Pupa 2023'e Konuk Olan Sanatçı Ekber Sürsal Mimarlık Öğrencileri İle Bir Atölye Çalışması Gerçekleştirecek

Geçtiğimiz aylarda sergilediği "Kent Katmanları" isimli sergisiyle adından söz ettiren sanatçı Ekber Sürsal Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık Tasarım Kulübü’nün organize ettiği PUPA 2023’e davet edildi. Eserlerini geri dönüştürülebilir malzemelerle var eden sanatçı Ekber Sürsal, mimarlık fakültesi öğrencileriyle birlikte özel bir atölye çalışması gerçekleştirecek.

Ekber Sürsal

Sürsal, atölye çalışmasında geri dönüştürülebilir malzemeler kullanarak, geleceğin mimarları ile birlikte "Eşik" temasını irdeleyecek.

Yaşam bir imgeler ve anlar silsilesi diyen heykeltraş Ekber Sürsal, "Meydanları, caddeleri ve bulvarlarıyla, kıyı şeridine ya da sur içine yerleşmiş tarihi yapılara zaman içinde yatay ve dikey şekilde eklenen bina yığınıyla birlikte, yaşadığımız kentlerde imgelerin peşindeyiz hepimiz." diyor. Mimarın tam bu imgeler silsilesinin kurgulayanı ya da başka bir ifadeyle yönetmeni olduğunu söyleyen Sürsal, "Kentin içinde ve sokaklarında varlığını sürdüren ‘sen’ ile sana ait olacak şekilde yaratılan o alanın eşiğinde durup eşikten içeri giren ‘sen’, o bir anlık süreçte aynı olabilir misiniz? O değişimi hissedebilir misiniz?" diye sorguluyor.

Bu atölyede mimarın sosyoloji, çevre, sanat, politika, iklim, psikoloji, ekonomi ve daha birçok disiplini gözeten bakış açılarıyla ortaya çıkardığı yaşam alanlarına giren insanı anlamak istiyoruz diyor sanatçı. Sürsal, bu atölye çalışmasında spontane toplayacakları geri dönüşüm malzemeleriyle bir eşikten geçerek içsel ve dışsal anlamda ileriye doğru bir dönüşüm sağlamayı hep birlikte deneyimleyeceklerini söylüyor.

EKBER SÜRSAL kimdir?

İstanbul’da 1971 yılında doğan Ekber Sürsal, 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olmuştur. ABD’de Wichita State Üniversitesi’nde mesleki gelişimi için çeşitli heykel atölye çalışmalarına katılan sanatçı, 1997 ile 2001 yılları arasında reklam sektöründe, 2001 ile 2007 yılları arasında Skala, Artist ve Art Life dergilerinde, sonrasında post prodüksiyon alanında, re-touch sanatçısı olarak çalışmalarını sürdürmüştür.
2009 ile 2010 yıllarında Işık Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Bilimi Ana Dalı’nda, Sanat Kuramı ve Eleştiri Yüksek Lisans programına devam eden Sürsal, Prof. Halil Akdeniz’den resim ve Yrd. Doç. Bülent Çınar’dan Heykel dersleri almıştır. Yüksek Lisans Tezini “El Greco ve Francis Bacon’ın, Varlık ve Zaman Bağlamında Deformasyon İlkesine Yönelik bir Analoji” konusu üzerine tamamlayan sanatçı, birçok sanat seminerine de katılmıştır. 
Sanatçı halen İstanbul’daki kendi atölyesinde heykel ve resim çalışmaları yanında, rölyef, obje ve aydınlatma tasarımları yapmakta, aynı zamanda inşaat sektörüne özel sipariş tasarımlar üretmektedir.

Yayınları:

Ekber Sürsal, “Julia Fullerton-Batten”, varlık ve zaman kavramları üzerinden bir konuşma, Akademi Art, Sayı: 2, s. 32-33 (2010)

Ekber Sürsal, “Francis Bacon’da Zaman Sıçraması Üzerine”, Sanat Art Kunst, s. 12-13 (2011)

Sergiler:

Galeri Selvin Heykel Sergisi 2019

Art Contact Fuarı, İstanbul 2022

Akeramos Sanat Merkezi, Bursa 2023

Projeler:

YBM Tasarım-Faruk Hastanesi, Kuzey Irak. 26x3.55 m cam indirme Su Temalı Kompozisyon. Aralık 2012.

YBM Tasarım-Entes. 110x560 cm cam indirme duvar pano çalışması. Ekim 2013.

TOSB-Sosyal Tesisleri. 20x9 m, Özgürlük Temalı Kuşlar Rölyef Çalışması. Temmuz 2016.

İyi Ki Üsküdar Var- Engelsiz Yaşam İçin Sanat Birleştirir Projesi: Proje kapsamında bahçe, sosyal alanlarda geri dönüşüm malzemesi kullanarak yapılan sanatsal çalışmalar. Mayıs 2017.

Maksimum Kontak-Otel odaları duvar aksesuarları çalışması, Antalya. Kasım 2018.

İstanbul Cerrahi Hastanesi- Nazar Boncuğu Aydınlatma Çalışması. Mayıs 2019.

Ataköy Konakları- 4x150x370 cm Geometrik Rölyef Çalışması. 10x65x300 cm Üçgen Rölyef Çalışması. Eylül 2019.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)