesiller düşük karbon ekonomisinin lokomotifleri olacaktır.

Kaynak: Filiz Karaosmanoğlu


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)