Sünger Şehir Nedir ve Nasıl Çalışır?

İklim krizi, yağış miktarındaki değişiklikleri vurgulayarak, kuraklıklara veya büyük miktarda su içeren fırtınalara neden oldu. Bu da kentsel altyapıya büyük zarar verebilecek sel baskınlarına yol açtı. Bununla mücadele etmek için sünger şehir, oluşan yüzey sularının süzülmesini, emilmesini, depolanmasını ve hatta arıtılmasını sağlayacak yeşil bir altyapıya sahip bir çözümdür.

Sünger Şehirler

Sünger Şehir Tam Olarak Nedir?

Sünger şehirler, yağmur suyunun yeşil altyapısından alıp sürdürülebilir kentsel drenaj sistemleri aracılığıyla düştüğü yerde tutulacağı ve emileceği şekilde tasarlanmış şehirlerdir. Başka bir deyişle; sünger şehir konsepti sel, su baskını ve su baskını kaynaklı hasarı azaltmak için hazırlanmıştır.

Sünger Şehir Nedir

Yeşil Altyapı Teknolojileri

Yeşil altyapı teknolojileri, yağmur suyunun emilmesi için toprakta daha fazla geçirgenliğe izin veren unsurları içerir. Bunlar arasında şunlar sayılabilir: parklar, drenaj kaldırımları, yağmur bahçeleri, sızma ve tutma kuyuları, şehir bahçeleri ve plantasyonları, yeşil duvarlar ve çatılar. Ek olarak, tüm bu unsurlar, şehirde inşa edilen- bu durumda kolektif bir sosyal gündeme uygun olan- yol sistemi ve binalar ile birleştirilebilir ve tamamen tutulmadığı takdirde suyun doğal akışına yardımcı olabilir.

Yeşil Altyapı Teknolojileri

 Bu yeşil altyapıya yatırım yapmanın basit olmadığını hatırlamakta fayda var. Farklı belediye organlarını ve bilgi alanlarını birleştiren multidisipliner bir ekip ile beraber, daha iyi kullanım arayışında müdahaleleri tasarlamak için havza, toprak çalışmaları, yağış, güneşlenme, rüzgarlar hakkında bilgiler içeren bir veritabanı ve ayrıntılı analiz oluşturmak gereklidir. Bu nedenle, sünger şehir projesi uzun vadeli bir plandır; ancak gelecek için birçok fayda sağlar. Sonuçta, sünger şehirler sel ve su baskını riskini azaltmanın yanı sıra, suyun kalitesi üzerinde çalışıyor, şehri daha temiz hale getiriyor ve kentlerin yeniden kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca yeşil alanların artması ısı adaları ile doğrudan mücadelede etkilidir. Örneğin biyoçeşitlilik artar, nüfusa boş zaman kazandırır ve miktarına bağlı olarak mikro iklimin iyileştirilmesi ve kentsel alanların iyileştirilmesini sağlar.  Bundan dolayı sünger şehirler için kısa vadede zorlu bir süreç olsa da, uzun vadede şehirlerimiz için verimli bir yatırım olacağını söyleyebiliriz.

Yeşil Altyapı Nedir?
Sürdürülebilir Şehirler Sünger Şehirler




Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)