Rejeneratif Mimari Nedir? Sürdürülebilir Tasarımın Sınırları!

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Mimarlık endüstrisinde yoğun olarak belirtilen bir gerçek yapılı çevrenin küresel karbon emisyonlarının % 40'ını oluşturur. İlgili istatistik inşaat profesyonellerine büyük sorumluluk yükler. Mimaride sürdürülebilirlik fikri çevresel zararı sarmanın bir yolu olarak acilen ortaya çıktı. Çok çeşitli sürdürülebilirlik uygulamaları, binaları "daha az kötü" hale getirmekten daha yüksek bir amaç gütmemekte, mevcut ve gelecekteki mimari için yetersiz önlemler olarak hizmet verir. Sürdürülebilir mimarinin sorunu, 'sürdürme' noktasında durmasıdır.

Mimarlık topluluğu, çevrenin mevcut durumunu korumak için daha yeşil üretim araçları için çalışıyor. Geleneksel olarak yeşil bir bina, indirgeme ve koruma aracı olarak aktif veya pasif özellikler kullanır. Sürdürülebilir tasarımların çoğu binaları ekosistemlerinin entegre parçalarından ziyade kendi gemileri olarak görür. Gezegenin mevcut ihtiyaçları göz önüne alındığında bu yaklaşım yeterli değil. Doğal çevreyi sürdürmek değil, aynı zamanda süreçlerini eski haline getirmek de yeterli değil.

Rejeneratif Mimari Nedir?

Rejeneratif Mimari Nedir

Biyolojide rejeneratif organizmalardaki ve ekosistemlerdeki dokuları doğal dalgalanmalara göre yenileme, onarma veya büyütme yeteneğini ifade eder. Bina tasarımına uygulandığında, bu doğanın onarıcı yönlerini taklit eden bir yapı gibi görünür. Rejeneratif mimarlık, doğal dünyayı mimarinin aracı ve üreteci olarak kullanma pratiğidir. Sahadaki yaşam sistemleri, genel ekosistemle uyum içinde inşa edilen yapının yapı taşları haline geliyor.

Rejeneratif mimari, ileri görüşlü bir yaklaşım gerektirir. Sürdürülebilir şekilde tasarlanmış binaların aksine rejeneratif binalar ekolojik hasarı tersine çevirmek ve doğal çevre üzerinde net olumlu bir etkiye sahip olmak için tasarlanmış ve işletilmiş. Sürdürülebilirlik merceğinden rejeneratif merceğe geçmek, mimarların yalnızca sınırlı kaynakları kullanmakla kalmayıp aynı zamanda onları geri kazandıran, yapıları nasıl tasarlayabileceklerini sorgulamaları gerektiği anlamına gelir. Rejenerasyon aynı zamanda doğal zorluklara direnebilecek, daha dayanıklı bir ortamı kolaylaştırmayı da amaçlar. 

Rejeneratif ve Sürdürülebilir Tasarım

Sürdürülebilir ve rejeneratif tasarım farklı yaklaşımlar gibi görünebilir - sürdürülebilirlik kaynak kullanımını sınırlarken, rejeneratif kaynakları yeniler. Bununla birlikte sürdürülebilirlik, daha büyük bir rejeneratif modelin bir alt kümesidir. Her iki yöntem de örtüşür ve her biri farklı yeşil hedefleri vurgulayan benzer uygulamaları içerir. Nasıl ki "azalt", "yeniden kullan" ve "geri dönüştür" birbirinden bağımsız çalışamıyorsa, sürdürülebilirlik uygulamaları kaynakların yenilenmesi, tüketiminin sınırlandırılması için ilk adımı oluşturarak rejeneratif hedeflere yardımcı olur.

Her iki uygulamanın da farklı olmasının bir yolu müdahale ölçekleridir. Rejeneratif tasarım mimarinin yerin, alanın, flora ve faunanın ve ekosistemin bir uzantısı olarak görülmesini gerektirir. Binalar, temiz su, enerji ve gıda gibi kaynakların üretilmesine ve paylaşılmasına yardımcı olan daha büyük bir sistemin parçası olarak ele alınır. Örneğin, Splitterwerk ve ARUP'un SolarLeaf biyoreaktif cephesi alg biyokütlesi ve güneş ısısından yenilenebilir enerji üretiyor. Üretilen enerji bina tarafından kullanılabilir, gelecekte kullanılmak üzere depolanabilir veya elektrik şebekesine verilir.

Mimaride Sistem Düşüncesi

Rejeneratif mimari nedir

Rejeneratif bir ortam tasarlarken, düşünmeye yönelik bir sistem yaklaşımı benimsemek önemlidir. İlgili ve katkıda bulunan tüm kuruluşlar, genel ekosistem üzerindeki etki ağlarını ölçerek dikkate alınmalı. Tasarım bir binanın mikro iklimle nasıl ilişkili olduğunu veya toprağın yerel florayı nasıl destekleyebileceğini hesaba katmalı. Tasarlanan sistem, varlıklar arasında karşılıklı destekleyici ilişkilere izin vermeli ve eşit alışveriş olduğundan emin olmalı. Her ilişki, güçlü, gelişen bir insan doğası ekosistemi oluşturmak için diğerine dayanır.

Golisano Sürdürülebilirlik Enstitüsü Müdürü Nabil Nasr ”Sürdürülebilirlik tamamen sistemlerle ilgilidir ve bir sorunu her açıdan ele alabilmemiz için resmin tamamını düşündüğümüzden emin olmalısınız." diye yazıyor. Mimarlar sürdürülebilir tasarım ögelerini bir "yeşil aklama" yöntemi olarak kullanmak yerine, sistem yaklaşımı yoluyla daha derin bir eko mimari anlayışı geliştirmeli. Mimarlar sadece nesne yaratıcılar olmaktan uzaklaşmalı ve geleceğimiz için daha geniş sistemlerin tasarımında yer almalı. Sistem düşüncesi mimarların, geleneksel mimarilerin ayak uydurmak zorunda olduğu hızla değişen bir toplumda, çevrede ve iş ağlarında inşa edilen dünyanın nasıl var olduğunu anlamasını sağlar.

Rejeneratif Tasarım İhtiyacı

Rejeneratif tasarım süreci temel olarak bir sistem düşünme yaklaşımına dayanır. Müdahaleler arasında doğayı taklit etmek için biyomimikri, hava temizleyen bina kaplamaları, su arındırıcı yapılar veya karbon yakalayan mimari yer alabilir. Düşünceleri sürdürülebilirden  rejeneratif mimariye kaydırmak, bugün toplumu rahatsız eden iklim ve biyoçeşitlilik acil durumuyla mücadele etmek için daha iyi bir stratejiyi açıklar. Rejeneratif mimari inşaat endüstrisinin daha az kötü yapmaktan daha fazlasını yapmasını sağlar.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)