Havadan Kendi Suyunu Üreten Dünyanın İlk Ekoturizm Safari Tesisi

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Mask Architects BAOBAB Luxury Safari Resort'u Tanıtıyor

MASK Architects topluluk için özerk bir şekilde kendi yeşil enerjisini ve suyunu üreten, Afrika'da dünyanın ilk ekoturizm tesisini tasarladı. Şeffaf güneş enerjisi cihazı kaplı bölme camıyla çalışan Air To Water teknolojisi ile donatılmış. BAOBAB Luxury Safari Resort bir topluluk yerleşimi tipolojisinden ve yaşlı baobab ağacının biçiminden yararlanarak, bir kayın ağacı orman evleri kümesi olarak şekilleniyor. 

Tesis kökleri doğaya dayanan, sakin bir inziva yeri yaratarak ziyaretçileri zengin çevreyle yeniden bağlantı kurmaya ve yerleşim içinde serbestçe dolaşan vahşi yaşamla etkileşime girmeye davet ediyor. Daha geniş bir restorasyon planının parçası olarak proje, yalnızca doğayla çevrili pastoral bir inziva yeri yaratmayı amaçlamakla kalmıyor, aynı zamanda mimarların Afrika'da sürdürülebilir ve ekolojik bir topluluk yaratma planının da ilk adımıdır.

Tesis suyu toplayıp yoksul topluluklara dağıtmanın yanı sıra altyapıyı, tarımı ve üretimi geliştirmeye yardımcı oluyor. Mimarlar şu şekilde ifade ediyor: "Bu proje ile amacımız lüks bir deneyimden ziyade açlık, susuzluk ve bunların neden olduğu hastalık ve ölümlerin önüne geçmek için en temel ihtiyaç olan suyu ulaşılabilir kılmak.”

Yeşil Elektrik ve Suyu Üretmek 

Uluslararası firma MASK Architects, tarih öncesi baobab ağacından ilham alarak lüks bir safari kampı deneyimi yaratırken, yeşil ve çevre dostu olacak şekilde BAOBAB Safari Lodges'u tasarladı. Yerel malzemeleri kullanan ve yerel kültürü sergileyen safari, lüks bir kamp ve turizm deneyimi olarak yeniden tasarlanan uzak topluluk yerleşimlerini yansıtır. 

Yeşil enerjiden güç alan çevre dostu bir topluluk oluşturmak isteyen MASK Architects, Air to Water teknolojisini bir çok modüler yaşam evi yapısına entegre etti. Bu sistem, sağlıklı ve arıtılmış içme suyu üretmek için nemden su üretir, havadaki nemi çeker ve yoğunlaştırır. Hava filtreleri, her kulübenin cephesini parametrik olarak çevreleyen ahşap kaplı alüminyum kafes direklerin içine yerleştirilmiş. Hava ve nem daha sonra bu doğrusal kanallardan geçer ve filtrelenir, yoğuşturulur. Ayrıca sistem odasındaki çok aşamalı ek bir filtreleme sisteminden geçirilir.

Otonom su şebekesi, tesisin misafirlerine ayrı bir lüks ve benzersiz bir deneyim sunarken aynı zamanda Afrika'da suya erişim sorunu yaşayanlara da hizmet edecek. Yeterince arıtılmış su toplandığında bir şebeke aracılığıyla ihtiyacı olan topluluklara dağıtılacak. 

Biyoçeşitlilik ve Çevreyle Yeniden Bağlanmak

Yerden 3,5 metre yüksekte yükselen ve doğal ortamın içine yerleştirilmiş barınaklar bir güvenlik ve huzur duygusu yaratıyor. Bu arada ağaçların sıralandığı yüksekte süzülme hissi, MASK Architects'in bu safari orman yapılarını yaratma konseptini yansıtıyor ve iç ve dış mekan arasındaki sınırın bozulduğu vahşi yaşamlar var oluyor. 

Eşsiz bir deneyim için havuz, safari bölgesinin panoramik manzarasını sunan en üst kata entegre edilmiş. Alt çevre boyunca etkileşim balkonu, konukların yerleşim yerlerinde dolaşan vahşi yaşamı beslemesine olanak tanır. Zeminlere sertleştirilmiş camla döşenen bu camlar, aşağıda barınan hayvanlara farklı bir bakış açısı kazandırıyor.

Dış yapı tropikal bir safari tesisi yaratmak için yerel kayın ağacından yapılmış. Yaklaşık 40 yapısal sütun zemini destekler ve aralarında şeffaf cam ve hafif malzemeler barındırır. Kolay taşınabilirlik için tasarlanan modüller, entegre bir topluluk olarak kendi başlarına durabilir veya 'Eco Safari Lodges' adı verilen daha büyük bir çevre dostu topluluk oluşturabilecek bir düzende düzenlenmiş. Bu yapılar ziyaretçileri uzak bir ortamda doğa ve vahşi yaşamla bağlantı kurmaya davet etmek için tasarlanmış. 

Localar içeride konforlu bir yaşam deneyimi için tüm olanakları içerir. Konut, restoran, bar, dinlenme salonu, kaplıca, ofis, spor ve eğitim merkezleri, personel tesisleri, güvenlik, gözetleme ve daha pek çok farklı sektörde de kullanılabilirler.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)