Referansı İzmir Olan Sosyal Konut Projesi

Kentsel dönüşüm projelerinin ve ‘yık ve yeniden inşa et’ ile sınırlandırılarak yalnızca ‘yapım hızı ve uygulama kolaylığı’ parametresinin dikkate alınmasına karşın tasarladığımız projedeki temel hedefimiz ‘referanslarını İzmir’den alan sosyal konut projesi’ üretmek oldu. 

MynarLife Karabağlar kentsel dönüşüm projesi

Karabağlar’da yer alan İzmir’in imgeleri, tarihi evleri ve fiziksel çevresiyle bağ kuran 17 katlı yüksek bir yapı olan MynarLife Karabağlar kentsel dönüşüm projesi Almanya’da yapılan Iconic Design Awards ve German Design Awards yarışmalarından kendi kategorilerine özel mansiyon ödüllerine layık görüldü. 

Pınart Mimarlık kurucusu Y. Mimar Pınar Kayhan, Fiyap İnşaat A.Ş.’nin İzmir’in en çok değer kazanan ilçesi Narlıdere’de, yer alan Mynar LIFE Karabağlar kentsel dönüşüm projesinin tasarım süreci hakkında bilgi verdi: ‘Kentsel dönüşüm projelerinin ve ‘yık ve yeniden inşa et’ ile sınırlandırılarak yalnızca ‘yapım hızı ve uygulama kolaylığı’ parametresinin dikkate alınmasına karşın tasarladığımız projedeki temel hedefimiz ‘referanslarını İzmir’den alan sosyal konut projesi’ üretmek oldu. 

Projemizde öncelikli hedefimiz İzmir imgeleri barındıran, İzmir’in tarihi evleri, fiziksel çevresi ile bağ kuran bir yüksek yapı tasarlamak oldu. Tarihi yapılarla ilişkilendirerek ‘geçmiş ve gelecek arasında bağlantı kurma’nın en iyi yol olabileceği kanısına vardık. Bunu yaparken İzmir’de farklı dönemlerde (Osmanlı, Rum, Levanten Evleri, vd.) yapılan tarihi yapıları inceledik. Araştırmalarımız sonucu ‘cumba’nın İzmir’de her dönem kullanılan yegâne karakteristik mimari eleman olduğu sonucuna ulaştık.  Mimari eleman olarak ‘cumba’yı, kavramsal bakımdan mimari ve iç mimari kurguya uyguladık. 

MynarLife Karabağlar kentsel dönüşüm projesi

Kullanıcı bakımından İzmirliler; sıcak akraba, arkadaşlık bağı, yakın ve samimi komşuluk ilişkisi kurmaya önem verir. Uzun ve samimi sohbetlerin yapıldığı ortak alanlar ve balkon kültürünün İzmirliler için oldukça önemli olduğunu söylemek mümkün. Kavramsal bakımdan iç mekân kurgusunda da sürdürdüğümüz cumba, kat boyunca iç mekânda yer değiştiren daire giriş köprülerinin adeta sokak özelliği göstererek özellikle  göstererek özellikle pandemi sürecinde insanların sosyal yaşamında kayda değer öneme sahip olduğunu gözlemledik. 


KULLANICI BAKIMINDAN İZMİRLİER; SICAK AKRABA, ARKADAŞLIK BAĞI, YAKIN VE SAMİMİ KOMŞULUK İLİŞKİSİ KURMAYA ÖNEM VERİR. UZUN VE SAMİMİ SOHBETLERİN YAPILDIĞI ORTAK ALANLAR VE BALKON KÜLTÜRÜNÜN İZMİRLİLER İÇİN OLDUKÇA ÖNEMLİ OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN.


İç mekânda ‘cumba’ kavramının pandemi süreci ve sonrasındaki olumlu etkileri

Binaya girişten itibaren dairelere girilmesine kadar geçen süreçte yer alan kat yırtıkları ve galerilerden katlar arası değişen köprüler sayesinde üst ve alt komşularınızla karşılaşabiliyorsunuz. ‘Günaydın’ ve ‘nasılsınız’ ile başlayan spontane karşılaşma samimi dostlukların kurulmasına vesile oldu. Bu durum ile ilgile çok güzel geri bildirimler aldık. Özellikle herkesin aylarca eve kapandığı pandemi sürecinde, insanlar dairelerinden çıkarak kat hollerinde birbirleriyle mesafeli de olsa görüşebilmek ve karşılaşabilmek için burada zaman geçirdiler. Sosyal alanların yanı sıra katlar boyunca değişen daire giriş köprüleri, ‘iletişim kurma’ ihtiyacını çok verimli bir şekilde karşıladı. 

MynarLife Karabağlar kentsel dönüşüm projesi

SOSYAL ALANLARIN YANI SIRA KATLAR BOYUNCA DEĞİŞEN DAİRE GİRİŞ KÖPRÜLERİ, ‘İLETİŞİM KURMA’ İHTİYACINI ÇOK VERİMLİ BİR ŞEKİLDE KARŞILADI.


Kat hollerinde ‘doğal havalandırma’ ve ‘gün ışığı’ alımının pandemi süreci ve sonrasındaki olumlu etkileri 

Kat yırtıkları ve galeriler, çatı pencereleri ve galerilerde yer alan pencereler  boyunca hava alır. Isınan hava yükselir, kat yırtıkları ve galeriler adeta baca etkisi göstererek ısınan havanın çatı pencerelerinden dışarı atılmasını sağlar. Böylelikle bina içinde doğal havalandırma sağlanır. Pandemi sürecinde sosyal yaşamın kat hollerinde sürdürüldüğü dönemde, doğal hava sirkülasyonu sayesinde mikrobun havada durması ve çoğalması engellendi, sağlıklı ve temiz havanın daimi olarak bina içinde bulunması sağlandı. 

MynarLife Karabağlar kentsel dönüşüm projesi

ÇATI PENCERELERİ VE GALERİ PENCERELERİ SAYESİNDE DOĞAL GÜN IŞIĞI, BİNANIN İÇİNE ALINMIŞ OLDU. KATLAR BOYUNCA YER ALAN YANSITICI YÜZEYLER İLE KAT BOYUNCA DAĞITILARAK BENZERSİZ BIR AMBİYANS ELDE EDİLDİ.


Çatı pencereleri ve galeri pencereleri sayesinde doğal gün ışığı, binanın içine alınmış oldu. Katlar boyunca yer alan yansıtıcı yüzeyler ile kat boyunca dağıtılarak benzersiz bir ambiyans elde edildi. Değişen daire giriş köprüleri ve farklı katlardaki kat hollerinde, ışığın etkisinin kat bazında farklılaştığı gözlemlenebilir. Güneş ışığının, insan sağlığı dışında İnsan psikolojisi üzerinde de kayda değer etkileri olduğu bilinen bir gerçektir. Kat hollerinin adeta ‘sokak’ işlevini sürdürdüğü pandemi sürecinde, doğal gün ışığının daimi olarak bina içinde yer alması sağlanmış oldu. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)