Park Associati̇ Mi̇marlıkta Bi̇yobazlı Malzemeleri̇ Araştırıyor

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
PARK ASSOCIATİ'DEN TATU HEMP PAVILION

TATU HEMP PAVILION

Park Associati, biyobazlı malzemelerin mimarlık alanındaki potansiyelini sergilemek amacıyla tamamen hempcrete bloklardan oluşan geçici bir enstalasyon olan TATU pavyonunu tasarladı. TATU ilk olarak Eylül ayında Porto'daki Casa da Arquitectura'da düzenlenen Build - From High Tech to Low Tech fuarının ikinci edisyonu sırasında iki günlük bir atölye deneyimi olarak tanıtıldı. Birkaç saat içinde kolayca monte edilip sökülebilen yapı, düşük teknolojili yapılarda parametrik tasarım ilkelerinin uygulanmasını araştırıyor ve bu malzemelerin mimarinin geleceğinde oynayabileceği rolü vurguluyor. Enstalasyonu oluşturan kenevir bloklar, söküldükten sonra Porto'nun dışında inşa edilmekte olan özel bir villanın şantiyesine taşındı.

TATU'NUN YAPIM SÜRECİ VE SEMBOLİZMİ

Pantescan bahçesinin yerel tarzından esinlenen TATU pavyonu, biyosferi sembolik olarak simgeleyen bir konsept olan tek bir bitki unsurunu kapsayan hempcrete tuğlalardan yapılmış yarım daire şeklinde bir duvar şeklini aldı. Proje, Park Plus ekibi ile stüdyo bünyesindeki Design Technology grubu arasında bir iş birliğiydi ve ikincisi müdahalenin geometrik düzeninden sorumluydu. Atölye katılımcılarının kendi kendilerine inşa edebilmeleri için şirket bünyesinde CNC'de işlenen bir şablon kullanılmış ve bu da doğası gereği düşük teknolojili olması sebebiyle aksi takdirde çalışmanın nihai sonucunu tehlikeye atabilecek bir sürecin hassas bir şekilde kontrol edilmesini sağlamış, bu hassas kontrol, blokların aşamalı olarak döndürülmesinin neredeyse kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayarak tasarımcılar tarafından öngörülen armadillo derisi etkisinin elde edilmesini sağlamış, dolayısıyla enstalasyonun adı 'TATU' (Portekizce'de armadillo anlamına gelir) olmuş.

TATU HEMP PAVILION

Bu enstalasyon, biyo-bazlı malzemelerin mimari tasarıma daha çevre bilinçli ve sorumlu bir yaklaşımı teşvik etmek için nasıl kullanılabileceğinin somut bir örneği. Biyo-bazlı malzemeler bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar dahil olmak üzere yenilenebilir organik ve doğal kaynaklardan elde edilir. İnşaat sektöründe bu malzemeler geleneksel seçeneklere sürdürülebilir bir alternatif sunarak binaların çevresel ayak izinin azaltılmasına yardımcı olur.

TATU HEMP PAVILION

Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)