Kahve Betonu Daha Güçlü Hale Getiriyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org

Kullanılmış Kahve Telvesi Betonu Daha Güçlü Hale Getirebilir

Kahve Betonu Daha Güçlü Hale Getiriyor

RMIT Üniversitesi mühendisleri okulun mutfağındayken kullanılmış kahve telvesi ile dolu bir çöp kutusu gördü. Araştırmanın başında yer alan Dr. Rajeev Roychand, araştırma ekibinin bu kullanılmış kahve telvelerini çöpe atmak yerine geri dönüştürmenin bir yöntemini nasıl bulabileceklerini düşündü. Atıkları topladılar, oksijensiz düşük enerjili bir işlem kullanarak 350 santigrat derecede kavurdular ve atık kahve telvelerini biyo-kömüre dönüştürerek betonu %30 daha sağlam hale getirebilecek bir sonuç ve teknik buldular.

Dr. Rajeev Roychand, Dr. Shannon Kilmartin-Lynch, Dr. Mohammad Saberian, Profesör Jie Li, Profesör Guomin (Kevin) Zhang ve Profesör Chun-Qing Li'den oluşan araştırma ekibi, organik atıkların oksijen olmadan ısıtılmasını sağlayan "piroliz" adlı yöntemi kullanıyor.

Deneysel projede betonun fiziko-kimyasal ve mekanik niteliklerini nasıl iyileştirebileceğini öğrenmek maksadıyla, kullanılmış kahve telvesi farklı sıcaklıklarda (özellikle 350 ve 500 santigrat derece) pirolize tabi tutuldu. Bu sayede mühendisler kullanılmış kahve telvelerini çöplüklere dökmek yerine betonu kuvvetlendirecek bir maddeye dönüştürerek onlara hayatlarında 'çifte vuruş' yapmış oluyor.

Pirolize Edilen Kullanılmış Kahve Telvesi Betonda Kumun Yerini Alabilir

Kahve Betonu Daha Güçlü Hale Getiriyor

Kullanılmış kahve telvesi 350 santigrat derecede pirolize edildikten sonra ince kum yerine betonla birleştirilmiş. RMIT Üniversitesi mühendisleri bir seri inceleme ve taramadan sonra bu maddenin betonun materyal niteliklerini iyileştirdiğini ve kahve biyo-kömürü ile karıştırılan betonun basınç mukavemetinde %29,3'lük bir artış sağladığını ortaya çıkardı.

Dr. Rajeev Roychand birçok konseyin çalışmalarına ilgi duyduğunu ve araştırma ekibini gelecek altyapı projeleri için görevlendirdiklerini belirtiyor. Tekniklerini denemeyi ve beton altyapıyı %30'a kadar daha sağlam hale getirme ümidiyle kullanılmış kahve telvesi kullanmayı denemeyi hedefliyorlar. Bu çalışma ve teknik, beton yapımında kum kullanımının azaltılmasına ve bunun yerine kahve biyo-kömürünün kullanılmasına katkıda bulunabilir.

Sorumlu yazar ve araştırma ekibi lideri Profesör Jie Li, genellikle nehir yataklarından ve kıyılarından çıkarılan doğal kumun dünya genelinde devam eden çıkarımının çevre üzerinde oldukça büyük bir etkisi olduğunu belirtiyor. Profesör Li kullanılmış kahve telvesinin oksijen olmadan kavrulması ve bu maddenin beton yapım sürecine dahil edilmesiyle, "organik atıkların çöplüklerden uzak tutulabileceğini ve kum gibi doğal kaynaklarımızın daha iyi muhafaza edilebileceğini" de ifade ediyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)