Konut Kiralama Sistemi Sil Baştan Değişiyor!

Son günlerin popüler kısa süreli ev kiralama uygulaması Airbnb'yi de kapsayan, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yeni düzenlemeleri içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Konut kiralama sistemi sil baştan değişiyor! Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunlu hale gelecek, İzin belgesi ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilecek. Konutların belgelendirilmesi ve kiralama ile elde edilen gelirin kayıt altına alınması sağlanacak.” dedi.

İzin belgesi olmayana 100 bin TL ceza yolunda!

konut kiralama

Gamze Özlü, kendisi kullanmak için kiraladığı konutu turizm amaçlı kiraya verenlere de 100 bin lira ceza uygulanacağını belirtti ve “Bu konutlarda konaklayacak kişilerin kimlik bilgileri, otel ve pansiyonlarda olduğu gibi kolluk kuvvetlerine bildirilecek. İzin belgesi bulunmadan turizm amaçlı konut kiralayanlara, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu sürede izin belgesi almazsa 500 bin lira para cezası kesilecek, ardından yeniden 15 günlük süre uygulanacak. Buna rağmen kiralama faaliyetlerine devam edenler hakkında 1 milyon lira ceza uygulanacak.” açıklamasında bulundu.

“Aynı Konut Bir Yıl İçinde Dört Defadan Fazla Kiraya Verilemeyecek”

Özlü, turizm amaçlı kiralanmalarda bir seferlik 100 günden fazla süreli kiralamaların kapsam dışı tutulduğunu belirterek, “Bu kapsamda evini kiralamak isteyenler belirlenen kurallara uymak zorunda. Eğer uymazlarsa ağır cezalar uygulanacak. Buna göre aynı konut bir yıl içinde dört defadan fazla kiraya verilemeyecek. Bu detaylar normal kiralamalarda konut kira bedellerinin düşmesine sebep olacak. Turizm yapabildikleri için ev sahipleri astronomik rakamlar istiyorlardı. Bunların önüne geçilmiş oldu.” şeklinde konuştu.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)