Kapıları Aralamak ...

CIRCULAR PAVILION

Atığın ürüne dönüştüğü sıra dışı bir yapı...

Circular Pavilion; eski bir süpermarket çatısından geri dönüştürülerek geliştirilmiş kapılardan ve yalıtımlı bir cepheden oluşuyor.

Mimarlık stüdyosu Encore Heureux’un Paris Belediye Binasının dışına inşa ettiği pavilion; 30 Kasım - 11 Aralık 2015 tarihleri arasında kentte düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ile eşzamanlı olarak kurulmuş. Bu 70 metrekarelik bina, sürdürülebilir mimari için bir model olarak tasarlanmış.  

Circular Pavilion; eski bir süpermarket çatısından geri dönüştürülerek geliştirilmiş kapılardan ve yalıtımlı bir cepheden oluşuyor. Şekli yerine yapı yaklaşımına bir referans olması adına dairesel olarak adlandırılan yapı, bir kişinin atığının başkasının kaynağı haline geldiği sirküler ekonomi ilkelerini takip eden süreci tanımlıyor.

Binanın en sıra dışı özelliğinin ise kapı kaplamalı cephesinin olduğu söylenebilir. Ekip projede, Paris’teki 19. bölgede yenilenecek olan konutların meşe kapılarından 180’ini kullanarak onları basit bir doğrusal sisteme yerleştirmek yerine, duvarların üst bölümleri arasında balık sırtı deseni ile tasarlamayı tercih etmiş. Bu kullanım ise binaya zikzaklı bir çatı çizgisi kazandırmış.


BARSELONA’ DA BİR YENİLEME PROJESİ

Planlanabilir alanlara katlanır kapılı çözüm...

Barselona’da bir yenileme projesi olan bu apartman dairesinin oda düzeni birbirine çift kanatlı kapılarla bağlı bölümlerden oluşuyor.

İspanyol mimarlık stüdyosu Arquitectura-G tarafından Barselona’da bir yenileme projesi olan bu apartman dairesinin oda düzeni birbirine çift kanatlı kapılarla bağlı bölümlerden oluşuyor. Bu bölümler aynı zamanda dolaşımı ikiye bölen, mutfak, hizmet odası, kiler ve misafir banyosunu daha verimli bir şekilde birleştiren bir servis koridoru görevi üstleniyor.

Bölümler arasındaki bu verimli geçiş, tek bir odanın boyutunu büyütmeye hatta bir mutlak geçirgenliğe erişmeye izin vererek onları programlı bir şekilde bağlamaya izin veriyor. Öte yandan, bölümleri ihtiyaçlara bağlı olarak özelleştirmeye ve kişiselleştirmeye olanak sağlıyor.

Programatik olarak belirsiz olan alanların ortaya çıkmasını sağlayan bu açılıp kapanan sürgülü duvar bölmeler, ev sahipleri tarafından tanımlanmaya hazır ve görsel geçirgenliği geliştirilerek planlanabilen alanlara dönüştürülebiliyor.

Bölmelerinin ebat eşitliğinin ötesinde, tüm odaları katlanır ve sürgülü duvar bölmeleri ile birbibine bağlayan bu kapılar, bir yandan dairenin çok yönlülüğünü ifade eden bir araç görevi üstlenirken öte yandan ortogonalliğini bozan köşegenlere izin veriyor.


ANTWERP EVİ

Dev Cam Kapılar  Bahçeyle Bütünleşiyor.

Yaklaşık dört ton ağırlığında ve altı metre yüksekliğinde olan bu iki katlı ikiz kapı aslında kendi ekseni etrafında dönen çift camlı bir pencere.

Belçikalı mimarlık stüdyosu Sculp IT tarafından yenilenen Antwerp kasaba evinin bahçesine açılan kapılar “dünyanın en büyük dönen penceresi” olarak tanımlanıyor. Yaklaşık dört ton ağırlığında ve altı metre yüksekliğinde olan bu iki katlı ikiz kapı aslında kendi ekseni etrafında dönen çift camlı bir pencere.

Evin eski halinde bahçe ile bağlantısı olmayan uzantılar vardı ve Mimar Pieter Peerlings ile Silvia Mertens bu uzantıları camlı mekanlar haline getirerek bahçeyle bağlamayı planladılar. Amaçları, yeni yapının üç seviyeden de bahçeyi görmesini ve doğal ışık almasını sağlamaktı. Bu amaçla camlı mekanlar olarak planlanan yeni mutfak ile yemek odası çift cam bir pencere ile bahçeye bağlanmış oldu. Üç metre genişliğinde ve altı metre yüksekliğinde yalıtılmış camla donatılmış dev kapıların her biri geleneksel menteşeden ziyade bir mil ile açılıp kapanıyor. Bu basit ama çağdaş cam sırt aynı zamanda evin arka duvarını oluşturuyor.

EVOLUTION DOOR

Radikal bir kapı örneği

“çevirilir panel kapı” olarak adlandırılan sistem; bir çerçeveye iki  menteşeyle bağlanmak yerine dört üçgen kesite bölünüp kendi  içine çökerek bir dikdörtgene dönüşüyor.

Avusturyalı sanatçı Klemens Torggler tarafından radikal bir şekilde yeniden tasarlanan Evolution Door, kendi ekseni etrafında dönen farklı katlanır sistemi ile dikkat çekiyor. Torggler’in yıllarca konsept üzerinde çalıştığı ve “çevrilir panel kapı” olarak adlandırdığı bu sistem; bir çerçeveye iki menteşeyle bağlanmak yerine dört üçgen kesite bölünüp kendi içine çökerek bir dikdörtgene dönüşüyor.

Kapının iki yarısı, çerçevenin alt ve üst kısmından birbirine mille bağlı ve ortada bir menteşe bulunuyor. İki orta paneli bir araya getiren bu bağlantı noktası hafifçe çekilerek kapı katlanır ve girişe doğru kaydırılır. Aslında teknik bir oyun olan bu özel yapı; rayları kullanmadan kapının yana kaydırılmasını mümkün kılıyor ve kapılar için yeni uygulamalara yol açmış oluyor.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)