Sürdürülebilir Mimaride Toprak Yeniden Mi Canlanıyor?

Nüshet Çamuşoğlu / nushet@ekoyapidergisi.org
Geçmiş uygarlıkları incelemeyi amaçlayan arkeolojik çalışmalar, küresel ortaklıkları ortaya çıkardı. Her kıtada bağımsız olarak bir mimari biçim gelişti. Tarihi kanıtlar, Neolitik toplulukların mütevazı meskenler inşa etmek için verimli topraklar, alüvyonlu killer kullandığını ve insanlar için ilk dayanıklı ve sağlam yapı malzemelerini yarattığını gösteriyor. Toprak mimarisi, insanlık tarihinde çok erken ortaya çıktı. Yaşam tarzları değiştikçe, şehirler büyüdükçe ve sanayileşen malzemeler geliştikçe bu teknikler hızla yok oldu. Peki toprak mimarisinin 21. yüzyıl dünyasında yeri var mı?

Mevcut çevre krizi, özellikle mimarlar arasında eski geleneklere karşı yeniden bir ilgi uyandırdı. Güvenilir ve sürdürülebilir mimariye duyulan ihtiyaç, birçok uluslararası mimarı yerel sürdürülebilir inşaat üzerinde çalışmaya yöneltmiş. Toplumda yaygın bir inanışa göre yöresel uygulamaların kendi zamanlarına bağlı olduğu ve modern yapılı çevrede yer bulamadığı yönündedir. Bununla birlikte dünyadaki pek çok örnek, bilgili zanaatkarların becerilerini yeni şekillerde yeniden kullanabileceklerini gösteriyor.

Sürdürülebilir toprak

Geçmişin mimarisi, teknik yenilikleri göstererek yapı stratejileri sunar. Toprak bazlı malzemeler ve ilgili süreçler, çevreye duyarlı bir gelecek için umutla besleniyor ve küresel bir canlanma sürecinden geçiyor.

Mısır: Hassan Fathy

1940'larda Mısırlı mimar Hassan Fathy, kendi ülkesinde toprak mimarisinin yeniden canlanmasını sağladı. İnsani değerlerin önemine inanan biriydi. Fathy, Mısırlıların konut planlarına yönelik birincil ihtiyacı belirledi. Onun felsefesi yerel koşullara uyan, uygun maliyetli mimari çözümlere dayanıyordu. Kariyeri boyunca geleneksel teknikleri ve yöresel biçimleri benimsedi.

Fathy kooperatif inşaat tekniklerinin gerekliliğini fark etti ve çok yönlü kullanımı için toprağa yöneldi. Bölgede kolayca bulunabilen ve uygun fiyatlı bir malzeme olan toprak, Mısır'ın kırsal koşulları iyileştirmek için bir çözüm olarak ortaya çıktı. Yerel kaynaklı malzemeler çok az endüstriyel işlem veya nakliye gerektirir veya hiç gerektirmez, bu da enerji ve kaynak tasarrufu sağlar. Mısır'da çamur bol miktarda bulunur, geri dönüştürülebilir ve bölgenin ısınması için mükemmel termal özelliklere sahiptir. Malzemenin kullanımı kolaydır ve yetenekli hafriyatçılar tarafından kullanılabilir. Burada kerpiç fırında pişirilmek yerine güneşte kurutuluyor, bu da onu düşük teknolojili, düşük enerjili bir alternatif yapıyor.

Fathy'nin fikirleri, Mısır'dan gelen antik mimari kavramların yenilikçi hayalleriydi. Toprak binaları yapısal olarak sağlamdı ve mimari formlarla keşif yapmasına izin verdi. Fathy'nin dünya mimarisine öncülük eden kariyeri, Güney'de çok çeşitli yapıları etkiledi. Birçok Hintli mimar, onu modern bağlamlarda uygulamak için onun yerelleştirilmiş toprak mimarisi örneklerine atıfta bulundu. İlkeleri Afrika, Orta Doğu ve sonunda New Mexico'ya yayıldı.

Fransa: CRAterre

CRAterre

Fransa sazlık, kerpiç ve sıkıştırılmış toprak gibi temel hafriyat yapım tekniklerine ev sahipliği yapan birkaç ülkeden biridir. Hassan Fathy ve François Cointeraux'nun izinden giden Fransız araştırma grubu CRAterre, toprak inşa tekniklerinin geliştirilmesine odaklanıyor. 1970'lerin sonundaki çevre devriminden güç alan CRAterre, hafriyat işlerini canlandırmak ve modernize etmek için küresel bir strateji geliştirdi. Grup, Fransa'da ve dünya çapında yerli mimarinin olanaklarına yönelik araştırmalara öncülük etti. 

Kâr amacı gütmeyen bu kuruluş geleneksel bilgileri koruma ve yaygın bir şekilde yayma görevini üstlendi. Grup özel eğitim, araştırma ve uygulamalı deneyim yoluyla öğrencileri dünya temelli mimari kreasyonlarla tanıştırdı. CRAterre'nin keşif araştırması toprak beton dökümü, ham toprak ve bitki lifi karışımları, prefabrik sıkıştırılmış toprak ve 3D baskılı toprak yapıları gibi son teknoloji yöntemlerin geliştirilmesine yol açtı. Kuruluşundan bu yana CRAterre'nin eğitim programları, çok çeşitli işbirlikçileri - inşaatçılar, bilim adamları, öğretmenler ve öğrenciler - bir araya getirme stratejisiyle birleştirildi. Bazıları inşa edilmiş ve kullanımda olan ham toprak sosyal konutların tam ölçekli prototipleri dünya çapında geliştirildi. Süreçleri, her bölgenin bina ve yerleşik nüfus kültürünün kapsamlı bir analizini içerir. 

Hindistan: Auroville Earth Institute

Auroville Earth Institute

Dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen karbon ekonomisinde, sürdürülebilir hafriyat tekniklerinin uygulamalarını test etmek ve yaygınlaştırmak için Auroville Earth Institute (AVEI) kuruldu. 1980'lerde kurucu Satprem Maini, CRAterre'nin eğitim kurslarını alan ilk kişilerden biriydi. Edindiği bilgilerle Hindistan'a geri geldi ve öğrencilerini toprak mimarisi konusunda eğitmek için bir girişim olarak AVEI'yi kurdu. Enstitü düzenli atölye çalışmaları aracılığıyla, insanları toprak teknikleri kullanarak kendi yapılarını inşa etmeleri için eğitmeye çalışır. 

Bu kar amacı gütmeyen kuruluş Hindistan yarımadasındaki harekete öncülük ederken, toprak tabanlı inşaat teknolojilerinin araştırılması, geliştirilmesi, ilerlemesi ve transferi ile uğraşır. AVEI, bir dizi manuel ve mekanize blok presle imal edilen bir tür sıkıştırılmış toprak tuğla icat etti. Ayrıca tonozlar ve kubbeler için stabilize toprak kullanarak çok çeşitli teknikler geliştirdiler. Bu prototipler, Hindistan genelindeki kamu binalarında ve düşük maliyetli konut girişimlerinde yer aldı.


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)