Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Sonuçlarını Açıkladı

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi açıklandı. 2015 yılından bu yana her ay düzenli olarak yayımlanan ve bu ay 100’üncüsü paylaşılan raporun mart ayı sonuçlarına göre Bileşik Endeks, 1,06’lık artış ile 70,36 puana yükseldi. Şubat ayında yaşanan depremlerin sektör üzerinde yarattığı olumsuz etkiler büyük ölçüde aşılırken, Güven Endeksi de yükselme eğilimine geçti. Mart ayı Faaliyet Endeksi’nde de bir önceki aya göre yüzde 3,4 artış gerçekleşti. Söz konusu pozitif gelişmeler, inşaat malzemeleri sektöründe ileriye yönelik iyimser bir tablo yarattı.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Mart 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle şubat ayında gerileyen Bileşik Endeks’te deprem afetinin yarattığı kısıtlayıcı etkiler büyük ölçüde ortadan kalktı ve Bileşik Endeks mart ayında bir önceki aya göre 1,06’lık artış ile 70,36 puana yükseldi. Bileşik Endeks, güven ve beklentilerdeki iyileşme ile nisan ayına iyimser başlarken, özellikle mevsimselliğin ve iç pazardaki iyileşmenin sektöre olumlu katkı sağlayacağı beklentisi öne çıktı.   

İç satışlar ve ihracat yükselme eğilimine geçti 

İnşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinin mart ayında önemli artış gösterdiği belirtilen rapora göre, mart ayında neredeyse tüm alt faaliyet gruplarında önemli artışlar yaşandı. Faaliyet Endeksi mart ayında bir önceki aya göre 3,4 puan artış gösterdi. Alt faaliyet gruplarında hızlı büyüme eğilimi yaşanırken, iç ve dış pazarda oldukça yüksek büyüme oranları gerçekleşti. Yurt içi satışlar mart ayında bir önceki aya göre çok önemli ölçüde artış gösterdi. İhracat mart ayında belirgin şekilde yükselirken, depremin sanayi ihracatı üzerindeki olumsuz etkisi azaldı. Üretimde mart ayında yüksek bir artış gerçekleşirken, deprem bölgesinde üretime yeniden kademeli olarak başlandığına dikkat çekildi. Rapora göre ayrıca deprem bölgesindeki yeniden imar ve onarım çalışmaları ile riskli bölgelerdeki güçlendirme çalışmalarının da faaliyetlerdeki olumlu hareketlenmeler üzerinde etkisi oldu. 

Güven Endeksi mart ayında artışını sürdürdü  

Faaliyetlerdeki hızlı geri dönüş ile deprem afeti sonrası sektöre yönelik artan ihtiyaç güveni olumlu yönde etkilemeye devam etti.  Güven Endeksi, artışını mart ayında da sürdürdü. Rapora göre deprem afeti sonrası başlayan yeniden imar ve onarım faaliyetleri güven için moral kaynağı olurken, seçime doğru ekonomiye ve inşaat sektörüne verilen destekler de Güven Endeksi üzerinde olumlu etki yarattı. Bunun sonucunda Güven Endeksi martta bir önceki aya göre 0,24 puan artış gösterdi. Ancak iki aylık artışa rağmen Güven Endeksi kırılgan ve zayıf kalmaya devam etti. Güven üzerinde belirleyici olan ana unsur ise yaşanan deprem afeti sonrası inşaat ve inşaat malzemeleri sektörlerinde ortaya çıkan iş potansiyeli oldu. Ayrıca seçimler sonrasına ilişkin dönem için de iyimserlik görülmeye başlandı.               

Beklentilerde kademeli iyileşme devam ediyor

Rapora göre şubat ayında artış gösteren Beklenti Endeksi, mart ayında da yükselişini sürdürdü. İhracat artışı ve iç pazarda öngörülen iş potansiyeli, beklentilerdeki iyileşmeyi 0,5 puanlık yükselişle destekledi. Deprem afeti sonrası yaşanan hızlı geri dönüş ve yine deprem afeti sonrası inşaat sektörüne yönelik ortaya çıkan iş potansiyeli de beklentiler üzerinde olumlu etki yarattı. Öte yandan inşaat malzemeleri sektöründe önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişlerde artış gerçekleşti. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişleri mart ayında yeniden yükseldi. Önümüzdeki üç ayın üretim beklentisi de mart ayında yüksek artış gösterdi. Üretim beklentileri iç ve dış siparişlerdeki artışlar ile yükselirken, istihdam beklentilerinde de artış yaşandı.                 

Bileşik Endeks’in 100’üncü raporu

Türkiye İMSAD Bileşik Grafiği

Türkiye İMSAD tarafından hazırlıkları 2013 yılı Ağustos ayında başlayan İnşaat Malzemeleri Sanayi Endeksleri, 15 aylık veri toplama ve analiz sürecinin ardından ilk kez 2015 yılı ocak ayında kamuoyuyla paylaşıldı. Ocak 2015’ten bu yana her ay aralıksız olarak yayımlanan raporun Mart 2023 sonuçları, bugüne kadar yayımlanan 100’üncü sayı oldu. İnşaat Malzemesi Sanayi Endeksleri; inşaat malzemesi sanayisindeki mevcut faaliyetlerin ve faaliyet beklentilerinin aylık olarak ölçülerek ortaya konulmasını, böylece sektördeki işletmeler, ekonomi yönetimi ve ilgili tüm taraflar için sektörle ilgili sağlıklı ve düzenli bilgi yaratılarak sunulmasını hedefliyor. Endeksler için veriler, seçilen firmalar (her dönem aynı firmalar) ile yapılan anketle toplanıyor. Endeksi yanıtlayan firmalar, sektörün genelini önemli ölçüde yansıtan alt sektörden oluşuyor. 


Yorum yaz...

Teşekkür ederiz. Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır.
Üzgünüm. Yorumunuz gönderilemedi. Lütfen tekrar deneyin.
  • (Yayınlanmayacak)